Hoe kun je een kind discipline leren?

Gevraagd door: ing. Joost Esajas  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (71 stemmen)

Kinderen discipline bijbrengen werkt alleen als ouders tegelijkertijd een warme en liefdevolle band met hun kind opbouwen. Dat doen ze door tijd, aandacht en genegenheid aan hun kind te geven. Praat veel met je kind, toon belangstelling voor de dingen op school en ga eens kijken als je kind moet voetballen.

Hoe krijg je meer discipline?

Als je meer discipline wilt opbouwen dan is het belangrijk dat je je wilskracht ontwikkelt. Dat je het traint, iedere dag opnieuw. Dat doe je door jezelf te pushen om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je discipline wordt.

Hoe moet een kind opgevoed worden?

Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat?
 1. Los het niet op in zijn/haar plaats.
 2. Geef zelf het goede voorbeeld.
 3. Laat je kind niet altijd winnen.
 4. Ga een conflictsituatie niet uit de weg.
 5. Leer je kind wachten.
 6. Je kind mag zich vervelen.
 7. Laat verschillende denkpistes zien.
 8. Leer je kind om anderen te waarderen.

Hoe straf je een kind van 6 jaar?

Circa 6 tot 11 jaar

Vervelend gedrag stopzetten: stuur een vriendje bijvoorbeeld eerder naar huis. Een time-out: je kind een korte tijd op een bepaalde plek zetten om na te denken. Zelf de fout herstellen: als ze iets kapot maken het zelf laten opruimen.

Hoe pak je regels aan?

Hoe pak je regels aan?
 • Zorg dat jij en je partner dezelfde grenzen hebben.
 • Pak niet te veel dingen tegelijk aan. ...
 • Wees consequent. ...
 • Ga niet in discussie over een maatregel die van tevoren afgesproken is.
 • Laat merken dat je last hebt van het gedrag van je kind en niet van je kind zelf.

Discipline leren? Verander je gedrag in 1 minuut!

43 gerelateerde vragen gevonden

Wat doe je met een kind van 8?

Neem die gevoelens serieus, bijvoorbeeld met een gezamenlijke spaarpot voor een goed doel. Je kind kan geld verdienen met klusjes en jij kunt er af en toe wat wisselgeld van de boodschappen of geld van lege flessen in doen. Of bedenk en organiseer samen een actie: een sponsorloop of een rommelmarkt.

Kan je te veel van je kind houden?

Kinderen kunnen niet te gehecht zijn. Dat bestaat niet. Gewoon niet, nee, nope, echt niet. Kinderen kunnen afhankelijk zijn op een leeftijd waarop ze toch echt zelf die boterham horen te smeren, kinderen kunnen onzeker zijn, maar niet, nooit, never te gehecht.

Wat moet ik doen met een onhandelbaar kind?

Het is belangrijk om dit ongewenste gedrag niet te belonen. De rust bewaren, een goed humeur en een positieve houding kunnen bijdragen aan het voorkomen of oplossen van dit gedrag. Wanneer je samen bent met je kind is het belangrijk om elkaar te steunen en het met elkaar eens te zijn.

Wat doet straffen met een kind?

Straffen stimuleert geen nieuw gedrag. Door te straffen, leggen we de nadruk op het gedrag wat we niet willen. Als een kind straf krijgt voor iets wat hij fout deed, dan weet hij nog niet wat hij dan wel had moeten doen. Ook kan het kind niks meer veranderen aan het gedrag waarvoor het net is gestraft.

Waarom schreeuw ik tegen mijn kind?

Schreeuwen zorgt ervoor dat je kind uit angst stopt met zijn gedrag: hij wil gewoon dat zijn vader of moeder stopt met schreeuwen. Het is niet omdat hij daadwerkelijk een beslissing heeft genomen om zijn gedrag te verbeteren. Een volgende keer vertoont je kind dus opnieuw hetzelfde gedrag.

Wat is het huis van het kind?

In een Huis van het Kind werken organisaties samen om gezinnen zo dicht mogelijk bij hun leefwereld te ondersteunen. Aanstaande ouders, gezinnen, kinderen en jongeren kunnen er terecht voor alles rond opgroeien en opvoeden . Huizen van het Kind zijn erkend en gesubsidieerd door Opgroeien.

Wat is het doel van opvoeden?

Opvoeden houdt in dat ouders hun kind begeleiden bij zijn of haar ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving. Dit doen ouders door: Het bieden van een verzorgende en beschermende omgeving.

Welke opvoedingsstijl is het beste?

Welke van de 4 opvoedingsstijlen werkt het beste? Bij de autoritaire opvoedingsstijl gebeurt er dus het meest van wat jij wilt, maar verlies je als ouder snel het diepere contact met je kind. En bij de permissieve opvoedingsstijl laat je je kind vooral los, maar verlies je uiteindelijk je gezag.

Hoe word ik een doorzetter?

Hoe zorg je ervoor dat je een doorzetter wordt?
 1. Kleine veranderingen. Voer dagelijks kleine veranderingen in je leven door die je dichter bij je doel brengen. ...
 2. Beloon jezelf. Kijk naar de stappen die jij hebt gezet en beloon jezelf daarvoor. ...
 3. Buiten je comfortzone. Verandering draait om discipline. ...
 4. Laat jezelf gaan.

Hoe Disciplineer je jezelf?

Jezelf discipline bijbrengen is makkelijker dan het lijkt. Richt je op de kleine stappen, dan kun jij ook meer discipline ontwikkelen.
...
Laten we eens kijken welke stappen je kunt zetten.
 1. Begin met kleine taken. ...
 2. Luister naar de weerstand. ...
 3. Anticipeer op valkuilen. ...
 4. Ontwikkel regels.

Wat is het verschil tussen discipline en motivatie?

Wat is het verschil tussen motivatie en discipline? Motivatie gaat over onze bereidheid om een taak uit te voeren, terwijl discipline gaat over het uitvoeren van een taak ondanks de bereidheid. Anders gezegd: motivatie is doorgaan als je NIET wilt stoppen en discipline is doorgaan als je WEL wilt stoppen.

Wat is een goede straf voor een kind van 12?

Passende straf

Laat je kind de rommel opruimen, repareren wat kapot is gemaakt, of meebetalen van het zakgeld. Leuke, fijne dingen afnemen of privileges intrekken. Denk bijvoorbeeld aan een internet- of telefoonverbod, het bankpasje inleveren, huisarrest, geen tv mogen kijken, of niet mogen logeren bij vrienden.

Hoe opvoeden zonder straffen?

Hier vind je tips die je helpen bij het opvoeden zonder te straffen:
 1. Stel samen duidelijke regels. Stel samen met je kind duidelijke regels op. ...
 2. Gebruik de Positief-Opvoed-Formule. ...
 3. Leg van te voren uit. ...
 4. Bekijk waar gedrag vandaan komt. ...
 5. Laat logische gevolgen ervaren. ...
 6. Erken gevoelens. ...
 7. Blijf rustig en duidelijk. ...
 8. Geef keuze opties.

Hoe oud kind straffen?

Elk kindje ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, bij sommigen werkt deze opvoedmethode bijvoorbeeld pas vanaf 3 jaar. Als je kindje van 1,5 jaar stout gedrag vertoont, dan kan je eerst andere methodes proberen. Je kan bijvoorbeeld zijn gedrag negeren, je kindje afleiden of hem streng toespreken.

Waar kan ik terecht met een onhandelbaar kind?

Jeugd en opvoedhulp. Jeugd en opvoedhulp biedt ondersteuning bij met onhandelbare kinderen en kan ouders helpen hun kind beter te begrijpen.

Hoe blijf je rustig als je kind niet luistert?

Hoe word je een relaxte ouder
 1. Herken je eigen emoties. Als je kind niet luistert, niet doet wat je wilt of iets op een verkeerde manier doet, kan je boos worden. ...
 2. Luister naar je kind. ...
 3. Stel je reactie uit. ...
 4. Reageer op de intentie en niet op het gedrag. ...
 5. Praat over je eigen gevoel. ...
 6. Neem tijd voor jezelf.

Hoe negatief gedrag aanpakken?

“Bovendien zijn een goede orde en sfeer in de klas belangrijk om tot leren te komen. De leerling die zich misdraagt, kan later ernstige problemen krijgen.
...
 1. Kies een paar concrete afspraken. Formuleer regels positief. ...
 2. Geef regelmatig positieve feedback. ...
 3. Corrigeer storend gedrag discreet. ...
 4. Bouw een vertrouwensband op.

Kun je je kind te veel knuffelen?

Een kind moet zich geliefd, gewaardeerd en geaccepteerd voelen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Contact met anderen is van essentieel belang en lichamelijk contact is daarbij ook zeker een basisbehoefte. Het is dan ook absoluut onzin dat je een jong kind zou kunnen verwennen door het te veel te knuffelen.

Is een tweede kind zwaar?

De eerste weken (en soms helaas ook maanden) na de geboorte zijn extra zwaar door de nachtvoedingen. Hou er rekening mee dat je oudste ook moet wennen aan de veranderde gezinssituatie en daardoor misschien een periode wat minder goed doorslaapt. Nachtelijk gehuil van de baby helpt daarbij natuurlijk ook niet echt…

Is het zielig om 1 kind te hebben?

Kortom: enig kinderen zijn niet zieliger of minder sociaal. Ze zijn net zo gelukkig als kinderen die opgroeien met broers of zussen. In sommige gevallen zijn enig kinderen misschien wel verwend of egocentrisch, maar dit heeft niets te maken met het aantal gezinsleden, maar alles met de opvoeding die een kind meekrijgt.