Hoe ontstaat eczeem? | Vragen van Kinderen

Hoe kan eczeem ineens ontstaan?

Gevraagd door: Veerle van de Berg  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (71 stemmen)

Eczeem zelf is geen allergische aandoening maar een chronische ontstekingsreactie op een genetisch bepaalde te droog aangelegde huid. Mensen met contacteczeem krijgen uitslag als gevolg van overbelasting van de huid, vooral door water en zeep. Eczeem kan ook ontstaan als de huid in contact komt met irriterende stoffen.

Kan eczeem van binnenuit komen?

Typisch voor eczeem is dat je het ziet van buiten uit. Het uit zich namelijk in een droge, schrale huid, blaasjes en roodheid. Soms wordt de oorzaak van het eczeem gestuurd van binnenuit.

Wat lokt eczeem uit?

Atopisch eczeem verloopt typisch in opstoten. Irritatie van de huid kan een aanval uitlokken, zoals bij het gebruik van schuimende zepen, ruwe kledij, bij warmte en fel zweten, stress, een rokerige omgeving, … Soms lokken allergische reacties (bijv. op stof, huisdieren, voeding, …) de symptomen (deels) uit.

Kan eczeem later ontstaan?

Constitutioneel eczeem ontstaat meestal in de eerste zes levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Het eczeem kan gedurende een betrekkelijk korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch worden. Bij sommige mensen verdwijnt het om vervolgens veel later weer terug te keren.

Hoe snel kan eczeem ontstaan?

Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, wordt gekenmerkt door een jeukende, ontstoken huid met droge schilfering. De vroege/acute vorm van constitutioneel eczeem ontstaat vaak 2 tot 3 maanden na de geboorte en duurt tot een jaar of 2. Bij volwassenen zijn de huidklachten chronisch.

39 gerelateerde vragen gevonden

Kan je zomaar eczeem krijgen?

Constitutioneel eczeem verschijnt meestal bij zeer jonge kinderen, vaak nog voor hun eerste verjaardag. Maar in principe kan de aandoening op iedere leeftijd voor het eerst optreden. Er zijn dan ook mensen die pas op latere leeftijd 'zomaar ineens' last van eczeem krijgen.

Kun je spontaan eczeem krijgen?

Eczeem is een erfelijke huidaandoening, maar het kan ook uit het niets komen opzetten.

Hoe ziet stress eczeem eruit?

Tijdens kortdurende stress is er tijdelijk een verandering van de huid zichtbaar. Er kunnen plots roze, rode of paarsachtige bultjes of vlekken ontstaan op het lichaam die vaak snel weer verdwijnen als de rust is weergekeerd.

Hoe begint eczeem?

Nummulair eczeem begint vaak met één enkel blaasje of plekje waarrond dan meerdere nieuwe, gelijkaardige letsels verschijnen. Deze smelten naderhand samen tot goed begrensde, ronde of ovaalvormige, vaak rode, schilferende en hevig jeukende en soms vochtige plekken. De letsels kunnen over het hele lichaam voorkomen.

Hoe weet je of het eczeem is?

Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken. Er kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes zijn. Ga niet vaker dan 2 of 3 keer in de week onder de douche of in bad.

Hoe krijg je eczeem snel weg?

In het kort
 1. Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken. ...
 2. Water en zeep maken de klachten erger.
 3. Ga daarom maximaal 2 of 3 keer per week onder de douche of in bad. ...
 4. Smeer elke dag een verzachtende zalf of crème op de plekken.
 5. Soms krijgt u een zalf of crème met hormonen erin.

Wat zijn triggers voor eczeem?

Eczeem door zweet, warmte of kou

Een plotselinge verandering van klimaat en omgevingsfactoren kan ook een trigger zijn voor eczeem. Extreme hitte, overmatig zweten tijdens de zomer of een droge huid door winterweer zal vaak de aanleiding zijn van een eczeemuitbraak10.

Hoe stop ik eczeem?

Wij geven u graag wat tips.
 1. Behandel het eczeem goed met een medicinale zalf. Een goede behandeling van het eczeem is de belangrijkste manier om de jeuk tegen te gaan. ...
 2. Houd de huid soepel met een basiszalf. ...
 3. Gebruik een koele zalf. ...
 4. Zoek verkoeling. ...
 5. Probeer alternatieven voor krabben. ...
 6. Bescherm de huid en beperk beschadiging.

Welk voedsel verergert eczeem?

Ook eieren, histamine rijke producten, sojaproducten, pinda's, noten, tarwe, wortelen, citrusvruchten, kiwi's, ananas, aardbeien, paddenstoelen, conserveringsmiddelen, geurstoffen, kleurstoffen, (varkens)vlees, wijnen en ander alcohol. Dat zijn er veel.

Welke vitamine tekort bij eczeem?

De conclusie van het onderzoek is dat dagelijkse inname van 5000 IU vitamine D per dag een positief effect heeft op de behandeling van atopisch eczeem. Patiënten die basisbehandeling ontvangen en daarbij vitamine D nemen hebben meer kans dat het atopisch eczeem zal verminderen.

Is vaseline goed voor eczeem?

Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.

Hoe ziet beginnend eczeem eruit?

Acute eczeem herken je aan roodheid, zwelling en blaasjes. Na verloop van tijd maken de roodheid en blaasjes plaats voor schilfers en korstjes. Chronische eczeem gaat gepaard met schilfers. Je ziet grove huidlijnen die stug en droog worden.

Is eczeem en schimmel?

Een schimmelinfectie is namelijk niet hetzelfde als eczeem tussen je tenen (voeteczeem). Wat is het verschil? Eczeem is net als voetschimmel een huidaandoening. Het verschil is dat eczeem tussen je tenen of op je voeten, handen of elders op je lichaam vaak een andere oorzaak heeft.

Wat kun je beter niet eten als je eczeem hebt?

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Eet geen kant-en-klaar maaltijden en gebruik bij de bereiding van je maaltijden geen 'pakjes en blikjes'. Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren.

Hoe lang kan eczeem duren?

Eczeem kent twee fasen, een acute fase en een chronische fase. Bij de acute fase is het eczeem net ontstaan en kan het ook snel verdwijnen, bij de chronische fase bestaat het eczeem al langer dan 6 weken en gaat het niet snel weg.

Hoe lang duurt een eczeem uitbraak?

De verschijnselen van de chronische en acute fase kunnen na elkaar maar ook tegelijkertijd voorkomen. Het verloop van eczeem is wisselend. Perioden met weinig of geen klachten wisselen zich af met perioden waarin het eczeem actief is. Een acute aanval duurt enkele dagen tot enkele weken.

Welke bacterie veroorzaakt eczeem?

De specifieke bacterie waar mensen met atopisch eczeem op kunnen reageren heet Staphylococcus Aureus of de Stafylokokken bacterie. De huid reageert op deze bacterie met een ontstekingsreactie; je huid wordt rood, gaat jeuken en irriteren.

Kan eczeem gevaarlijk zijn?

Eczeem is niet gevaarlijk, maar kan je toch behoorlijk dwars zitten. Door de jeuk of gewoon omdat het er onplezierig uit ziet. Bij U-Clinic kunnen we samen met jou kijken wat we kunnen doen om de symptomen of zelfs het eczeem zelf aan te pakken.

Kun je eczeem krijgen van voeding?

Bij veel zuigelingen is een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen één van de oorzaken van eczeem. Eczeem ontstaat in dat geval vaak na overgang van borstvoeding naar flesvoeding, of na het geven van bijvoeding. De meest voorkomende voedselallergieën bij jonge kinderen zijn koemelk-, kippeneiwit- en pinda-allergie.

Welke eczeem is besmettelijk?

Eczeem is in de regel niet besmettelijk. Meestal spelen allergische en irritatie factoren een rol bij het ontstaan van eczeem. Wanneer echter het eczeem langer bestaat en de huid barrière verstoord is , kan er op den duur wel een infectie bijkomen. Meestal is er dan sprake van een bacteriële infectie.

Vorige artikel
Welke maat sloffen baby 1 jaar?