Het verhaal van onze drie miskramen (en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap)

Hoe kom ik er achter of ik een miskraam hebt gehad?

Gevraagd door: Nisa Arslan Msc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (23 stemmen)

Na de miskraam krijg je een controle bij je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij vraagt of je nog buikpijn hebt of bloedverlies. Is er twijfel of je een miskraam hebt gehad, dan krijg je een echo. Op de echo kan je alleen zien of er nog een vruchtzak is.

Hoe weet je dat je een miskraam hebt?

Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Ook kun je bloedstolsels verliezen. Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo.

Kan gynaecoloog miskraam zien?

Via een vaginale echo kunnen we een zwangerschap zien vanaf vier weken zwangerschap. Bij een gezonde zwangerschap kunnen we vanaf ongeveer zes weken het hartje zien kloppen. Met behulp van deze echo kunnen we zien of u een miskraam heeft.

Kun je een miskraam hebben zonder dat je weet dat je zwanger bent?

Een miskraam, oftewel een spontane abortus, kom vaker voor dan gedacht. Ruim de helft van de zwangerschappen eindigt in een miskraam zonder dat de vrouw wist dat ze zwanger was.

Hoe ziet een vroege miskraam er uit?

Meestal is het bloedverlies in de eerste week hevig; twee maandverbanden per dag doordrenkt met bloed. Verder verlies je vaak ook donkerrode gladde bloedstolsels. Vaak krijg je er ook buikpijn bij. Hier heb je meestal het meest last van op de derde dag van het bloedverlies.

37 gerelateerde vragen gevonden

Heb ik een miskraam gehad test?

Wanneer er sprake is van bloedverlies en/of buikpijn, kan er een echo gemaakt worden. Vanaf ongeveer 7-8 weken zwangerschap kan een echo goed beoordeeld worden. Wanneer er tijdens bloedverlies hartactie gezien wordt, is de kans op een goede afloop ongeveer 90%, maar de kans blijft bestaan dat een miskraam toch doorzet.

Is dit een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (tot 20 weken). Je kunt klachten hebben (bloedverlies, pijn) of geen klachten hebben. Je kunt als je een miskraam krijgt: afwachten tot het lichaam het vruchtje vanzelf afstoot.

Kun je nog positief testen na miskraam?

Doordat je nog wel het zwangerschapshormoon in je lichaam hebt kan een zwangerschapstest nog twee tot drie weken positief blijven na een miskraam. Als je een miskraam hebt gehad of gaat krijgen, daalt het zwangerschapshormoon in je bloed snel.

Hoe snel hCG uit je lichaam na miskraam?

Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden. Er is na een miskraam, tenzij er verdenking is op een mola, geen reden om hCG te bepalen of een zwangerschapstest te verrichten. Het normale klinisch beloop kan worden afgewacht.

Kan je een miskraam hebben zonder positieve test?

Een miskraam komt relatief vaak voor. Als de zwangerschapstest positief is gaat het bij ruim tien procent van alle zwangerschappen toch nog fout. Soms gebeurt dit onopgemerkt. We komen er dan pas achter tijdens de termijnecho.

Kan je miskraam zien in bloed?

Bloedverlies is vaak het eerste teken van een miskraam. Meestal komt een miskraam binnen een aantal dagen op gang, soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie.

Waarom sneller zwanger na miskraam?

Je lichaam herstelt eigenlijk vrij snel na een miskraam. Als het bloedversies van de miskraam is gestopt begint de cyclus gewoon weer opnieuw. Feitelijk kun je er dan gewoon weer voor gaan en is een zwangerschap na miskraam weer mogelijk. Hoe snel je weer zwanger kunt worden na een miskraam is lastig in te schatten.

Kun je 2 weken na miskraam ongesteld worden?

Na de miskraam

Het bloedverlies na een miskraam of curettage kan 2 tot 3 weken duren. Meestal word je weer ongesteld zo'n vier tot zes weken later.

Kan een miskraam ongemerkt?

Een miskraam kan ongemerkt verlopen, of juist gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn. Gaat de baarmoeder het zwangerschapsweefsel uitdrijven en opent de baarmoedermond zich, dan ontstaan buikkramp en bloedverlies. De kans dat de zwangerschap eindigt, is dan zeer groot.

Waar begint een miskraam mee?

Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn. Je verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding heftig zijn.

Hoe ziet een miskraam eruit van 2 weken?

De symptomen die kunnen wijzen op een miskraam zijn: helderrood bloedverlies, mogelijk met bloedstolsels. buikpijn, lijkend op menstruatie-achtige krampen. verlies van weefsel: vaak wit/grijs vliezig weefsel.

Kan je 3 weken na miskraam zwanger zijn?

In het algemeen kun je ervan uitgaan dat de eerste menstruatie tussen 4 tot 6 weken na de miskraam zal zijn. Bij een reguliere cyclus ben je dus tussen de 2 tot 3 weken na die miskraam alweer vruchtbaar.

Hoe lang na een miskraam weer ongesteld?

De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld, sommige later.

Hoe lang duurt ontzwangeren na miskraam?

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

Hoe lang duurt het krijgen van een miskraam?

Als de bloeding (al) is begonnen, duurt het meestal een paar dagen tot 2 weken tot de miskraam komt. Dit is zo bij 7 van de 10 vrouwen. Bij 3 van de 10 vrouwen duurt het meer dan 2 weken voordat de miskraam komt of komt de miskraam niet vanzelf.

Hoe gaat een miskraam bij 4 weken?

In week vier vindt meestal de innesteling plaats, wat voor een lichte bloeding kan zorgen. Vaginaal bloedverlies betekent in dit geval dus niet noodzakelijk dat het om een miskraam gaat. Lijkt het bloedverlies meer op een menstruatie, dus heftiger dan een lichte bloeding, neem dan contact op met je zorgverlener.

Wat doe je met het vruchtje na een miskraam?

Je kunt het vruchtje in een potje met water doen. Begraven kan ook als je dat wilt. Je hoeft het vruchtje niet mee te nemen naar de verloskundige, huisarts of het ziekenhuis. Het hoeft niet onderzocht te worden.

Kan het zijn dat ik een miskraam hebt gehad?

Hoe weet je dat je een miskraam krijgt? Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt, maar dat hoeft niet. ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet.

Hoe ziet bloedverlies miskraam eruit?

U heeft in het begin een beetje bloedverlies. Dit kan enige dagen duren. Als de miskraam doorzet, verliest u meestal veel, helderrood bloed. De hoeveelheid bloed die u verliest, varieert van een normale menstruatie tot een erg heftige menstruatie.

Wat mag je niet doen na een miskraam?

In eerste 2 weken na de miskraam kun je beter:
  • geen tampons gebruiken (wel maandverband) Je kunt nog 2 weken last hebben van een beetje bloedverlies.
  • geen seks hebben (niks in je vagina)
  • niet in bad gaan (douchen mag wel)
  • niet zwemmen.
  • niet in de sauna.