Zo herken je een longontsteking bij kinderen

Hoe komen kinderen aan longontsteking?

Gevraagd door: mr. Ibrahim Ramaker  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (24 stemmen)

Meestal is een virus of bacterie de oorzaak van longontsteking. Een gewone griep of verkoudheid kan de aanleiding zijn. Het is niet altijd te achterhalen wat precies de oorzaak is.

Hoe komt een kind aan een longontsteking?

Meestal is een virus of bacterie de oorzaak van een longontsteking bij je kind.

Hoe lang duurt longontsteking bij kind?

Herstel van een longontsteking duurt meestal twee tot drie weken, als je kind verder gezond is. Je kind houdt er doorgaans geen longschade aan over. De hoest kan nog wel weken aanhouden.

Wat te doen bij longontsteking kind?

Wat kun je zelf doen?
  1. Voldoende drinken. Let erop dat je kind voldoende blijft drinken. ...
  2. Hoestdrank. Het is niet bewezen dat een kind sneller herstelt van hoestdrankjes en slijmoplossende middelen. ...
  3. Antibioticakuur afmaken. Vaak wordt een longontsteking bestreden met een antibioticakuur. ...
  4. Niet roken.

Hoe herken je een beginnende longontsteking?

Iemand met longontsteking krijgt last van:
  • hoesten.
  • kortademigheid.
  • koorts (meer dan 38 graden; meet de temperatuur via de anus)
  • een snelle ademhaling.
  • een snelle hartslag.
  • soms: pijn bij diep inademen.
  • een slap en lusteloos gevoel.
  • erg moe zijn.

15 gerelateerde vragen gevonden

Kun je een longontsteking hebben zonder koorts?

De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.

Hoe testen of je longontsteking hebt?

De arts kan jouw bloed of slijm testen om de oorzaak van de longontsteking vast te stellen. Hij onderzoekt of er een virus of bacterie aanwezig is, of allebei. De arts bepaalt hiermee hoe hij jouw longontsteking behandelt.

Is longontsteking kind gevaarlijk?

Wanneer je kindje een longontsteking heeft, is het normaal dat je je zorgen maakt. Gelukkig kan je kindje hiertegen behandeld worden en is deze ziekte niet langer zo gevaarlijk als vroeger. De meeste baby's herstellen hier volledig van.

Hoe lang duurt het herstel van een longontsteking?

Bent u gezond dan duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. De koorts zakt meestal een paar dagen na de start van een kuur. Het hoesten kan echter wel een paar weken duren. Bovendien kan het weken tot maanden duren voordat uw conditie weer op peil is en u weer helemaal de oude bent.

Hoe herken je hersenvliesontsteking bij kind?

hoge koorts, boven 39 graden. stijve nek. vlekjes op de huid. erge hoofdpijn.

Hoe lang duurt longontsteking met antibiotica?

Antibiotica werken redelijk snel. Na een dag of drie voel je je alweer wat beter. Mensen met astma of COPD krijgen daarnaast soms ook prednison om sneller te kunnen herstellen.

Hoe lang duurt virale infectie kind?

Hoe lang is er al koorts? De meeste virale infecties veroorzaken niet langer dan drie dagen achtereen koorts; duurt de koorts langer of komt de koorts terug na één of twee koortsvrije dagen, dan zou er een secundaire bacteriële infectie kunnen spelen.

Hoe lang antibiotica kind?

Hoelang de kuur duurt hangt af van waar de infectie zit en hoe erg deze is. Meestal duurt een kuur 5 tot 10 dagen. Bij bepaalde infecties (Lymeziekte, infecties in gewrichten) kan de kuur een paar weken duren. Uw kind mag niet zomaar met de kuur stoppen.

Hoe besmettelijk is longontsteking?

Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.

Wat te doen bij Pseudokroep peuter?

Wat kunt u zelf doen bij pseudokroep?
  1. Blijf rustig. ...
  2. Probeer uw kind af te leiden, bijvoorbeeld met een knuffelbeest, een boek of een speeltje.
  3. Soms helpt warme, vochtige lucht om minder te hoesten. ...
  4. Stoom nooit bij een speciale keukenkraan met kokend water (cooker). ...
  5. Gebruik geen menthol bij het stomen.

Hoe lang rust na longontsteking?

U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.

Waarom duurt herstel longontsteking zo lang?

Herstellen van een longontsteking duurt vaak lang. Ook als de bacteriën verdwenen zijn, kunnen je klachten nog een hele tijd aanhouden. Als je werkt, schrijft je arts je ziekteverlof voor tot je beter bent.

Wat kun je zelf aan een longontsteking doen?

Wat kun je zelf doen?
  • Maak een antibioticumkuur altijd af.
  • Neem rust en blijf thuis van werk of school. ...
  • Drink veel water, vooral als je koorts hebt.
  • Rook niet en voorkom meeroken.
  • Hoestdrankjes en slijmoplossende middelen versnellen de genezing niet. ...
  • Voel je je na drie dagen nog niet beter?

Hoe weet ik of mijn kind RS virus heeft?

Wat merk ik als mijn kind het RS-virus heeft? Uw kind is een paar dagen verkouden. Uw kind hoest, niest en kan oorpijn hebben. Uw kind kan ook koorts hebben.

Waar voel je een longontsteking?

Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen. Daarnaast moet u er ook bij hoesten.

Waar voel je pijn aan je longen?

U kunt een ontsteking aan de longvliezen herkennen aan de volgende symptomen: Pijn bij ademhalen en niezen. Vooral als u diep ademhaalt of hard niest, voelt u een scherpe pijn links en/of rechts op de borst of rug; Kortademig bij inspanning.

Hoe merk je dat je iets aan je longen hebt?

Heesheid die zonder reden ontstaat en dus niet vooraf is gegaan door keelpijn of verkoudheid. Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders. Een slechter wordende conditie. Zwelling van je gezicht of nek, wanneer de lymfeklieren zijn aangetast door kankercellen.

Wat voel je bij een luchtweginfectie?

Bij een lage luchtweginfectie voelen mensen zich vaak erg ziek. Ze hebben daarbij veelal last van hoesten, kortademigheid en pijn (bij het hoesten) en hebben soms een snelle hartslag of snelle adem- haling. Ook kan er koorts, vermoeidheid of verwardheid (delier) ontstaan.

Kan een huisarts een longontsteking vaststellen?

Uw arts kan dit op verschillende manieren vaststellen: bloedonderzoek. lichamelijk onderzoek: de arts luistert met een stethoscoop naar uw longen. röntgenfoto van de longen.

Hoe lang moet er tussen antibiotica zitten?

Dat hangt af van het soort antibioticum en de infectie. Als op het etiket 3x per dag staat, probeer het antibioticum dan in te nemen bij het ontbijt, het middageten en het avondeten. Staat er elke 8 uur, probeer het dan in te nemen om ongeveer 08.00 uur, 16.00 uur en voor het slapengaan.

Volgende artikel
Hoe gaat een miskraam bij 8 weken?