VIDEO 1 | MIJN VERHAAL

Hoe kom je erachter dat je kind leukemie heeft?

Gevraagd door: Jim Smits  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (56 stemmen)

Klachten. Kinderen met leukemie kunnen last hebben van steeds terugkerende infecties en koorts, bloedarmoede, bloedneuzen, snel optredende blauwe plekken, kleine puntvormige paarsrode plekjes, lang nabloedende wondjes en botpijnen. Het is vooral de combinatie van deze klachten die op leukemie wijst.

Hoe weet je of je kind leukemie heeft?

De klachten die uw kind kan hebben bij acute leukemie worden veroorzaakt door het tekort aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes.
...
Verschijnselen
  • onverklaarbaar moe zijn.
  • bloedingen, bloedneus.
  • bleek zijn.
  • pijn in de botten.
  • infecties en koorts.
  • opgezette lymfeklieren in hals, oksels en liezen.

Hoe kom je erachter dat je leukemie hebt?

De diagnose leukemie is vrij eenvoudig te stellen: bij bloedonderzoek blijkt sprake van een bloedarmoede. Men vindt een overmaat van witte bloedcellen die er abnormaal uitzien. Met behulp van een beenmergpunctie kan de exacte soort van leukemie worden vastgesteld.

Welke bloedwaarden wijken af bij leukemie?

Bij leukemie bijvoorbeeld geeft het bloedonderzoek een abnormale stijging van het aantal witte bloedlichaampjes weer, maar ook een daling van het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes.

Welke leeftijd komt leukemie voor?

Leukemie kan in principe op alle leeftijden voorkomen, maar gemiddeld genomen komen de chronische vormen meer op oudere leeftijd voor (vanaf 50 jaar).

27 gerelateerde vragen gevonden

Heeft mijn kind bloedarmoede?

Hoe kun je het herkennen? Bloedarmoede gaat gepaard met abnormale vermoeidheid en bleekheid van de huid en slijmvliezen (vooral van de ogen en mond). Bij inspanning kan al snel kortademigheid optreden. Het kind is lusteloos, speelt minder en eet vaak slecht.

Wat te doen bij ijzertekort kind?

IJzertekort voorkomen

Zorg dat je kind voldoende voedingsmiddelen eet waar ijzer in zit. IJzer zit in vlees. Vooral rund- en lamsvlees bevatten veel ijzer. IJzer zit ook in volkorenbrood, volkorenpasta en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen.

Wat te doen bij te laag ijzergehalte?

IJzertekort kan onder andere ontstaan door chronische ziekten, een ijzerarm voedingspatroon en een stoornis in het opnemen van ijzer. Voor een goede behandeling is het belangrijk om de oorzaak van het ijzertekort vast te stellen. Eventueel kunnen ijzersupplementen een tekort verhelpen.

Kan je doodgaan aan ijzertekort?

"Bloedarmoede is een onderschat probleem", stelt dokter Thomas Suttaford in de Britse krant The Times. De oorzaak is meestal een tekort aan ijzer, vaak veroorzaakt door voedingsgewoontes of (ongemerkte) bloedingen. En een tekort aan ijzer, dat kan gevaarlijk zijn, stelt Suttaford.

Wat zijn de symptomen van ijzer tekort?

Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.

Hoe groot is de kans dat je leukemie hebt?

Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 920 mensen acute leukemie vastgesteld. Daarvan hebben er ruim 220 lymfatische leukemie (ALL). ALL is de meest voorkomende kankersoort bij kinderen. Ook volwassenen kunnen ALL krijgen.

Waaraan sterf je bij leukemie?

Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen in het beenmerg niet goed meer uit en nemen snel in aantal toe. Hierdoor wordt een patiënt snel ernstig ziek. Als er geen behandeling wordt gestart, komt hij te overlijden.

Hoe snel kan leukemie gaan?

Acute leukemie is een levensbedreigende ziekte waarbij in korte tijd (dagen tot weken) een snelle woekering van kwaadaardige leukemiecellen (blasten) de plaats inneemt van de normale bloedaanmaak. Kwaadaardig betekent dat de blasten zich door het lichaam kunnen verspreiden via bloed en lymfevaten.

Wat voor bloedonderzoek bij leukemie?

De diagnose wordt gesteld door onderzoek van uw bloed. Meestal onderzoeken we ook het beenmerg. Vaak is er geen sprake van leukemie, maar van bloedarmoede, te weinig bloedplaatjes of te veel of te weinig witte bloedcellen. Acute myeloide leukemie en acute lymfatische leukemie zijn agressieve vormen van leukemie.

Welke waarden zijn verhoogd bij leukemie?

Verschijnselen. Chronisch lymfatische leukemie wordt vaak bij toeval ontdekt bij bloedonderzoek omdat de witte bloedcellen, en dan vooral de lymfocyten, verhoogd zijn. De ziekte kan vele jaren aanwezig zijn zonder klachten.

Kan kanker opgespoord worden door bloedonderzoek?

Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.