Geneesmiddel van de week - Foliumzuur

Is het te laat om met 6 weken te starten met foliumzuur?

Gevraagd door: Victoria Rouwhorst  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (62 stemmen)

Het is dus aan te raden om met foliumzuur te beginnen een maand voordat je gaat stoppen met de pil of andere voorbehoedsmiddelen. Blijf foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent, nadien kan je ook overwegen om foliumzuur te blijven innemen.

Hoe lang voor zwangerschap starten met foliumzuur?

Als u zwanger wilt worden, moet u minstens 4 weken voor de bevruchting al foliumzuur gebruiken. Begin er bijvoorbeeld mee als u stopt met de pil. Gebruik foliumzuur tot en met 10 weken na de eerste dag van uw laatste menstruatie.

Is het erg als je foliumzuur vergeet?

Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.

Waarom foliumzuur tot 10 weken?

Foliumzuur is erg belangrijk voor je ongeboren kindje. Door het slikken van foliumzuur heeft je kindje minder kans op aandoeningen van het zenuwstelsel. De bekendste aandoeningen zijn een open ruggetje, hazenlip en een open gehemelte.

Waarom wordt er extra foliumzuur geadviseerd in de eerste drie maanden van de zwangerschap?

Vrouwen met een zwangerschapswens wordt geadviseerd om 400 µg synthetische foliumzuur per dag extra te gebruiken om het risico op een open ruggetje bij het kind te verlagen. De aanbevolen periode van gebruik is minimaal 4 weken voor, tot 8 weken na de conceptie.

24 gerelateerde vragen gevonden

Welke week stoppen met foliumzuur?

je mag met foliumzuur stoppen als je 10 weken zwanger bent, maar langer slikken mag ook. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een grote groep zwangeren niet genoeg foliumzuur opnemen uit de voeding gedurende de hele zwangerschap.

Wat gebeurt er als je geen foliumzuur slikt?

Wat als je geen foliumzuur hebt geslikt? Als je onverwacht zwanger bent, heb je waarschijnlijk nog geen extra foliumzuur ingenomen. Geen paniek! De kans is klein dat je baby er een afwijking aan overhoudt.

Kan foliumzuur miskraam voorkomen?

Foliumzuur vermindert niet de kans op een miskraam, maar wel de kans op een kind met een open ruggetje. Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan een miskraam hebben doorgemaakt.

Wat zijn de nadelen van foliumzuur?

Bijwerkingen van foliumzuur

Volgens het Farmacotherapeutisch Kompas kun je alleen in zeldzame gevallen overgevoelig zijn voor foliumzuur en daarbij bijvoorbeeld een huiduitslag ontwikkelen. Verder is het ook mogelijk om maagklachten te krijgen, zeker als je te veel foliumzuur gebruikt.

Kan je zwanger worden zonder foliumzuur?

Foliumzuur is dé belangrijkste vitamine die je moet nemen als je zwanger wenst te worden en pas zwanger bent. Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.

Kun je moe worden van foliumzuur?

Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren.

Wat voel je bij tekort aan foliumzuur?

Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.

Welk fruit is rijk aan foliumzuur?

Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat groenten. Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Welk moment van de dag foliumzuur innemen?

Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.

Waar zit de meeste foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Hoe ver van te voren foliumzuur slikken?

In Nederland wordt geadviseerd om vier weken voor het zwanger worden foliumzuur te slikken, en tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Dit verkleint de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.

Hoe verklein je de kans op een miskraam?

Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kun je geen miskraam krijgen.

Wat mag je niet eten in je eerste trimester?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
  • Rauw vlees en rauwe melk. ...
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
  • (Producten met) rauwe eieren.
  • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
  • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Wat verhoogd kans op miskraam?

Factoren die de kans op een miskraam verhogen? De belangrijkste zijn: Een hogere leeftijd; hoe ouder je bent des te meer kans op een miskraam. Ongezonde leefstijl (roken en overgewicht); rokende vrouwen en vrouwen met overgewicht maken iets vaker een miskraam mee dan vrouwen die niet roken en geen overgewicht hebben.

Kan je teveel foliumzuur slikken tijdens zwangerschap?

Wat voeding betreft kan een 'overdosis' foliumzuur voor zover bekend geen kwaad. Maar de vorm van foliumzuur die in tabletten zit, heeft bij hoge inname wel een vervelende bijwerking: die kan een vitamine B12-tekort maskeren.

Hoe lang mag ik foliumzuur innemen?

Hoe lang blijf je foliumzuur innemen? Je moet foliumzuur blijven innemen tot een zwangerschapsduur van minstens twaalf weken. Zodra je zwanger bent, kan je ook overschakelen naar een multivitaminepreparaat voor zwangere vrouwen waarin het foliumzuur al is verwerkt.

Is foliumzuur nodig?

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid

Iedereen heeft foliumzuur nodig om gezond te blijven. Het bevordert mee het celdelingsproces, een normale bloedvorming en draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem.

Kan foliumzuur over de datum?

Op het label van voedingssupplementen staat een 'tenminste houdbaar tot' (THT) datum. Na de THT-datum kan de kwaliteit van een voedingssupplement achteruitgaan, maar in de meeste gevallen is het nog veilig om in te nemen.

Waarom foliumzuur tijdens maaltijd?

Dat betekent dat jouw lichaam ze beter opneemt in combinatie met een beetje vet. Daarom kun je deze supplementen het beste tijdens (of net na) je maaltijd innemen. Want in jouw ontbijt, lunch of avondeten zit vaak (een beetje) vet. Dus: vitamines die in vet oplossen, neem je in met een beetje vet.

Vorige artikel
Waarom weeën Wegpuffen?
Volgende artikel
Hoeveel uur slaap een baby?