Lekker kleuren! Kleurplaten voor kinderen tekenen en kleuren leren

Hoe kleurt een kind van 2 jaar?

Gevraagd door: Noa Özer  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (22 stemmen)

Tekenen: 2 tot 3 jaar
Als je kind tussen de twee en drie jaar oud is, worden zijn bewegingen gecontroleerder en veranderen de krassen in gesloten vormen, zoals cirkels. Met een echt doel tekent je kind nog niet, maar hij weet wel de tekeningen achteraf te benoemen.

Hoe tekent een 2 jarige?

Twee tot vier jaar

Wanneer je kind bijna twee jaar is, begint de fijne motoriek zich zodanig te ontwikkelen dat hij de eerste krabbels op papier kan maken. Tekeningen worden nog lukraak op het vel papier gezet. Langzaamaan gaat je kind die onherkenbare schetsen ook benoemen. En die betekenis kan zomaar weer veranderen.

Wat is Tekenontwikkeling?

Dat zijn de eerste sporen waar het met belangstelling naar kan kijken. Rond het eerste jaar krijgt je kind vaak het eerste potlood of krijtje te pakken en de tekeningen komen toevallig tot stand. Het kind krast, smeert en kliedert er op los om zich motorisch en met kleur heerlijk uit te leven.

Wat kindertekeningen je vertellen?

Volgens experts laten kindertekeningen zien hoe jouw kind de wereld ervaart en geven ze zijn gevoelens weer. Als je kind vrij mag tekenen, dus zonder opdracht of aanwijzingen van een juf, meester of ouder, dan tekent hij wat hem bezighoudt.

Wat vertelt een kind via tekeningen?

Kinderen doen via hun tekeningen verslag van hun ervaringen uit het dagelijks leven. Ze laten zien wat ze ervaren, beleefd en geleerd hebben. Ze laten zien waar hun aandacht en belangstelling ligt en ook wat hen emotioneel bezighoud. Tekeningen zijn om die reden vaak kleine kunstwerken met een grote zeggenschap.

35 gerelateerde vragen gevonden

Waarom tekent mijn kind op de muur?

Leid de tekendrang van je kind in goede banen

Tekenen is heel goed voor de ontwikkeling van je kind, dus het is een activiteit die je wilt aanmoedigen. Denk aan een mooi schoolbord, een hele wand met schoolbordverf, of een lei waarmee tekeningen eenvoudig weer kunnen worden weggehaald.

Waarom tekent kind huis?

Een kind dat een huis opeens in perspectief tekent, laat zien dat het de wereld om zich heen voortaan van verschillende kanten bekijkt. Over de hele wereld maken alle kinderen dezelfde ontwikkeling door in hun tekenwerk. Maar de leeftijd waarop veranderingen zich voltrekken, kan variëren.

Wat kan een kind van 5 jaar tekenen?

Een vierjarige moet een koppoter – een lopend hoofd – kunnen tekenen, maar nog geen lijf. Een vijfjarige moet een vierkant kunnen tekenen en een mens met een hoofd met ogen en mond. Hij moet ook een lijf en – niet complete – ledematen kunnen tekenen.

Wat kan een kind van 6 jaar tekenen?

Tekenen: 4 tot 6 jaar

Zo krijgen ze een romp, haren, vingers en schoenen aan. Niet elk mensfiguurtje ziet er meer hetzelfde uit. Meisjes krijgen lange haren en jongens een kort kapsel. Ook gaat je kind nu anderen dingen tekenen, zoals een huis, zon, wolken en een boom.

Wat kan een 4 jarige tekenen?

Met 4 jaar tekenen de meeste kinderen poppetjes met een lijf, benen, armen en een hoofd. Daarvóór tekenen ze de bekende koppoters: een cirkel met ogen en een mond en direct daaronder twee benen.

Hoe teken je een kind?

Je kunt je peutertje helpen door hem goed materiaal te geven waarmee hij kan tekenen en kleuren. Hij moet het kunnen vasthouden. Dikke potloden zijn prettig om vast te houden evenals grote kwasten of krijtjes. Wat voor peuters ook een goede start van het tekenen en schilderen is het werken met vingerverf.

Hoe een kind leren kleuren?

Baby's en kleuren

Voor de eerste maanden kun je dus eigenlijk beter zwart-wit speeltjes gebruiken dan speeltjes met felle kleuren. Vanaf een maand of drie kunnen kinderen kleuren zien, felle kleuren werken dan juist wel goed. Zodra je baby zes maanden is kan hij ook zachtere kleuren herkennen.

Wat kan een peuter tekenen?

De eerste lijntjes

Zodra je kleine kunstenaar de pincetgreep beheerst, kan hij ook een potlood vastpakken en daar lijntjes mee tekenen. Zijn creativiteit uit hij dan voornamelijk met krassen, klodders en krabbels. Vanaf 15 maanden tekenen kindjes meer lijnen, vormen en patronen.

Wat kunnen peuters tekenen?

Meestal is dat een menselijke figuur die bestaat uit een groot hoofd met benen (de koppoter). Later gaat je kind ook een buik of romp en armen tekenen. Vanaf vier jaar gaat je kind ook andere dingen tekenen, zoals bomen en huizen.

Welke leeftijd tekenen kinderen Kopvoeters?

Een kopvoeter-tekening met de volgende elementen: hoofd, benen en een ruwe aanduiding van neus, mond, ogen, kwam in die normering overeen met een verstandelijke leeftijd van 4 jaar en 3 maanden.

Wat kunnen wij tekenen?

Echter vind je het toch wel moeilijk om te beginnen, want je weet niet wat je moet tekenen.
...
Wij presenteren u: 20 leuke dingen om te tekenen.
 1. Hond tekenen. ...
 2. Kat tekenen. ...
 3. Vogel tekenen. ...
 4. Panda tekenen. ...
 5. Paard tekenen. ...
 6. Dolfijn tekenen. ...
 7. Vis tekenen. ...
 8. Vlinder tekenen.

Welke leeftijd binnen de lijntjes kleuren?

Als je kind vier jaar oud is kan hij al veel: steeds beter binnen de lijntjes kleuren, een papier in een driehoek vouwen en een beker melk inschenken zonder te morsen.

Waarom tekenen kinderen een navel?

Het tekenen van de navel zegt iets over de band met je moeder. In menstekeningen kom je nog wel eens knoopjes en of navels tegen. Dit verwijst naar de band tussen moeder en kind. Vooral bij jonge kinderen zie je vaak een navel getekend en ook in menstekeningen van kinderen die zich sterk met de mama verbonden voelen.

Welke leeftijdsgroepen zijn er?

De leeftijdsgroepen van de mens:
 • Baby.
 • Peuter.
 • Kleuter.
 • Kind (leeftijdsgroep)
 • Puberteit, een puber.
 • Adolescentie, een adolescent.
 • Volwassene.
 • Bejaarde.

Wat is de peutertijd?

Na de eerste verjaardag veranderde je baby in een dreumes. Wanneer je kind twee kaarsjes uitblaast is hij officieel een peuter. De peutertijd duurt vanaf het tweede tot het vierde jaar van je kind. Na zijn vierde verjaardag is hij officieel een kleuter.

Wat moet een kind van 2 jaar kunnen zeggen?

Een kind van 18 maanden gebruikt gemiddeld 50 woordjes, terwijl een kind van 2 jaar gemiddeld 200 woordjes gebruikt. Vervolgens gaat het kind woorden combineren tot korte 2-woords zinnetjes (zoals "jas aan" of "papa bal"), korte zinnetjes produceren en steeds meer vragen stellen.

Welke kleur hoort bij welke leeftijd?

Over het algemeen beginnen kinderen rond de 18 maanden voor het eerst kleuren te herkennen. Dat wil dus niet zeggen dat ze op dat moment deze kleuren al zelf kunnen benoemen. De meeste kinderen kunnen rond hun derde al minimaal één kleur benoemen, dat begint zo'n beetje als ze 2,5 jaar oud zijn.

Hoe kom je erachter of je kind kleurenblind is?

De Jeugdgezondheidszorg kan je kind gemakkelijk testen op kleurenblindheid. Zij hebben een test speciaal voor kinderen. Hierbij moet je kind kind gekleurde lijnen volgen met de vinger of moet je kind gekleurde cijfers kunnen onderscheiden. Meestal kan een kind vanaf een jaar of vier de test goed uitvoeren.

Hoe kun je mooi kleuren?

Maak mooie vlakjes, combineer eens met een andere kleur over de eerste kleur heen. Bouw dat langzamerhand op, met meer kleuren in dunne laagjes. Hoe meer laagjes, hoe feller de kleur wordt. Volg vooral wat je zelf mooi vindt.

Vorige artikel
Wat is kreunen bij een baby?
Volgende artikel
Welke cao kraamzorg?