BEVALLING #1 WEEËN OPVANGEN | Ademhalingstechniek | Houdingen | TENS | Geboorteplan | Verloskundige

Hoe blijf je ontspannen tijdens bevalling?

Gevraagd door: mr. Vigo Jonker D  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 5/5 (70 stemmen)

Concentreer op je ademhaling
Als je het ritme van je ademhaling volgt, ben je minder gericht op de pijn. Dat helpt je te ontspannen en kun je de weeën beter opvangen. Blijf dus rustig doorademen. Adem in, en adem dan langzaam in vier tellen uit.

Wat te doen voor een makkelijke bevalling?

Zittend persen, op een baarkruk bijvoorbeeld, of hurkend, of op handen en voeten, kan voor sommige vrouwen aanzienlijk helpen de bevalling sneller te laten verlopen en minder pijn te voelen. De zwaartekracht helpt namelijk in dit soort posities goed mee, waardoor de weeën effectiever worden.

Waarom puffen bij bevalling?

Het zogenaamde puffen is een bekende ademhalingstechniek voor bij de bevalling die vooral wordt gebruikt aan het einde van de ontsluitingsfase. Bij het puffen is je inademing korter dan je uitademing, waardoor je lichaam een teken krijgt om de hartslag en de bloeddruk te laten dalen.

Hoe moet je puffen bij een bevalling?

Probeer goed door je neus in te ademen en blaas in drie pufjes uit je mond. Twee keer kort en een keer lang, totdat je longen leeg zijn. Als je een wee voelt aankomen kun je al beginnen met puffen, zo ben je de wee voor en kom je in een goed ritme. Als je te laat start is het vaak lastig om een goed ritme te krijgen.

Hoe omgaan met angst voor de bevalling?

Met tips hopen we wat angst bij je weg te kunnen nemen.
 1. Fijn: een geboorteplan! In een geboorteplan staan jouw wensen rond de bevalling. ...
 2. Zeg het als je bang bent. Logisch dat je angstig bent of twijfels hebt. ...
 3. Pijn? ...
 4. Rust en relax. ...
 5. Vertrouw op de professionals om je heen. ...
 6. Overweeg een doula. ...
 7. Tot slot.

29 gerelateerde vragen gevonden

Kan elke vrouw een bevalling aan?

"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".

Hoe heb jij je bevalling ervaren?

De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen. Ook de pijn tijdens het persen verschilt per persoon. De meesten vinden het een opluchting en prettig om actief aan het werk te gaan.

Hoe lang duurt het persen bij een bevalling?

Je lichaam perst mee als er een wee komt. De baarmoeder maakt golvende bewegingen. Bij je eerst kind duur de uitdrijving gemiddeld 45 minuten, maar soms ook ruim 1,5 uur. Bij je tweede of volgende kind verloopt de uitdrijving meestal veel sneller, gemiddeld 20 minuten.

Wat kan de man doen tijdens bevalling?

Tips voor de bevalling
 • Blijf in de buurt.
 • Zorg voor een ontspannen sfeer.
 • Zorg voor comfort; warme sokken, slokjes drinken, masseren.
 • Steunen je vrouw, moedig haar aan, vertel haar dat ze het goed doet en je haar bewondert!
 • Motiveer en coach haar als ze het even niet meer ziet zitten.
 • Help mee met puffen.

Hoe puf je een wee weg?

Beginnende weeën kun je het beste opvangen met de buikademhaling. Hierbij adem je in door je neus, zet je je buikwand uit en adem je uit door je mond. Probeer regelmatig wat te eten en te drinken. Liefst kleine beetjes en lichtverteerbaar.

Wat lokt bevalling uit?

Er blijken twee dingen verantwoordelijk te zijn voor het opwekken: Een orgasme: de baarmoeder trekt tijdens een orgasme samen, dit zou een bevalling opwekken. Sperma: dit bevat het hormoon prostaglandine en dit is hetzelfde hormoon dat je lichaam stimuleert om de bevalling in gang te zetten.

Kan je Kaka doen tijdens bevalling?

Poepen hoort er net zoveel bij als bijvoorbeeld bloed en slijm tijdens een bevalling. Als je het toch heel vervelend vindt, zou je een Microlax kunnen nemen als de weeën beginnen. Dit werkt laxerend en zorgt ervoor dat je lege darmen hebt op het moment dat je gaat persen. Bespreek dit van tevoren met je verloskundige.

Waarom een Netbroekje na de bevalling?

Waarom een netbroekje? Het netbroekje is zo ontworpen dat het ideaal is om in combinatie met kraamverband te dragen in de eerste dagen na de bevalling. De broekjes zorgen ervoor dat het kraamverband niet verschuift. Daarnaast hebben ze een hoog luchtdoorlatend vermogen, wat broei voorkomt.

Waar kun je de pijn van een bevalling mee vergelijken?

Sommige vrouwen die een kind hebben gehad vergelijken de weeën met de krampen die bij een flinke diarree horen, maar dan nog een graadje erger. Deze ontsluitingsweeën volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en als je baby bijna wordt geboren krijg je uitdrijvingsweeën of persweeën.

Hoe om te gaan met pijn tijdens bevalling?

Ga zo lang mogelijk gewoon door met waar je mee bezig bent. Zoek afleiding door bijvoorbeeld te lezen of te luisteren naar muziek of probeer nog wat te slapen/rusten als dat gaat. Tussen de weeën door heb je steeds even pauze. Gebruik die momenten om te ontspannen en je voor te bereiden op de volgende wee.

Wat eet je best voor bevalling?

Eet en drink regelmatig iets wat veel energie levert en licht verteerbaar is, bijvoorbeeld een boterham met jam en een glas appelsap. Pas op met zware maaltijden, veel barende vrouwen worden gedurende de ontsluiting misselijk en een volle maag werkt dan niet bevorderlijk.

Waar moet je op letten tijdens bevalling?

Adviezen bij het bevallen
 • Ga als de weeën beginnen liever niet te snel in bed liggen. Probeer iets te doen wat je afleidt. ...
 • Zorg voor een rustige omgeving.
 • Probeer welke houding voor jou het prettigst is als er een wee komt. ...
 • Probeer tussen de weeën te ontspannen.

Hoe reageren op geboorte?

Heel veel geluk met jullie kleintje. Gefeliciteerd met jullie kleine meisje! Ik wens jullie heel veel liefde en geluk toe. Nieuw leven is geboren, wat een wonder!

Hoe pijnlijk is persen?

De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.

Waarom mag je niet persen voor 10 cm?

Pas wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt is de baarmoedermond volledig open en klaar voor de geboorte van je baby.

Hoe lang duurt bevalling bij 10 cm ontsluiting?

Gemiddeld duurt het bij een eerste kindje 12 uur tot je volledige ontsluiting hebt. Daarna ga je nog ongeveer een uur persen. Bij een volgende bevalling gaat het in de regel allemaal wat sneller: 5-6 uur voor de ontsluiting en 10-15 minuten persen.

Welke weeën zijn het pijnlijkst?

Aan het einde van de ontsluitingsfase is het moment waarop veel vrouwen zeggen: geef mij maar pijnstilling. De laatste centimeters ontsluiting zijn dan ook vaak het zwaarst en het pijnlijkst, want de weeën komen snel achter elkaar en zijn erg sterk.

Wat doet meer pijn dan een bevalling?

Geen twijfel mogelijk: een bevalling doet veel meer pijn dan een trap in je kruis. Ook het geboortekanaal van vrouwen is rijk aan dergelijke pijncellen. Tijdens een bevalling wordt het kanaal sterk opgerekt en ervaart de vrouw net zo'n pijn als mannen bij een trap in het kruis.

Waarom doet een bevalling zoveel pijn?

Weeën doen pijn omdat de baarmoedermond erg gevoelig is en die wordt nu onder druk geopend. Bovendien hangt de baarmoeder aan allerlei banden (soort spiertjes) aan het bekken. De banden staan erg onder spanning omdat de baarmoeder gegroeid is.

Is menstruatiepijn te vergelijken met weeën?

Heel precies is het niet te omschrijven, omdat ze voor iedereen anders voelen. Maar een wee kun je misschien nog wel het beste vergelijken met heftige menstruatiepijn. Je voelt die pijn in je onderbuik of vagina, maar er zijn ook weeën die uitstralen naar je rug of benen.

Vorige artikel
Hoeveel beweegt baby 35 weken?