How Long Does it Take to Receive an Inheritance?

Hoe lang is een erfenis opeisbaar?

Gevraagd door: Tijn Mohammad  |  Laatste update: 30 december 2023
Score: 4.3/5 (69 stemmen)

De verjaringstermijn gaat in op het moment dat de erflater is overleden en je erfgenaam bent geworden. Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel.

Kan een recht op erfenis verjaren?

Verjaring. De rechtsvordering met betrekking tot erfdeel in de nalatenschap verjaart na verloop van twintig jaar. Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft op 8 februari 2022 uitspraak gedaan over de vraag of de rechtsvordering met betrekking tot het opeisen van het erfdeel in de nalatenschap was verjaard.

Hoe lang blijft een erfenis staan?

Iedere erfenis van meer dan 45,38 euro wordt door de overheid 20 jaar bewaard. Wordt de erfenis niet opgeëist, dan gaat het naar de schatkist.

Hoe lang kun je een erfenis aanvechten?

Als u de verdeling wilt aanvechten op grond van deze dwalingsregeling, dan moet u dit doen binnen drie jaren na de verdeling. Dit is een wettelijke vervaltermijn.

Hoelang kun je een verdeling van de erfenis tegenhouden?

Als je goede gronden hebt om een verdeling tegen te houden, dan kan de rechter telkens voor 3 jaar de verdeling uitstellen. In een testament kan echter ook geen testamentair bewind zijn ingesteld in een gemeenschappelijk belang. Zo'n testamentair bewind kan ook in de weg staan aan een verdeling.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang kan je je kindsdeel opeisen?

De verjaringstermijn gaat in op het moment dat de erflater is overleden en je erfgenaam bent geworden. Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Wat gebeurt er als je niet reageert op een erfenis?

In principe niet. Alle erfgenamen moeten namelijk meewerken aan het afhandelen van een erfenis. Is er toch een erfgenaam die weigert mee te werken en daardoor de verdeling van de erfenis tegenhoudt, dan kun je de kantonrechter inschakelen.

Hoe kan ik mijn erfenis opeisen?

Als u aanspraak wilt maken op de legitieme portie van de erfenis, dan moet u zelf actie ondernemen. Zo moeten er minstens zes maanden verstreken zijn sinds het overlijden van uw ouder en mag er maximaal vijf jaar verstreken zijn. Daarnaast moet u uw verwantschap met de overledene bevestigen.

Wat is kindsdeel opeisbaar?

Het kindsdeel is zoals eerder aangegeven in beginsel niet opeisbaar. De wet of het testament bepaalt wanneer een kindsdeel opeisbaar wordt. Dat is bijvoorbeeld het geval als de langstlevende ouder in staat van faillissement verkeert of wanneer de wettelijke schuldsanering wordt uitgesproken.

Kan bewindvoerder erfenis opeisen?

Onder bewind kun je niet zelf een erfenis ontvangen. Iemand die onder bewind staat is namelijk niet zelfstandig bevoegd om hier een beslissing over te nemen. De bewindvoerder beslist voor de erfgenaam. Om die erfgenaam te beschermen kan de bewindvoerder niet zuiver aanvaarden.

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.

Wie mag verklaring van erfrecht inzien?

Bijvoorbeeld: erfgenamen, legatarissen, de langstlevende echtgenoot/partner, bewindvoerder of vereffenaar. Iedereen die er belang bij heeft om te weten wie de erfgenamen van de overledene zijn (bijvoorbeeld: schuldeisers).

Hoeveel tijd heb je om een erfenis op te vragen?

De indieningstermijn bedraagt 4 maanden vanaf de datum van overlijden. Indien het overlijden in een ander Europees land plaatsvond, bv. op reis, dan wordt de termijn om aangifte van de erfenis te doen verlengd tot 5 maanden. Indien betrokkene overleed buiten Europa, geldt een indieningstermijn van 6 maanden.

Kunnen kleinkinderen erfenis opeisen?

De langstlevende is dan niet verplicht om direct de legaten aan de kleinkinderen te voldoen. De kleinkinderen kunnen dan hun erfenis pas opeisen als de langstlevende is overleden. Als u uw kleinkinderen geld nalaat, dan gaat dit ten koste van de erfenis van de erfgenamen.

Heeft verjaring terugwerkende kracht?

In de hedendaagse Nederlandse juridische literatuur wordt vrijwel unaniem aangenomen dat verkrijging door verjaring terugwerkende kracht heeft.

Kan je een erfenis inzien?

U kunt het boedelregister kosteloos inzien. Dit doet u bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene.

Kun je altijd je legitieme portie opeisen?

Het kan dus zomaar gebeuren dat je niet direct van het overlijden op de hoogte bent gebracht. Een legitieme portie opeisen kun je niet onbeperkt blijven doen. Er geldt hiervoor een maximale termijn. Die begint te lopen na de dag van overlijden en eindigt precies 5 jaar na het overlijden van de erflatende ouder.

Kun je een erfenis inzien?

Als u informatie zoekt over een erfenis kunt u dit opzoeken in het boedelregister. Iedere rechtbank heeft een eigen boedelregister.

Hoe lang kan een rekening geblokkeerd na overlijden?

Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? Je hebt het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.

Wat kost het weigeren van een erfenis?

Als u de erfenis wilt verwerpen, dan legt u een schriftelijke verklaring af bij de rechtbank. Dit kunt u ook met een volmacht via uw notaris regelen. Dan hoeft u niet zelf naar de rechtbank. Voor een verklaring bij de rechtbank betaalt u 134 euro griffierecht (tarief 2023).

Kun je schuld erfenis weigeren?

Bij een negatieve nalatenschap kunt u de erfenis verwerpen. Verwerpt u een erfenis? Dan bent u geen erfgenaam meer en krijgt u niks uit de erfenis. Daar staat tegenover dat u niet aansprakelijk bent voor betaling van schulden uit de erfenis.

Hoe voorkom ik dat de erfenis in verkeerde handen valt?

Opmaken verklaring van erfrecht

Op dat moment wordt de rekening van de overledene geblokkeerd. Zo wordt voorkomen dat er geld kan verdwijnen of in verkeerde handen kan vallen. Om weer bij de bankrekening te kunnen, zal de bank een verklaring van erfrecht eisen. Soms is die voldoende om de blokkering op te heffen.

Kan ik als erfgenaam bankafschriften opvragen?

Als erfgenaam heb je dus recht op inzage en/of afschrift van de hele administratie van erflater. Indien één van de andere erfgenamen over die administratie beschikt, betekent dat dus dat je van die andere erfgenaam kunt verlangen dat hij die inzage of dat afschrift ervan aan je verstrekt.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Volgende artikel
Wat gaat samen met ADHD?