Omgaan met faalangst bij kinderen

Hoe kan ik mijn kind helpen met faalangst?

Gevraagd door: Sander van Ginneke LLM  |  Laatste update: 10 februari 2024
Score: 4.8/5 (68 stemmen)

Wat kun je doen als je kind faalangst heeft?
  1. Neem de angst van je kind serieus.
  2. Praat erover. ...
  3. Reageer rustig op prestaties van je kind. ...
  4. Verwacht niet te veel van je kind, maar ook niet te weinig.
  5. Laat merken dat je vertrouwen hebt in je kind. ...
  6. Laat je kind veel dingen zelf doen.

Wat kan school doen aan faalangst?

Wat kun je in het algemeen doen om faalangst te voorkomen of te verminderen?
  1. Bekijk je eigen leerkrachtgedrag. ...
  2. Maak in je klas duidelijk dat fouten maken mag en dat niemand zijn leven foutloos doorbrengt.
  3. Bespreek in je groep hoe er met fouten van jezelf en anderen moet worden omgegaan.

Wat kun je doen om faalangst te verminderen?

Onderstaande tips zijn een goed startpunt om jouw faalangst aan te pakken.
  1. Besef dat fouten maken normaal is. Iedereen maakt weleens fouten en je mag fouten maken op je werk of in het leven.
  2. Bereid je goed voor. ...
  3. Pak uitstelgedrag aan. ...
  4. Onderschat of overschat jezelf niet. ...
  5. Doe wat je graag doet.

Waar komt faalangst bij kinderen vandaan?

Oorzaken van faalangst

Ze kunnen er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat ze dom zijn, niet goed genoeg zijn, of bepaalde dingen niet kunnen. Daarnaast ontstaat faalangst vaak doordat kinderen een hoge druk ervaren om te presteren. Soms zien kinderen niet dat mensen in hun omgeving ook fouten maken.

Kan je genezen van faalangst?

Een psycholoog zou jou goed kunnen helpen om jouw faalangst te overwinnen. Cognitieve gedragstherapie is bijvoorbeeld een therapievorm die effectief kan zijn bij faalangst. Samen met een psycholoog kijk je naar hoe gedachten jouw gedrag beïnvloeden.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat zeggen tegen kind met faalangst?

Reageer rustig op prestaties van je kind: niet te positief, maar ook niet negatief. Laat je kind veel dingen zelf doen en zelf kiezen. Geef je kind een compliment als het iets spannends doet. Gedragstherapie helpt vaak goed bij faalangst.

Wat is de oorzaak van faalangst?

Oorzaken faalangst

De druk om te presteren. Bijvoorbeeld omdat er hoge verwachtingen zijn vanuit je omgeving. Denk aan reacties en druk vanuit familie, vrienden, school of collega's. Of druk vanuit jezelf.

Welke leeftijd faalangst?

Faalangst kan al voorkomen bij kinderen in de leeftijd van peuters. De kinderen zijn in die leeftijd bang om een klusje te doen, omdat ze denken het niet te kunnen. Op latere leeftijd kan faalangst vormen aannemen die te maken hebben met proefwerken en andere schoolprestaties.

Wat zit er achter faalangst?

Als je faalangst hebt, heb je negatieve gedachten over jezelf en de taken die je moet doen. Vaak zijn het zeer negatieve gedachten die niet reëel zijn. Door deze gedachten reëler te maken of te vervangen door helpende gedachten kan het gevoel dat achter de faalangst zit vaak worden weggehaald.

Is faalangst aangeboren?

Het kan soms zo zijn dat faalangst aangeboren is. Maar het kan ook ontstaan omdat één van je ouders faalangstig is. Jij kopieert vaak (onbewust) het gedrag van je ouders en in dit geval dus het faalangstig gedrag. Daarnaast kan faalangst ook ontstaan, omdat jij in een bepaalde omgeving vaak moet presteren.

Wat moet je niet zeggen tegen iemand met faalangst?

'Maak je niet druk'.

Zeg niet tegen een persoon met faalangst dat hij niets heeft om zich zorgen om te maken en dat het onzin is dat hij of zij zich zorgen maakt. De ander voelt zich op zo'n moment dan eenvoudigweg niet gehoord.

Hoe weet ik of mijn kind faalangst heeft?

Als je denkt dat je kind last heeft van (negatieve) faalangst, kun je op een aantal dingen letten. Je kind kan seintjes geven in het gedrag. Teruggetrokken gedrag, geen initiatief nemen, niets durven zeggen of vragen, verlegenheid. Niet beginnen aan iets moeilijks of het steeds uitstellen.

Wat zijn de gevolgen van faalangst?

Gevolgen van examenstress en faalangst
  • Een toets juist niet halen door te veel stress.
  • Een versterkt negatief zelfbeeld na het niet halen van een toets.
  • Het ontwikkelen van een constant gevoel van stress, boosheid of verdrietigheid.
  • Minder zin of om dingen te ondernemen.
  • Niet meer naar buiten durven gaan.

Hoe gaan basisscholen om met faalangst?

Uit onderzoek is de volgende top-5 gekomen als het gaat om faalangst op school2 :
  1. Een mondelinge beurt of voor het bord moeten komen.
  2. Een slecht cijfer terugkrijgen.
  3. De tijd vlak voor een repetitie.
  4. Een spreekbeurt houden.
  5. Blijven zitten.

Wat zijn de symptomen van faalangst?

Faalangst is een gevoel wat mensen krijgen op plekken en momenten waar en waarop prestaties geleverd moeten worden. Die prestaties kunnen je opgelegd zijn, bijvoorbeeld een sportwedstrijd of een toneeloptreden, maar het kan ook zijn dat je jezelf die prestatiedrang oplegt.

Is faalangst erfelijk?

Faalangst kan veel verschillende oorzaken hebben. Allereerst speelt erfelijkheid een rol; sommige kinderen lijken gevoeliger te zijn voor het ontwikkelen van faalangst dan andere kinderen. Kinderen die van nature wat onzeker zijn aangelegd bijvoorbeeld. Maar ook opgedane ervaringen spelen een rol.

Is faalangst een ziekte?

Faalangst wordt in de DSM-5 niet als een aparte aandoening opgenomen, maar meestal als een onderdeel van sociale angst of gegeneraliseerde angst beschouwd. Hierbij wordt dan vaak verwezen naar 'testangst' of 'prestatieangst' (American Psychiatric Association, 2014).

Wat is het verschil tussen faalangst en perfectionisme?

De betekenis van faalangst en perfectionisme zijn niet hetzelfde maar gaan wel hand in hand: Bij faalangst heb je angst om te presteren en bij perfectionisme heb je de drang om te presteren. Bij faalangst en perfectionisme kan je niet goed tegen tegenslagen.

Waarom blokkeert mijn kind?

Kinderen blokkeren als het ware door de angst, waardoor ze niet kunnen spreken. Blokkeren is net als “vechten” of “vluchten” een bekend patroon van reactie op angst. In andere situaties waarin kinderen zich wel vertrouwd en veilig voelt, praten kinderen wel.

Wat gebeurt er in de hersenen bij faalangst?

Er geen energie verspild wordt: alle onnodige verbindingen in jouw hersenen worden verbroken. Het mentale deel en het emotionele deel in jouw hersenen wordt uitgeschakeld. Het wordt dan moeilijk om na te denken of emoties als liefde te ervaren.

Hoe gaat een faalangstexamen?

Je krijgt een examinator die is getraind om mensen met faalangst te helpen. Hij of zij neemt meer tijd om je op je gemak te stellen en tijdens de rit kan je om een time-out vragen. Tijdens een faalangstexamen moet je hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen.

Wat te doen bij passieve faalangst?

Passieve faalangst:

Je wil je angst verminderen, dus mijd je de situaties waarin je kan falen of faalangst de kop opsteekt. Dit bijvoorbeeld door minder en/of oppervlakkig te studeren voor een examen of niet naar een examen te gaan. Je kan ook het studeren zelf mijden.

Wie heeft meer risico op faalangst?

Uit onderzoek blijkt dat mensen met faalangst vaak ook ouders of broers en zussen met faalangst of een anderssoortige angststoornis hebben. Onderzoek wijst ook uit dat mensen die bijzonder sensitief zijn voor een fysieke reactie op stress ook een verhoogd risico lopen om faalangst te ontwikkelen.

Hoeveel procent van de kinderen heeft faalangst?

Hoeveel mensen hebben last van faalangst? Onderzoek wijst steeds weer uit dat tussen de 10% en 13% van alle jongeren tussen 12 en 14 jaar last hebben van faalangst. Vlaams onderzoek noemt bij kinderen van 10/11 jaar een percentage van 8%.

Is faalangst een emotie?

Faalangst en de emotie angst

Faalangst behoort tot de emotie angst. Angst is een hele nuttige en positieve emotie omdat het je beschermt tegen mogelijk gevaar.

Vorige artikel
Is sexting normaal?