Tussentijds bloedverlies: wat betekent het?

Hoe lang bruin bloedverlies tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: dr. Esila van der Linden  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (33 stemmen)

Of je bruine afscheiding hebt als je zwanger bent, verschilt per vrouw. Meestal gebeurt dit tussen tien en veertien dagen na de bevruchting. Deze lichtbruine afscheiding houdt slechts enkele dagen aan. Vaak is het een van de eerste symptomen van de zwangerschap.

Hoeveel dagen bruine afscheiding voor miskraam?

Gedurende één tot twee weken kan er nog wat bloedverlies of bruine afscheiding zijn. Zolang u nog last hebt van bloedverlies, mag u geen tampons gebruiken, niet in bad en geen gemeenschap hebben. Nadat het bloedverlies is gestopt, is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden.

Hoe lang oud bloed zwanger?

1 op de 5 zwangere vrouwen verliest bloed uit de vagina in de eerste 12 weken. Bij de helft van hen stopt het bloeden vanzelf en gaat de zwangerschap door. Bij de andere helft ontstaat een miskraam. Je kunt afwachten of een echo-onderzoek laten doen om te zien of het vruchtje nog leeft.

Kun je oud bloed verliezen tijdens zwangerschap?

Bloedverlies komt regelmatig in de zwangerschap voor. 25% krijgt ermee te maken. Bruin bloedverlies is oud bloed. Dit kan komen doordat er bijvoorbeeld een keer een klein bloedvaatje is geknapt.

Kan bruine afscheiding kwaad tijdens zwangerschap?

Bruine afscheiding als je zwanger bent, is meestal onschuldig. Het wordt vaak veroorzaakt door een kleine hoeveelheid bloed in je afscheiding. Dit kan onder andere door de innestelingsbloeding komen. Lichtbruine afscheiding betekent dat er maar een kleine hoeveelheid bloed bij je afscheiding zit.

40 gerelateerde vragen gevonden

Welke afscheiding bij zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kan er sprake zijn van een meer vaginale witte afscheiding, maar dit is heel normaal en niks om je druk om te maken. Wanneer je zwanger bent stroomt er namelijk meer bloed naar het bekkengebied waardoor de slijmvliezen extra worden gestimuleerd, wat resulteert in meer vaginale afscheiding.

Hoeveel afscheiding is normaal bij zwangerschap?

Vaginale afscheiding verandert in zwangerschap

Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.

Hoe erg kan een innestelingsbloeding zijn?

In innestelingsbloeding duurt van een paar uur tot een paar dagen. Het verschil met een menstruatie is dat je in de meeste gevallen niet heel veel bloed verliest, meestal een paar druppels. De bloeding lijkt op een lichte menstruatie.

Wat betekent bruin bloedverlies?

Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.

Hoeveel bloed mag je verliezen bij een miskraam?

De dag na de miskraam verlies je evenveel bloed als tijdens een menstruatie. De buikpijn is zo goed als over. Je kunt nog 5 tot 10 dagen wat helderrood bloed verliezen wat daarna overgaat in donkerbruin bloed.

Hoe ziet spotting er uit?

Het komt op onverwachte momenten, buiten je menstruatie om. Soms treedt spotting na het vrijen op. Je verliest maar een klein beetje bloed. Het bloed is vaak wat donkerder dan menstruatiebloed.

Hoe weet je of het een innestelingsbloeding is?

Bij een innestelingsbloeding verlies je minder bloed dan bij de menstruatie. Je herkent het aan licht vloeiend bloedverlies of een aantal druppeltjes. Sommige vrouwen hebben geen opvangmateriaal nodig, terwijl andere liever een inlegkruisje gebruiken.

Hoe begint een miskraam bruine afscheiding?

Bloedverlies in de eerste 3 maanden hoeft namelijk niet altijd op een miskraam te wijzen. Er kan ook sprake zijn van een innestelingsbloeding of een gesprongen bloedvaatje in de baarmoederhals, bijvoorbeeld na het vrijen. Een klein beetje bruine afscheiding bij het afvegen is meestal geen reden om je zorgen te maken.

Hoe herken je een hele vroege miskraam?

Een miskraam begint meestal met licht bloedverlies waarna het bloedverlies toeneemt. Tevens kunnen er buikkrampen ontstaan met mogelijk verlies van bloedstolsels. Dit wordt door veel vrouwen als heftig ervaren. Vrouwen die eerder kinderen hebben gekregen herkennen er (lichte) weeën in.

Hoe lang duurt het voor je een miskraam krijgt?

Het verloop van een miskraam kan per vrouw sterk verschillen. Meestal is er aanvankelijk weinig bloedverlies dat enige dagen tot wel 2 weken kan duren. Als de miskraam 'doorzet' krijg je geleidelijk aan een krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie.

Waarom Bruinverlies voor menstruatie?

Het grootste gedeelte van je menstruatie is het bloed dat vrijkomt rood van kleur. Maar aan het begin en aan het eind van de menstruatie is het bloed gemengd met slijmvlies en je normale afscheiding en kan daardoor een bruinere kleur krijgen.

Wat moet je doen als je bruine afscheiding hebt?

Bruine afscheiding op oudere leeftijd is meestal onschuldig, maar kan ook op een voorstadium van baarmoederhalskanker wijzen. Je doet er dus verstandig aan om in dat geval contact op te nemen met de huisarts.

Wat als je bloed maar niet ongesteld bent?

Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.

Kan je veel bloed verliezen bij innesteling?

Innestelingsbloeding: hoe herken je het? De bloeding kan een paar uur duren maar ook langer, een paar dagen. Je verliest niet heel veel bloed meestal, denk aan een paar druppels. Het kan lijken op een lichte menstruatie.

Kan een innestelingsbloeding helder rood zijn?

De kleur van een innestelingsbloeding is meestal roze of bruin. Ook helder rood bloed komt voor, net zoals het spontaan krijgen van een bloedneus. Een innestelingsbloeding bevat weinig tot geen echte stolsels, zoals die wel voorkomen tijdens je menstruatie.

Kan je na innestelingsbloeding testen?

De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.

Hoe ziet afscheiding eruit begin zwangerschap?

Gedurende je normale cyclus verandert je afscheiding per week in hoeveelheid. Deze week kan het zijn dat je afscheiding dik en slijmerig is. Hoe dichter je bij je menstruatieweek komt, hoe meer afscheiding je zal krijgen. Het kan ook zijn dat deze wat troebeler wordt.

Hoe herken je een harde buik?

Een harde buik voelt als een gespannen gevoel in je buik: je voelt letterlijk dat je baarmoeder zich samentrekt. Dat kan volgens sommige vrouwen een beetje voelen alsof er een harde bal in je buik zit of als krampen. Meestal begint het harde gevoel boven in je buik, waarna het langzaam naar beneden trekt.

Kun je na 3 weken al merken dat je zwanger bent?

Je gaat het zwangerschapshormoon hCG aanmaken en ook andere zwangerschapshormonen nemen toe. Hierdoor kan je binnenkort last kan krijgen van de eerste, vroege symptomen. Ontdek welke zwangerschapssymptomen in week 3 kunnen voorkomen. Lichte krampjes, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Hoe begint een miskraam?

Een miskraam begint, zoals hierboven besproken, vaak met vaginaal bloedverlies en een menstruatie achtige buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend hevig zijn, gepaard gaand met krampende pijn (hiervoor kun je een pijnstiller nemen, bij voorkeur paracetamol).

Vorige artikel
Waar is baby olie van gemaakt?