Zwangerschapsdiabetes inleiding

Hoe krijg je zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: Kai van der Stael  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (41 stemmen)

Zwangerschapsdiabetes ontstaat onder invloed van zwangerschapshormonen die je tijdens je zwangerschap aanmaakt. Deze remmen de werking van het hormoon insuline. Wanneer de zwangerschap goed verloopt, reageert je lichaam op de anti-insulinehormonen door meer insuline aan te maken.

Wat is de oorzaak van een zwangerschapsdiabetes?

Oorzaken Zwangerschapsdiabetes

Diabetes wordt veroorzaakt doordat u te weinig insuline aanmaakt, of doordat u minder gevoelig bent voor insuline. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Het zorgt ervoor dat uw bloedsuikers (glucose) binnen normale waarden blijven.

Wat kun je doen om zwangerschapsdiabetes te voorkomen?

 1. eet normale porties: niet te veel en niet te weinig. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten. ...
 2. eet regelmatig en verspreid over de dag. ...
 3. eet goede koolhydraten en verdeel over de dag. ...
 4. eet genoeg vezels. ...
 5. eet genoeg eiwitten. ...
 6. beperk zoete drankjes. ...
 7. Kies gezonde tussendoortjes. ...
 8. Kook uw eigen maaltijden.

Hoe groot is de kans op zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.

Hoe herken je zwangerschapsdiabetes?

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je het niet.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet ik of ik zwangerschapsvergiftiging heb?

Symptomen zijn hoofdpijn, tintelende handen, sterretjes zien, vochtophoping (oedeem), gewichtstoename, pijn in bovenrug, eiwitverlies in de urine, misselijkheid, overgeven, pijn in bovenbuik, extra prikkelbaar, versterkte reflexen. Deze symptomen horen ook bij pre-eclampsie.

Wat zijn de symptomen van zwangerschapsvergiftiging?

Bel je verloskundige of gynaecoloog bij een van de volgende klachten:
 • hoofdpijn.
 • pijn boven in je buik of aan de zijkant van je buik.
 • pijn in je rug of boven in je rug.
 • misselijk zijn.
 • overgeven.
 • sterretjes zien of wazig zien.
 • trekkingen van armen en benen.
 • dikker gezicht, handen of enkels (vocht vasthouden)

Hoe snel krijg je zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) is een tijdelijke vorm van diabetes, die meteen weer verdwijnt na de bevalling. Vaak ontstaat het tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek.

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.

Hoe hoog mag je suiker zijn zwanger?

De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedglucose, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 2 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 6.7 mmol/L zijn.

Wat kan ik eten als je zwangerschapsdiabetes bent?

Belangrijke adviezen:
 • Eet elke dag 3 gezonde maaltijden.
 • Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood.
 • Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola.
 • Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Welk fruit mag je eten bij zwangerschapsdiabetes?

Het gaat er ook om gesuikerde dranken en zoete hapjes te beperken (en indien mogelijk totaal weg te laten), de consumptie van fruit te beperken tot maximum 3 porties per dag en de voorkeur te geven aan minder gesuikerd fruit (kies bijvoorbeeld eerder voor een appel dan voor een perzik) en vermijd getransformeerde ...

Welk fruit bij zwangerschapsdiabetes?

Het advies is om minimaal twee porties (200 gram) vers fruit per dag te eten. Vruchtensap, light vruchtensap, vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank zijn geen fruitvervangers en worden afgeraden. Deze producten bevatten veel vruchtensuikers waardoor zij een snelle stijging van de bloedglucose veroorzaken.

Hoe beïnvloeden zwangerschap en de bevalling de Glucosewaardes?

Vrouwen met diabetes type 1 en 2 hebben een grotere kans op een kindje met een hoog geboortegewicht. De kans op een keizersnede of een kunstverlossing is daardoor iets groter. Hoe beter de glucoseregulatie in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, hoe kleiner de kans op problemen rondom de bevalling.

Welke vrouwen hebben een grotere kans dat ze te maken krijgen met diabetes?

Verhoudingsgewijs hebben vrouwen na de overgang dus wat meer testosteron. Als het testosteronniveau bij vrouwen (van alle leeftijden) hoger is dan gemiddeld, zorgt dat ervoor dat ze zwaarder zijn en meer vet rond hun buikorganen hebben. Daardoor lopen ze meer risico op diabetes type 2.

Hoe hoog mag je suiker zijn?

Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.

Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsvergiftiging?

Zwangerschapsvergiftiging is een verzamelnaam voor een aantal ernstige complicaties die het gevolg zijn van een hoge bloeddruk (hypertensie) tijdens de zwangerschap. Deze complicaties kunnen ervoor zorgen dat bepaalde organen niet meer goed functioneren. Dit levert gevaren op voor zowel jou als je baby.

Hoe gevaarlijk is zwangerschapsvergiftiging?

De gevolgen van zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging kan ertoe leiden dat bepaalde organen niet meer goed functioneren. Dit is gevaarlijk voor jou en je baby. Door een te hoge bloeddruk raken bloedvaten beschadigd, waardoor er vocht uit gaat lekken. Vervolgens ontstaan oedemen ofwel vochtophopingen.

Kan zwangerschapsvergiftiging overgaan?

Eclampsie. Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) , maar ook het HELLP syndroom, kunnen (gelukkig zelden) overgaan in eclampsie.

Hoe voelt buikpijn zwangerschapsvergiftiging?

Abnormale pijn in je buik

Hevige pijn in je bovenbuik kan wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Ook steeds ernstiger wordende, hevige pijn in je onderbuik kan een teken zijn dat er iets mis is, bijvoorbeeld een loslatende placenta.

Hoe kan je een zwangerschapsvergiftiging krijgen?

Het ontstaat waarschijnlijk door een zeer hoge bloeddruk en vaatproblemen in de hersenschors. Eclampsie komt voor bij 1 op de 200 zwangere vrouwen die ernstige pre-eclampsie hebben of het HELLP-syndroom. Bij eclampsie kunnen de volgende klachten zich voordoen: een verhoogde prikkelbaarheid.

Wat mag je wel en niet eten bij zwangerschapsdiabetes?

Het is niet de bedoeling om de hoeveelheden koolhydraten te beperken. Je hoeft dus meestal niet minder brood, aardappelen, fruit en dergelijke te eten. Het is bij zwangerschapsdiabetes aan te bevelen om de voeding goed over de dag te verdelen. Neem naast de drie hoofdmaaltijden drie tot vier maal iets tussendoor.

Hoeveel gram koolhydraten per dag bij zwangerschapsdiabetes?

Zwangere vrouwen met diabetes of zwangerschapsdiabetes zouden dagelijks minimaal 175 gram koolhydraten moeten binnenkrijgen. Dat staat in het in januari gepubliceerde standpunt van Stichting DNO Diabetesdiëtist (Diabetes and Nutrition Organization).

Welke zoetstof bij zwangerschapsdiabetes?

Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, steviolglycosiden (stevia) en aspartaam. Bij gebruik van normale hoeveelheden kunnen deze producten dagelijks worden gebruikt. Extensieve zoetstoffen zijn zoetstoffen die ongeveer even zoet zijn als suiker en evenveel calorieën leveren.

Wat zijn goede glucosewaarden zwangerschap?

We streven naar een bloedglucosewaarde: nuchter ≤ 5,3 mmol/l en 2 uur na de maaltijd ≤ 6,7 mmol/l; normale groei van uw kind; normale gewichtstoename tijdens de zwangerschap; Streven naar een gezonde voedselinname tijdens de zwangerschap.