Hoe kan ik de verkoper in gebreke stellen? En kan ik dan ook de koop ontbinden?

Hoe kun je iemand in gebreke stellen?

Gevraagd door: Quinten Kuijpers M  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (9 stemmen)

Wanneer iemand zich niet aan de gemaakte afspraken uit een overeenkomst houdt, kunt u hem of haar in gebreke stellen om de overeenkomst te kunnen ontbinden. Dit wil zeggen dat u deze persoon door middel van een schriftelijke aanmaning aanspreekt op zijn gedrag.

Hoe kan je iemand in gebreke stellen?

Waar moet u aan denken als u een partij in gebreke stelt?
  1. Verstuur uw ingebrekestelling altijd schriftelijk. Gebruik in de tekst de term 'ik stel u in gebreke'. ...
  2. Beschrijf het probleem zo specifiek mogelijk. ...
  3. Wat verwacht u van de wederpartij? ...
  4. Geef aan welke termijn u de wederpartij geeft om het gebrek te herstellen.

Wat heb je nodig voor een ingebrekestelling?

Deze 7 elementen mag u zeker niet vergeten:
  • vermeld het begrip “ingebrekestelling
  • de datum.
  • adresgegevens van de geadresseerde.
  • samenvatting van het probleem.
  • verzoek om oplossing.
  • termijn om het probleem te regelen.
  • adresgegevens en handtekening van de afzender.

Wat gebeurd er als je iemand in gebreke stelt?

Door iemand in gebreke te stellen, zegt u eigenlijk dat u hem of haar een laatste kans geeft om te betalen. Wordt deze termijn door de schuldenaar eveneens overschreden, dan is de schuldenaar van rechtswege in verzuim en klaar voor incasso.

Wat als iemand niet reageert op een ingebrekestelling?

Reageert de andere partij ook niet op uw ingebrekestelling of komt er geen oplossing? Dan is hij officieel in verzuim. Vanaf dat moment kunt u de overeenkomst ontbinden en een eventuele schadevergoeding eisen. Stuur een aangetekende brief waarin u aangeeft de overeenkomst te ontbinden.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ga je om met iemand die zijn afspraken niet nakomt?

Stuur een ingebrekestelling

Laat de andere partij dan via een aangetekende brief weten dat hij 'in gebreke' is. Dit betekent dat hij zich niet houdt aan de overeenkomst. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ingebrekestelling. U geeft de andere partij dan een laatste kans om de afspraken na te komen.

Waarom iemand in gebreke stellen?

Een ingebrekestelling is een schriftelijke aanmaning aan een tekortschietende wederpartij, zoals een wanbetaler of een verkoper die niet levert. De ingebrekestelling heeft als doel om de wederpartij nog één laatste kans te geven om zijn verplichtingen/afspraken na te komen.

Hoe snel in gebreke stellen?

De termijn moet bovendien helder zijn: de formulering 'zo spoedig mogelijk' voldoet dus niet, omdat dit geen concrete tijdsaanduiding is. Tip. Neem dus op: 'binnen twee weken' of 'binnen acht werkdagen na heden'.

Kan een ingebrekestelling ook per mail?

De ingebrekestelling moet schriftelijk of per e-mail worden verzonden; Er moet duidelijk vermeld worden wat de gevolgen zijn als de afspraken niet worden nagekomen; Er dient een redelijke termijn worden gesteld om de andere partij de afspraken te laten nakomen.

Wat is een redelijke termijn ingebrekestelling?

Een redelijke termijn is een redelijke termijn, niet standaard 14 dagen of 30 dagen wat vaak wordt gedacht. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs enkele maanden beslaan of slechts een paar uur. Daarnaast moet ook vermeld worden wat er gebeurt als uw wederpartij niet binnen de gestelde termijn alsnog presteert.

Is een ingebrekestelling verplicht?

De ingebrekestelling heeft dus ook een waarschuwings- en informatiefunctie en is in die zin verplicht. Het basisprincipe is dat u als schuldeiser steeds verplicht bent om uw debiteur voorafgaandelijk in gebreke te stellen, wanneer u vaststelt dat uw schuldenaar zijn verbintenissen niet naleeft.

Hoe stel je iemand schriftelijk aansprakelijk?

De aangetekende brief is de eerste stap in het geval van een aansprakelijkstelling.
...
Vermeld in deze brief in ieder geval:
  1. Wat er is gebeurd;
  2. Welke schadeposten er zijn;
  3. Dat er in de toekomst nog meer schadeposten kunnen zijn;
  4. Dat de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld;
  5. Dat alle geleden schade vergoed moet worden.

Wat is een officiele ingebrekestelling?

Een ingebrekestelling is een officiële brief waarin de geadresseerde wordt verzocht binnen een bepaalde termijn een verplichting die op hem rust, na te komen (een probleem verhelpen, een bedrag betalen, een contractuele verbintenis naleven, enz.).

Kan je iemand mondeling in gebreke stellen?

Een ingebrekestelling moet schriftelijk zijn. Een (aangetekende) brief heeft de voorkeur, ook omdat u op die manier kunt bewijzen dat u iemand op zijn verplichtingen heeft gewezen.

Wat als iemand in verzuim is?

Het is een toestand waarin de schuldenaar verkeert wanneer hij of zij de financiële verplichtingen niet nakomt. Makkelijker gezegd: wanneer iemand een factuur niet op tijd betaald, en daarmee de financiële verplichting niet nakomt, dan is deze persoon in verzuim.

Wat is niet nakomen?

Niet nakomen wil zeggen: het in enig opzicht niet voldoen aan de inhoud van een verbintenis, uit welke bron deze ook moge zijn ontstaan. Niet nakomen is een volstrekt neutraal begrip, en is als zodanig geen grondslag voor schadevergoeding of ontbinding.

Wat houdt niet nakoming in?

Bij een overeenkomst moeten beide partijen zich houden aan hun afspraken. Met enige regelmaat worden de afspraken niet nageleefd en zit de ander met schade. Komt één van de partijen zijn/haar verplichting niet (volledig) na? Dan is er sprake van een zogenaamde onjuiste nakoming of een niet-nakoming.

Wat gebeurt er als je niet nakomt?

Een contractspartij die zijn verplichtingen niet nakomt, pleegt wanprestatie, behalve als er sprake is van overmacht. Bij overmacht moet u denken aan een niet voorziene omstandigheid die niet is ontstaan door de contractspartij die moest betalen, leveren of presteren.

Kun je zomaar iemand aansprakelijk stellen?

Wettelijk is het geregeld dat als een andere partij schade heeft geleden door het toedoen van een ander, diegene daar aansprakelijk voor kan worden gesteld. Dat gebeurt meestal per aangetekende brief. Voor degene die aansprakelijk wordt gesteld, is het zaak dit zo snel mogelijk juridisch af te handelen.

Hoe en wanneer kun je een tegenpartij aansprakelijk stellen?

Als het de schuld van iemand anders is, en je de kosten vergoed wil krijgen, dan moet je de wederpartij aansprakelijk stellen. Dit betekent dat je aangeeft dat de andere partij een onrechtmatige daad heeft begaan waardoor jij nu schade hebt. Met andere woorden, de andere partij is aansprakelijk voor jouw schade.

Hoe stel ik de tegenpartij aansprakelijk?

Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

Wat zijn de vier eisen voor een onrechtmatige daad?

Eisen voor aansprakelijkheid
  • onrechtmatige gedraging.
  • toerekenbaarheid van de daad aan de dader.
  • schade.
  • causaliteit.
  • relativiteit.

Wat is een geschonden norm?

De geschonden norm moet strekken tot bescherming van de schade die de benadeelde heeft geleden. Kortom: als regel A is overtreden die als doel had dat belang A niet werd geschonden, kan iemand met een geschonden belang B zich niet op regel A beroepen voor het verkrijgen van schadevergoeding.

Wat is onrechtmatige hinder?

Onrechtmatige hinder is binnen het burenrecht, het ervaren van een dusdanige mate van overlast, die de eigenaar van een erf niet hoeft te accepteren.

Wat voor schades zijn er?

Bij conflicten waar bepaalde schade is ontstaan, wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen schade: materiële schade, immateriële schade, gevolgschade, vertragingsschade en vervangingsschade.
  • Materiële schade. ...
  • Immateriële schade. ...
  • Gevolgschade. ...
  • Vertragingsschade. ...
  • Vervangingsschade.

Volgende artikel
Hoeveel betaald als draagmoeder?