How Much Rest Do you Need After Giving Birth?

Hoe lang mag je thuis blijven na bevalling?

Gevraagd door: Elif Aslan  |  Laatste update: 25 november 2023
Score: 4.9/5 (75 stemmen)

De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Een voorbeeld: u stopt 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum met werken. Uw baby wordt 1 week voor die datum geboren. U heeft dan 5 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof.

Hoelang mag een vrouw thuis blijven na bevalling?

U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.

Hoe lang man thuis na bevalling?

U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Hoeveel dagen na bevalling werken?

Bij elkaar opgeteld duren het zwangerschaps- en bevallingsverlof ten minste 16 weken. Dit verlof duurt 10 tot 12 weken. De eerste 6 weken na de bevalling mag u niet werken. Na die 6 weken mag u de rest van het bevallingsverlof in delen opnemen.

Hoeveel vrije dagen na bevalling?

Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij

Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind.

18 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik mijn zwangerschapsverlof verlengen?

Als u na de uitgerekende datum bevalt, wordt uw zwangerschapsverlof verlengd met het aantal dagen dat u later bevalt. De dagen die u later bevalt dan de uitgerekende bevallingsdatum tellen wij op bij uw zwangerschapsverlof. In totaal duren uw zwangerschaps- en bevallingsverlof dan samen langer dan 20 weken.

Wat krijg je als je kind is geboren?

Het startbedrag bedraagt voor elk kind 1.214,49 euro. Het speelt geen rol of het je eerste kind is of niet. Ook voor tweelingen en meerlingen krijg je voor elk kind 1.214,49 euro.

Hoelang moet je rusten na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Waar heb ik recht op na de bevalling?

Aanvullend geboorteverlof: 5 weken

Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind.

Hoe lang recht op ziektewet na bevalling?

Ziek na bevallingsverlof

Als u aansluitend aan uw bevallingsverlof ziek bent, heeft u bij voortduring van de ziekte recht op uw maandinkomen voor een periode van maximaal 52 weken en daarna 70% van die bezoldiging. Dit is ook het geval wanneer de oorzaak van uw ziekte zwangerschapsgerelateerd is.

Hoeveel dagen na bevalling naar buiten?

Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.

Hoe lang recht op borstvoedingsverlof?

Duur en soorten borstvoedingsverlof

Dan heeft ze recht op borstvoedingsverlof in het kader van moederschapsbescherming en ontvangt ze tijdens die periode een uitkering. De periode van lactatieverlof duurt tot maximaal vijf maanden na de bevalling.

Heb je recht op borstvoedingsverlof?

Geef je borstvoeding, dan kan je ook borstvoedingsverlof krijgen. Je hebt ook recht op pauzes op het werk om borstvoeding te geven en om melk af te kolven. Dat gebeurt volgens de bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst: recht op borstvoedingspauzes (cao 80) van de Nationale Arbeidsraad.

Hoe lang mag een vader verlof na bevalling?

Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.

Hoeveel dagen verlof vader bij geboorte 2023?

U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt.

Hoeveel verdien je tijdens zwangerschapsverlof?

Wat is het? Je hebt recht op 15 weken zwangerschapsverlof (ook wel moederschapsrust of geboorteverlof genoemd). Krijg je een meerling, dan heb je recht op 19 weken. Zelfstandige mama's kunnen 12 weken opnemen, of 13 weken als ze een meerling krijgen.

Waarom niet traplopen na bevalling?

Probeer met name het traplopen zoveel mogelijk te vermijden, dit is een asymmetrische beweging en zeer belastend voor een herstellend bekken. Onvoldoende rust kan leiden tot onvoldoende herstel en bekkenklachten ook langere tijd na de bevalling.

Waarom 6 weken rust na bevalling?

De zwangerschap en bevalling zijn een flinke aanslag op je lichaam. Het is daarom ook belangrijk om de eerste weken na de bevalling rustig aan te doen en veel rust te pakken waardoor je lichaam kan herstellen. Tijdens de eerste 6 weken wordt sporten nog niet aangeraden.

Waar heb je recht op bij je eerste kind?

Elk kindje dat geboren wordt heeft recht op de Kinderbijslag of het Groeipakket. Dat bestaat uit 2 vaste bedragen, namelijk het eenmalige Kraamgeld of Startbedrag en het maandelijkse basisbedrag. Afhankelijk van jouw situatie kan nog recht hebben op bijkomende premies en toeslagen.

Wat moet een vader doen na de geboorte?

Wat moet je als partner regelen na de geboorte?
  • Oppas. Als jullie je andere kind(eren) niet bij de bevalling willen hebben, is het slim al voor de bevalling oppas te regelen. ...
  • Verloskundige. ...
  • Boodschappen. ...
  • Camera's. ...
  • Aangifte. ...
  • Geboortekaartje. ...
  • Kraamvisite. ...
  • Ook regelen na de geboorte.

Heb je altijd recht op 16 weken zwangerschapsverlof?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Wat is het verschil tussen ouderschapsverlof en geboorteverlof?

Sinds 1 juli 2020 is het geboorteverlof uitgebreid met het aanvullend geboorteverlof. Beide werkende ouders kunnen daarnaast gebruikmaken van ouderschapsverlof. Geboorteverlof is bedoeld voor de werkende partner van de moeder van het kind. Ouderschapsverlof geldt voor beide werkende ouders.

Kan niet werken na zwangerschapsverlof?

Recht op aangepast werk tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling heeft u recht op aangepast werk als uw werkgever mogelijke gevaren niet of onvoldoende kan wegnemen. Ook moet uw werkgever de fysieke belasting van uw werkzaamheden zoveel mogelijk beperken.

Is Borstvoedingsverlof betaald?

Private sector: Tijdens de borstvoedingspauzes heb je geen recht op loon van de werkgever, maar het ziekenfonds betaalt een uitkering gelijk aan 82% van het brutoloon (zonder begrenzing). Federale overheid: Voor statutaire en contractuele medewerkers geldt de pauze als dienstactiviteit en wordt het loon doorbetaald.