Medische Publieksacademie UMCG - Hersenvliesontsteking bij kinderen

Hoe kan je hersenvliesontsteking voorkomen?

Gevraagd door: Berend Özkan  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (53 stemmen)

Voorzorgen nemen
  1. Was regelmatig je handen met water en zeep.
  2. Breng je vingers zo weinig mogelijk naar je mond of ogen.
  3. Bedek bij het hoesten en niezen steeds je mond en neus. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze meteen na gebruik in een vuilnisbak. Was daarna steeds je handen met water en zeep.

Kan je hersenvliesontsteking voorkomen?

Er zijn geen medicijnen of inentingen om de ziekte te voorkomen. Let op klachten als u contact had met iemand die een virale hersenvliesontsteking heeft. Het komt maar heel weinig voor dat twee kinderen in een gezin of groep hersenvliesontsteking door een virus krijgen.

Waarom krijg je hersenvliesontsteking?

Hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een virus of door een bacterie. Er bestaan dus twee soorten hersenvliesontsteking: bacteriële en virale hersenvliesontsteking. De virale vorm komt vaker voor dan de bacteriële, maar de bacteriële is gevaarlijker.

Waar begint hersenvliesontsteking mee?

Hersenvliesontsteking lijkt in het begin vaak op een onschuldige ziekte. Je voelt je bijvoorbeeld grieperig. Je voelt je snel zieker worden. Je krijgt vaak ook koorts en hoofdpijn.

Hoe groot is de kans dat je hersenvliesontsteking krijgt?

Gelukkig is hersenvliesontsteking redelijk zeldzaam. In Nederland krijgen jaarlijks 2 tot 6 per 100.000 mensen deze ziekte. Bij kinderen komt deze ziekte elk jaar voor bij 1 op de 5.000 tot 10.000 kinderen, afhankelijk van de leeftijd.

15 gerelateerde vragen gevonden

Welke leeftijd hersenvliesontsteking?

Een hersenvliesontsteking kan op elke leeftijd voorkomen. De helft van alle hersenvliesontstekingen bij kinderen wordt gezien bij kinderen jonger dan 5 jaar. Vooral onder de groep van de pasgeboren kinderen komen veel hersenvliesontstekingen voor.

Hoe snel gaat hersenvliesontsteking?

De klachten bij een hersenontsteking zijn in het begin meestal heel onschuldig. De symptomen zijn te vergelijken met de griep. Het verschil met de griep is dat u bij een hersenvliesontsteking al vrij snel steeds zieker wordt. Binnen 24 uur kunt u al ernstig ziek zijn.

Hoe voelt hersenvliesontsteking aan?

Klachten bij hersenvlies-ontsteking kunnen zijn: erge hoofdpijn. nekpijn of een stijve nek. slaperig, in de war of suf zijn.

Kan je hersenvliesontsteking krijgen na vaccinatie?

Er is geen verhoogd risico op hersenvliesontsteking na vaccinatie met deze stam [2, 4]. Hersenontsteking wordt vooral veroorzaakt door virussen, zoals het herpes- en mazelenvirus. Infectie met deze virussen kan voorkomen worden door vaccinatie.

Kan hersenvliesontsteking vanzelf overgaan?

Virale meningitis gaat vaak vanzelf over zonder verdere medicijnen. Af en toe is het mogelijk en nodig om een antiviraal middel te krijgen. Je kunt bij virale en bacteriële meningitis ook corticosteroïden krijgen, die helpen de ontsteking te remmen.

Hoe raak je besmet met hersenvliesontsteking?

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt.

Wat is een vroeg symptoom van hersenontsteking?

Klachten bij een hersenontsteking/encefalitis. De ziekte begint meestal met hoge koorts en verschijnselen van griep. Binnen een tot enkele dagen krijgt de patiënt ernstige klachten als epileptische aanvallen, bewustzijnsdaling, halfzijdige verlamming, problemen met zien en afasie.

Wat is de meest voorkomende verwekker van een hersenontsteking?

De oorzaak van hersenontsteking is een virus. De meest voorkomende oorzaak is het virus dat ook een koortslip veroorzaakt, het herpes simplex virus. Het is niet precies bekend waarom dit virus bij sommige mensen tot een hersenontsteking leidt. Er is geen verband met verminderde weerstand.

Wat is de incubatietijd van hersenvliesontsteking?

De incubatietijd varieert van 2 tot 10 dagen; meestal 3 tot 4 dagen.

Waarom is hersenvliesontsteking zo gevaarlijk?

Een hersenvliesontsteking door een bacterie is ernstig en kan levensbedreigend zijn als het niet snel behandeld wordt met antibiotica. Er zijn 3 belangrijke kiemen die bacteriële meningitis kunnen veroorzaken: de meningokok, de pneumokok (vooral gekend bij longontsteking) en Haemophilus influenzae (type b) (Hib).

Hoeveel mensen krijgen hersenvliesontsteking?

Hoe vaak komt het voor? Sinds de invoering van de meningokokken C-vaccinatie in 2002 is het aantal ziektegevallen door dit type sterk afgenomen. Van 277 in 2001 naar minder dan 10 per jaar. Het aantal ziektegevallen daalde, zowel in gevaccineerde als niet- gevaccineerde leeftijdsgroepen.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen meningokokken?

Met een vaccinatie ben je direct zelf beschermd tegen een besmetting met meningokokken W. Als je gevaccineerd bent, kun je ook een ander niet besmetten. Hoe meer tieners zich laten vaccineren, hoe minder kans de bacterie krijgt om te verspreiden naar leeftijdsgenoten, maar ook naar alle andere mensen.

Wat kan je overhouden na hersenvliesontsteking?

Gevolgen van meningitis

Restverschijnselen zijn mogelijk. Het zal dan vooral gaan om onzichtbare gevolgen, zoals cognitieve problemen, taalstoornissen of gedragsproblemen. Ook gehoorschade en epilepsie kunnen optreden als gevolg van de infectie.

Kan Corona hersenvliesontsteking?

Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Dit komt doordat op de hersenen dezelfde receptoren zitten als op de longen (de ACE-receptor). Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.

Kan je 2 keer hersenvliesontsteking krijgen?

De kans dat mensen twee keer dezelfde meningokokkenziekte krijgen, is heel klein. Bij iemand die bijvoorbeeld type C heeft gehad, heeft het lichaam antistoffen tegen dit type gemaakt. Maar de kans bestaat nog wel dat degene ziek wordt van een andere meningokokkentype.

Hoe begint hersenvliesontsteking kind?

slaperig, in de war of suf zijn: niet normaal reageren, niet lachen, minder contact maken, niet makkelijk wakker te krijgen. erge hoofdpijn. veel minder of niet willen drinken. steeds blijven huilen of kreunen.

Hoeveel graden koorts gevaarlijk kind?

In het kort. Als je kind koorts heeft hoef je meestal niet naar de huisarts. Maar in deze situaties moet je wel direct de huisarts bellen. Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger.

Hoe krijg je bacteriële hersenvliesontsteking?

Bacteriële meningitis is een levensbedreigende ontsteking van de hersenvliezen en hersenen. De ziekte kan spontaan ontstaan buiten het ziekenhuis of als complicatie van een (vaak neurochirurgische) operatie of van schedel-hersenletsel.

Welk virus veroorzaakt meningitis?

Er zijn vele virussen die meningitis kunnen veroorzaken. De meest voorkomende is het herpesvirus. Dit is een variant van het virus dat ook een koortslip of gordelroos veroorzaakt. Bof-, mazelen- of enterovirussen kunnen ook een virale meningitis veroorzaken.

Wat is het verschil tussen hersenontsteking en hersenvliesontsteking?

Wat is een hersenvliesontsteking? Bij een hersenvliesontsteking heeft u een ontsteking van de vliezen die om uw hersenen en uw ruggenmerg liggen. De grens tussen hersenvliesontsteking en hersenontsteking is onscherp. Bij een hersenontsteking zijn namelijk ook vaak de hersenvliezen ontstoken.