Salmonella in Chocolate

Hoe komt er salmonella in kinder chocolade?

Gevraagd door: Nathan Mansveld  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (46 stemmen)

De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.

Waar zit salmonella in Kinder chocolade?

Gisteren maakte Ferrero bekend dat er in december salmonella in de fabriek in Aarlen werd gevonden. De bacterie zat op een filter van tanks met grondstoffen voor de chocoladeproducten. Na die ontdekking besloot het bedrijf de materialen en chocoladeproducten, die op dat moment in de fabriek waren, niet te leveren.

Kun je salmonella krijgen van chocolade?

Maar het is niet nodig om ons zorgen te maken als we bijvoorbeeld een chocolade-paasei eten, zegt Lutgerink. "De kans op salmonella in chocola is klein. Het is geen hoogrisicoproduct voor de bacterie, zoals eieren en vlees."

Waar kun je salmonella van krijgen?

De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.

Welke chocola zit salmonella?

Ruim 300 salmonella-infecties in Europa door Kinder-chocolade, drie in Nederland. De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld. Bijna alle gevallen zijn de herleiden tot de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen.

28 gerelateerde vragen gevonden

Is salmonella gevaarlijk voor kinderen?

Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden sneller ziek na een besmetting. De kans bestaat dat zij een vochttekort oplopen, dat zonder medische begeleiding levensbedreigend kan worden.

Heeft Kinderbueno salmonella?

De producent van Kinder-chocola Ferrero roept uit voorzorg verschillende producten terug na meerdere salmonellabesmettingen. Gisteren werd bekend dat twee Nederlandse kinderen zijn besmet met de bacterie.

Welke Kinder Surprise salmonella?

Het gaat om deze producten: Kinder Surprise 20 gram en 3 x 20 gram met een vervaldatum (THT) tussen 20/04/22 en 3/10/22. Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 20/04/22 en 21/08/22. Schokobons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 18/08/22.

Welke Kinder Surprise eieren hebben salmonella?

Het gaat om de volgende producten die geproduceerd werden bij het bedrijf Ferrero in Aarlen: Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22, Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.

Welke surprise eieren salmonella?

Deze week werd bekend dat twee Nederlandse kinderen onder de 5 jaar een besmetting met de salmonellabacterie hebben opgelopen, waarschijnlijk na het eten van een Kinder Surprise chocolade-ei.

Kun je dood gaan van salmonella?

Besmetting met Salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden. Dit komt niet vaak voor, maar bij risicogroepen zoals zuigelingen en ouderen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.

Welke temperatuur dood salmonella?

De Salmonellabacterie, die te bestrijden is met medicijnen, kan eenvoudig gedood worden. Dit komt doordat de bacterie niet kan blijven leven bij temperaturen boven de 65 graden Celsius. In dit geval kan je een Salmonella voedselinfectie vrij makkelijk voorkomen.

Wat doodt bacteriën?

Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.

Welke chocolade-eieren zijn besmet?

Naast Kinder Surprise gaat de terugroepactie om Schoko-Bons, Mini Eggs en de Maxi-variant van de chocolade-eieren met een plastic speelgoedje in het midden. De salmonellabacterie kan onder meer groeien op rauw vlees of in zuivel en infecteert ook regelmatig mensen in Nederland. Meestal zijn de klachten mild.

Welke chocolade mag je niet eten?

Het is onwaarschijnlijk dat je zoveel chocolade zult eten, maar toch is het goed om te weten! Daarnaast zitten er veel suikers en vetten in chocolade, en dan niet de goede vetten. Vooral in melkchocolade of witte chocolade. Eet het dus met mate!

Waar kan je heel ziek van worden?

Waarvan kun je ziek worden in eten?
  1. Bacteriën en virussen. Dagelijks lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie of voedselvergiftiging op door bacteriën en virussen in het eten. ...
  2. Verbrand of te donker gebakken eten. ...
  3. Milieuverontreinigingen. ...
  4. Bestrijdingsmiddelen. ...
  5. E-nummers.

Hoe kom je aan legionella?

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water.

Hoe ziek word je van salmonella?

Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.