Protect Yourself Rules - Bullying

Hoe kan ik mijn kind weerbaar maken tegen pesten?

Gevraagd door: Adriana Gerritsen  |  Laatste update: 20 februari 2024
Score: 4.4/5 (72 stemmen)

Weerbaarheid vergroten
  1. Geef regelmatig complimentjes, bijvoorbeeld over wat je bij kind ziet als het gaat om inzet, doorzettingsvermogen, houding of het leggen van sociale contacten.
  2. Probeer je kind te stimuleren om gevoelens uit te spreken en luister goed. ...
  3. Moedig je kind aan om zelf oplossingen te vinden.

Hoe kan ik een pester terug pakken?

Daarom kun je de pestkop het beste terug pakken door het anders aan te pakken. Wees het overal mee eens en zeg overal rustig en vrolijk ja op. Je kunt zelfs complimenten maken. Zegt de pestkop: 'Jij bent een sukkel' dan zeg jij: 'Klopt, helemaal waa.

Hoe kan ik mijn kind weerbaarder maken?

De weerbaarheid van je kind vergroten
  1. Vertel je kind regelmatig waar het goed in is.
  2. Geef regelmatig complimentjes.
  3. Probeer je kind te stimuleren om gevoelens uit te spreken en luister goed.
  4. Je kind kan zelf heel veel. ...
  5. Moedig je kind aan om zelf oplossingen te vinden.

Wat voor soort kinderen worden gepest?

Wel zijn jongens vaker het slachtoffer van verbaal of fysiek pesten. Ook worden ze vaker gepest als ze fysiek zwakker zijn. Meisjes zijn weer vaker het slachtoffer van sociaal pesten zoals roddelen en sociale uitsluiting.

Wat kun je doen om pesten te stoppen?

Wat kan ik doen als ik gepest word?
  1. Zoek iemand die je vertrouwt. Zoek iemand die je vertrouwt en vertel over het pesten. ...
  2. Zeg wat jij wilt. Vertel hen duidelijk dat je wilt dat het pesten stopt. ...
  3. Spreek de pester aan. ...
  4. Ga leuke dingen doen. ...
  5. Stuur een bericht. ...
  6. Spreek aan of blokkeer de pester. ...
  7. Doe een melding.

33 gerelateerde vragen gevonden

Wat doe je als ouder als je kind gepest wordt?

Praat met iemand uit de omgeving waar er gepest wordt. Als dit op school is, bespreek het dan met de leerkracht of met de anti-pestcoördinator (vaak is dit de vertrouwenspersoon). De school, maar bijvoorbeeld ook de sportvereniging, is verantwoordelijk voor een veilige omgeving en kan helpen het pesten te stoppen.

Wat doen als school niets doet tegen pesten?

Naar de kinderombudsman. Jij kunt (samen met jouw ouders) terecht bij de kinderombudsman als eerdere klachten over pesten niet zijn opgelost. De kinderombudsman spreekt de verantwoordelijken aan. Dit zijn bijvoorbeeld de schoolleider of het schoolbestuur of de inspectie.

Welke leeftijd wordt het meest gepest?

Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen soms of regelmatig gepest wordt en dat ouders en leerkrachten vaak niet op de hoogte zijn van pestproblematiek. Het hoogtepunt van het aantal pestgevallen ligt bij 9 - 14-jarigen.

Welke leeftijd begint pesten?

Als kinderen herhaaldelijk en op verschillende manieren worden gepest, kunnen ze sociale en emotionele problemen krijgen. Het is daarom belangrijk om het probleem op tijd en goed aan te pakken. Ook als je kind digitaal wordt gepest. Pesten komt vooral voor bij kinderen tussen de 10 en 14 jaar.

Wat is de oorzaak van pesten?

Concurrentiedrang, jaloezie, verveling, of om frustraties af te reageren. De dader is vroeger zelf gepest of bang gepest te worden. De dader probeert de aandacht van mogelijke pesters af te leiden door iemand anders te pesten.

Welke sport is goed voor zelfvertrouwen kinderen?

Vechtsporten voor durfals

Een vechtsport vergroot het zelfvertrouwen, dat is één ding dat zeker is. Toch kan op een vechtsport gaan een grote drempel zijn. Vechtsport is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Ook hierin is voldoende keuze waaronder judo, boksen of karate.

Hoe geef je je kind meer zelfvertrouwen?

5 tips om je kind meer zelfvertrouwen te geven
  1. Benadruk wat goed gaat. ...
  2. Laat je kind zoveel mogelijk zelf doen. ...
  3. Geef complimenten. ...
  4. Laat je kind zijn talenten ontplooien. ...
  5. Geef je kind mee dat hij goed is zoals hij is.

Hoe ziet een weerbaarheidstraining eruit?

Je oefent fysieke en verbale manieren om jezelf te beschermen, om manipulatie te stoppen en om te gaan met woede en angst. Het tweede deel bestaat uit een groepsgesprek over onderwerpen als veiligheid, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Voorafgaand aan de cursus krijgt iedere deelnemer individueel een kennismakingsgesprek.

Waarom wordt een pester een pester?

Pesters proberen hun onzekerheid te verbergen door stoer te doen tegenover anderen en kiezen een gemakkelijk slachtoffer uit. Meestal is dit iemand die verlegen is, moeilijk contacten legt of andere hobby's heeft dan de meeste andere kinderen. Soms is een pestkop iemand die vroeger zelf gepest werd.

Wat zijn de gevolgen voor de pester?

Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan. Die gevoelens kunnen leiden tot verder isolement, diepere depressie en nog meer pestgedrag van anderen. Het kan zelfs leiden tot gedachten over zelfmoord.

Hoe voelt een pester zich?

"Kinderen die gepest worden gaan slechter slapen en anders eten", zegt Gie Deboutte. "Ze voelen zich vaak depressief of apathisch. Op school kunnen ze zich moeilijker concentreren en in sommige gevallen gaan ze spijbelen. Je ziet ook vaak gedragsproblemen, soms zelfs agressiviteit.

Waarom gaat een kind pesten?

Een kind gaat over het algemeen pesten om zichzelf sterker te voelen, door een ander klein te maken. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind dit doet. Bijvoorbeeld omdat je kind zijn status in een groep wil versterken. Door het pesten krijgt je kind een gevoel van macht en anderen kijken tegen hem/haar op.

Hoe weet je of je kind gepest wordt?

Je kind heeft weinig vrienden, gaat niet bij anderen spelen en er komen geen kinderen bij jullie thuis spelen. Je kind wordt weinig uitgenodigd voor feestjes. Je kind wordt stiller, meer in zichzelf gekeerd en minder vrolijk. Je kind is prikkelbaar, huilt snel of maakt vaker ruzie.

Wie wordt er het meest gepest?

Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen. Zo gaf 4 procent van de 15- tot 18-jarigen in 2021 (ongeveer 28 duizend personen) aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden zijn gepest, tegen 1 procent van de 65-plussers. Homo- en biseksuelen zijn vaker slachtoffer van pesten dan heteroseksuelen.

Welke risicofactoren zijn er bij de pester?

Bij de volgende risicogroepen (bewezen d.m.v. wetenschappelijk onderzoek) is het van belang om extra alert te zijn op pestgedrag:
  • Angstige, depressieve of teruggetrokken kinderen.
  • Kinderen met overgewicht of obesitas.
  • Kinderen met ADHD.
  • Motorisch onhandige kinderen.
  • Kinderen die stotteren.
  • Kinderen met autisme.

Welke vorm van pesten komt het meest voor?

In vergelijking met 2018 is pesten in 2021 stabiel gebleven. Bij de leerlingen die (zeer) vaak gepest worden komt met 37 procent mondeling pesten het vaakste voor. De gepeste leerling wordt dan uitgescholden, uitgelachen, beledigd of er wordt over hem/haar geroddeld.

Hoeveel kinderen zijn pester?

Het percentage daders van online pesten is sinds 2017 in 2021 wel significant toegenomen. In het basisonderwijs is er een stijging van 0,4 procent naar 1,2 procent van de leerlingen die zegt vaak online te pesten. In het voortgezet onderwijs gaat het om 1,7 procent van de leerlingen in 2017 en 3,2 procent in 2021.

Is pesten op school strafbaar?

Als je aangifte doet van pesten

Wanneer het pesten blijft doorgaan en steeds verdergaat, kan het strafbaar worden. Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen.

Hoe maak je je kind populair?

Zaken als spijbelen, roken en drinken kunnen dan gaan bijdragen aan populariteit. Maar enkel wat stoer gedrag is natuurlijk niet voldoende, niet iedere rebelse puber wordt populair. Het uiterlijk speelt vaak toch een rol, populaire kinderen worden vaak ook fysiek aantrekkelijk bevonden.

Hoe spreek je een pester aan?

Tips voor het gesprek met ouders​

Vertel wat u als leerkracht ziet, hoort en weet en wat u heeft gedaan aan de situatie. Spreek verwachtingen naar elkaar uit. Maak duidelijke afspraken en kom ze na. Verwijs ouders zo nodig naar het aanspreekpunt pesten/de vertrouwenspersoon.

Vorige artikel
Wat voor vakantie zwanger?