Duizenden vrouwen hebben PTSS-symptomen na miskramen - BBC News

Hoe lang duurt het trauma van een miskraam?

Gevraagd door: ing. Roos van Herstal  |  Laatste update: 8 juli 2025
Score: 4.2/5 (15 stemmen)

Dit gevoel van ongeloof en ontkenning, dat nogal eens gepaard gaat met een gevoel van grote leegte, duurt meestal kort maar kan ook dagen of weken blijven bestaan.

Hoe lang ben je verdrietig na een miskraam?

Het is ook niet te zeggen hoe lang je verdrietig of geëmotioneerd bent na een miskraam. De een kan zijn gevoelens gemakkelijker verwerken dan de ander. Je kunt het gevoel hebben dat je emotioneel hersteld bent, maar dan kunnen de gevoelens later ineens weer de kop op steken. Ook dat mag er zijn.

Wat zijn de emotionele gevolgen van een miskraam?

Hoe je emotioneel op een miskraam reageert en hoe je het verwerkt verschilt van persoon tot persoon. We weten dat veel stellen het moeilijk vinden. Je kan nog een tijd last hebben van boosheid, verdriet, lusteloosheid of een leeg gevoel.

Wat is de psychologische impact van een miskraam?

Uit een enquête van Ouders van Nu uit 2022 onder 800 lezers komt naar voren dat 65,4% van de vrouwen na een miskraam psychische naweeën ervaart, zoals depressieve klachten, angstgevoelens of een burn-out. Een miskraam kan dus, maar hoeft niet, een langere impact hebben op je gemoedstoestand.

Hoe lang duurt het verwerken van een miskraam?

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of curettage is meestal vlot. Gedurende 1à2 weken kan er nog wat bloedverlies zijn, eerst helderrood, later bruin. Tijdens dit bloedverlies is het raadzaam te wachten met vrijen, tampons te gebruiken, in bad te gaan en te gaan zwemmen.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang rusten na een miskraam?

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

Hoe lang ontzwangeren na miskraam?

Het lichaam is enorm veerkrachtig en herstelt meestal binnen 6 weken na miskraam weer volledig. De hormoonbalans is dan hersteld en de menstruatie komt weer op gang. Het bloedverlies houdt meestal 1 tot 2 weken aan. In zeldzame gevallen kan dit langer duren.

Hoe lang moet je je lichaam herstellen na een miskraam?

Meestal verloopt het lichamelijke herstel na een spontane of opgewekte miskraam of een curettage vrij snel. In de 1 of 2 weken die volgen is er vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. De volgende menstruatie krijgt u normaal gesproken na ongeveer 6 weken, soms een paar weken eerder of later.

Kan ruzie een miskraam veroorzaken?

Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kan een valpartij, vrijpartij of stress geen miskraam veroorzaken. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Het vruchtje is niet in orde en het lichaam stoot het zelf af.

Hoe verwerk je een miskraam?

De volgende tips kunnen helpen:
  • Neem serieus wat je voelt. ...
  • Doe wat goed voelt voor jou. ...
  • Schrijf erover. ...
  • Praat erover. ...
  • Vertel je eventuele kind(eren) erover. ...
  • Weet dat je partner het verlies vast weer anders beleeft en anders verwerkt dan jij.

Hoe reageer je op iemand die een miskraam heeft gehad?

Probeer geen oordeel te hebben over de gevoelens van de ander of over wanneer het verdriet voorbij moet zijn. Vaak is het enige dat je hoeft te doen; luisteren. Geef ruimte aan de ander om te praten, ook al zegt ze keer op keer hetzelfde. Laat haar de ervaring en haar gevoelens delen.

Hoe kan ik afscheid nemen van een miskraam?

Om goed afscheid te kunnen nemen kan het helpen om herinneringen te verzamelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (eerste) echoplaatje of een knuffeltje. Ook kan het helpen als je het kindje/vruchtje kunt zien na de miskraam. Jullie bepalen zelf welke herinneringen je wilt hebben aan deze miskraam.

Wat triggert een miskraam?

De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een afwijking in de chromosomen (het erfelijk materiaal) die is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dit leidt tot een stoornis in de aanleg van de zwangerschap waardoor de zwangerschap niet verder groeit en wordt afgestoten.

Is een miskraam mentaal zwaar?

Na een miskraam kun je erg emotioneel zijn en gevoelens van pijn hebben. Je kunt dan onverwacht huilen, minder of meer zin in eten hebben, minder goed slapen of zelfs nachtmerries hebben. Vaak helpt het om met een vriend of familielid over deze gevoelens te praten.

Hoe snel nemen symptomen af bij een miskraam?

Meestal stopt het binnen een paar dagen tot een week. Het kan ook gebeuren dat je geen klachten hebt, maar dat de miskraam wordt ontdekt tijdens een echo.

Hoe lang rouwen met een miskraam?

Er bestaat geen duur of tijd voor rouwen. Het is niet gek als je een aantal maanden tot een jaar (en ook daarna nog) fases van verdriet doormaakt. De wereld draait door en jouw leven staat even stil, dat klopt, maar in de loop van de tijd is het belangrijk dat hier weer beweging in komt.

Wat is de grootste oorzaak van een miskraam?

De oorzaak van een miskraam is vaak een aanlegstoornis in het vruchtje waardoor het embryo niet verder kan ontwikkelen en wordt afgestoten. Van alle zwangerschappen eindigt ongeveer 10 tot 15% in een miskraam. Uit onderzoek is bekend dat veel vrouwen ooit in hun leven een keer een miskraam doormaken.

Is ruzie tijdens zwangerschap schadelijk?

BRUSSEL l Stress tijdens de zwangerschap is ongezond, maar een ruzie kan nefast zijn voor het ongeboren kind. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Imperial College in Londen. Moeders die veel stress ervaren tijdens de zwangerschap, kunnen zo mentale schade en gedragsproblemen bij het ongeboren kind veroorzaken.

Is stress een oorzaak van miskramen?

Stress is geassocieerd met herhaalde miskramen, maar er is geen bewijs dat stress ook een oorzaak is van de miskraam.

Wat mag je niet na een miskraam?

Adviezen voor thuis na een operatie bij een miskraam
  • geen tampons te gebruiken.
  • geen seks te hebben (stop niets in de vagina)
  • niet in bad te gaan (douchen mag wel)
  • niet te zwemmen.
  • niet naar de sauna te gaan.
  • Je kunt nog een paar weken last hebben van bloedverlies.
  • Je kunt nog een week buikpijn hebben.

Hoeveel procent direct zwanger na miskraam?

Na een miskraam hebben 90-95% van de vrouwen krijgt bij een nieuwe zwangerschap geen miskraam. Zelfs als je herhaalde miskramen hebt gehad, is de kans groot dat je bij een volgende zwangerschap geen miskraam krijgt.

Hoe lang ben je moe na een miskraam?

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt een tijdje moe en lusteloos zijn. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1 – 2 weken kan je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

Is je na een miskraam extra vruchtbaar?

Na een miskraam of een abortus kan je lichaam direct weer een nieuwe menstruatiecyclus beginnen. Je krijgt weer een eisprong en daarna word je weer ongesteld. De meeste vrouwen worden binnen 4 tot 6 weken na een abortus of miskraam weer ongesteld. De eisprong is ongeveer 14 dagen daarvoor.

Hoe lang ben je ziek na een miskraam?

Meestal kan je na een week weer werken, maar het verschilt van vrouw tot vrouw. Het kan langer duren voor je je weer goed voelt. Je kan door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust. Als je veel bloed hebt verloren, kan dit ook impact hebben.

Wanneer kan ik weer vrijen na een miskraam?

Lichamelijk herstel

Fysiek herstel je meestal snel na een miskraam. Je kunt nog ongeveer twee weken wat bruine afscheiding hebben of bloed verliezen. Het is verstandig te wachten met vrijen totdat dit voorbij is. Je kunt in principe direct weer zwanger worden na een miskraam.

Vorige artikel
Wat zijn veilige websites?