Wanneer kan een leerling geschorst worden?

Hoe lang mag een school schorsen?

Gevraagd door: ing. Fenne Estey D  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.3/5 (49 stemmen)

Duur schorsing
Een school voor voortgezet onderwijs mag leerlingen maximaal 1 aaneengesloten week schorsen. Duurt de schorsing langer dan 1 dag? Dan moet het schoolbestuur ons op de hoogte brengen. Dit gaat via het meldingsformulier schorsing en verwijdering in het Internet Schooldossier van de school.

Hoe lang mag een school een kind schorsen?

Schorsing basisschool

Een geschorst kind mag tijdelijk geen lessen volgen en mag niet op school komen. Dit geldt ook voor leerlingen die zijn ingeschreven op scholen voor speciaal basisonderwijs. De school mag uw kind maximaal 1 week (5 schooldagen) schorsen.

Kan een school je zomaar schorsen?

Een middelbare school mag uw kind maximaal een week schorsen. Uw kind heeft dan tijdelijk geen toegang tot de school of tot bepaalde lessen. Een school mag uw kind ook van school sturen. Schorsen en van school sturen zijn ordemaatregelen.

Hoeveel schorsingen mag je hebben?

Een leerling mag maximaal 5 schooldagen geschorst worden. Het schorsingsbesluit met reden van schorsing wordt per brief aan ouders kenbaar gemaakt. Het schoolbestuur informeert de Onderwijsinspectie bij schorsing langer dan één dag.

Hoe lang word je geschorst?

Een schorsing door de RVA kan oplopen tot 52 weken, maar die duurt meestal 10 à 13 weken. Door na het ontslag niet onmiddellijk uitkeringen aan te vragen bij de RVA, maar eerst 4 weken elders te werken, kan men ontsnappen aan een sanctie.

44 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak mag een school schorsen?

Duur schorsing

Een school voor voortgezet onderwijs mag leerlingen maximaal 1 aaneengesloten week schorsen.

Wat bij schorsing van school?

Na een preventieve schorsing kan de school ervoor kiezen om de leerling een tuchtstraf (tijdelijke of definitieve uitsluiting) te geven. Dit is een zeer zware maatregel. De school moet dan ook een aantal strikte regels volgen. Zo moet zij de leerling en de ouders schriftelijk op de hoogte brengen.

Welke straffen mag een school geven?

Lijfelijke straffen zijn bij wet verboden. In de onderwijswetten zijn verder geen regels over straffen vastgelegd. De school mag deze dus zelf opstellen. Een middelbare school moet de regels opnemen in het leerlingenstatuut en een basisschool in het schoolreglement.

Wie mag een leerling schorsen?

Leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs die zich niet houden aan de gedragsregels van een school, kunnen intern of extern worden geschorst. De maximale duur van een schorsing is vijf dagen. Tijdens de schorsing loopt het onderwijs door en maakt de leerling de lesstof thuis of op een aparte locatie.

Wat zijn de rechten van een leerling?

Hieronder lees je meer over de rechten van de school.
  • Vrijheid van onderwijs. In Artikel 23 van de Grondwet staat het recht op vrijheid van onderwijs. ...
  • Toelating. De school beslist over de toelating en verwijdering van leerlingen tot en van de school. ...
  • Ordemaatregelen. ...
  • Schorsing. ...
  • Verwijdering.

Hoe lang duurt schorsing opheffen?

U kunt op ieder moment de schorsing zelf opheffen. Na de door u gekozen schorsingsperiode van 1, 2 of 3 jaar eindigt de schorsing automatisch. Neem een geldig legitimatiebewijs mee, het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs, of de kentekencard en de tenaamstellingscode.

Kan school jou uitschrijven?

Nee, je school mag je nooit zomaar uitschrijven. Als je school jou geen les meer wilt geven, moeten zij overgaan tot verwijdering. Daarvoor moet de school wel aantoonbare redenen hebben. Vaak gaat een school pas over tot verwijdering als een leerling al meerdere malen is geschorst.

Hoeveel boete als je kind niet naar school gaat?

De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.

Hoe lang mag kind afwezig zijn op school?

Leerlingen lager onderwijs mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn. Leerlingen zijn ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn: met een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig.

Kan een school een leerling verwijderen?

Een school voor voortgezet onderwijs mag een leerling in bepaalde gevallen verwijderen. Dit gebeurt meestal alleen als een leerling zich ernstig heeft misdragen of als zijn resultaten onvoldoende zijn. Of een leerling van een school mag worden verwijderd, wordt per geval beoordeeld.

Wat mag een leraar niet?

Ieder kind moet naar school kunnen gaan. Kinderen moeten gratis naar de basisschool kunnen. Ze moeten ook zoveel mogelijk voortgezet onderwijs en hoger onderwijs kunnen volgen, als zij dat willen. Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden.

Kun je je school aanklagen?

Klachtencommissie school

Ouders, leerlingen en personeelsleden van een school kunnen een klacht indienen bij de klachtencommissie. De commissie moet een klacht vertrouwelijk behandelen en moet binnen 4 weken reageren. Op basis van het advies van de klachtencommissie kan het schoolbestuur maatregelen nemen.

Kan een school je verplichten?

Nee, je moet niet verplicht naar school gaan. Tot 18 jaar ben je wel verplicht om te leren. Dat heet 'leerplicht'. Dat kan ook van thuis uit of vanop afstand.

Is een schorsing betaald?

Je werkgever is wel verplicht om je loon gedurende de schorsing of non-actiefstelling door te betalen. Een schorsing of non-actiefstelling is een tijdelijke maatregel, maar kan de opmaat zijn naar de beëindiging van je dienstverband.

Hoeveel kost een schorsing?

De kosten voor het schorsen van een kenteken zijn overal in Nederland hetzelfde. Voor voertuigen tot 15 jaar oud betaal je het normale tarief van 80,20 euro. Voor voertuigen ouder dan 15 jaar betaal je het lage tarief van 26,50 euro. Je betaalt dit bedrag ook voor het verlengen van de schorsing.

Wat kost een schorsing?

De exacte kosten van het schorsen hangen af van twee factoren: hoe lang je de auto schorst en hoe oud de auto is. Voor auto's die 15 jaar of jonger zijn betaal je het normale tarief. Dat is €75,65 voor één jaar tot €125,55 voor drie jaar. Voor auto's ouder dan 15 jaar betaal je het lagere tarief.

Wat als je geschorst bent?

Als je geschorst bent of op non-actief bent gesteld, dan mag je niet komen werken. Dat is voor een bepaalde periode en je werkgever moet er een hele goede reden voor hebben. Dat kan zijn omdat je je bijvoorbeeld hebt misdragen. Je zit dus thuis, maar je krijgt in principe wel je loon.

Is niet naar school gaan strafbaar?

Absoluut verzuim

Dit is strafbaar, want de Leerplichtwet wordt overtreden. Als ouders of verzorgers de jongere niet op een school of instelling willen inschrijven, maakt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal op. De leerplichtambtenaar stuurt dit naar de officier van justitie.

Wie schakelt leerplichtambtenaar in?

Verzuim/verzuimregistratie

Wanneer een leerling regelmatig verzuimt, meldt de leerkracht dit bij de directeur. Deze schakelt vervolgens de leerplichtambtenaar in. Deze stelt een onderzoek in en zoekt naar een oplossing.

Hoe streng is leerplicht?

Alle kinderen die in Nederland wonen, of hier lang verblijven, zijn vanaf hun 5e jaar leerplichtig: ze moeten verplicht naar school. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin het kind zestien jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht.