Hoe hoog moet je vitamine D zijn zwanger?

Gevraagd door: ir. Melle Heijmans BA  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (19 stemmen)

De dagelijkse behoefte aan vitamine D van gezonde vrouwen tijdens de zwangerschap is 400 IE (10 microgram) per dag. Bij een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap gaat de voorkeur uit naar dagelijkse toediening van colecalciferol (vitamine D3).

Kan je teveel vitamine D innemen zwanger?

Te veel vitamine D tijdens zwangerschap

Een vitamine D-tekort kan schadelijk zijn, maar te veel vitamine D binnenkrijgen tijdens je zwangerschap is ook niet gezond. Een teveel aan vitamine D kan eigenlijk alleen ontstaan door het gebruik van te veel voedingssupplementen.

Wat is de normale waarde van vitamine D?

Streefwaarde voor het vitamine D-gehalte is 30 nmol/L voor personen jonger dan 70 jaar en 50 nmol/L voor personen ouder dan 70 jaar.

Hoeveel is 2000 IE vitamine D?

Vitamine D in een dosis van 2000 IE

Een gemiddelde dosis: 50 microgram vitamine D ofwel 2000 Internationale Eenheden.

Hoeveel is 5 ug vitamine D?

Stel: je bent een vrouw tussen 50 en 70 jaar en slikt een multivitamine waarin 5 microgram vitamine D (200 IE) per dagdosering zit. Om aan de aanbevolen dosering van 10 microgram vitamine D (400 IE) per dag te komen, is een extra supplement van 5 microgram vitamine D per dag voldoende.

Welke supplementen raad je aan om zwanger te worden en waarom?

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat is 5ug?

Waar staat μg voor? µg is het symbool wat de metrische microgram aanduidt dat een miljoenste van een gram of een duizendste van een milligram is. Het symbool µ komt uit het Grieks en staat voor de letter mu die vertaalt klein aanduidt.

Hoeveel is 25 ug vitamine D?

Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is in de meeste gevallen 'voldoende'. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. Voor een passend advies is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts of diëtist.

Wat is 1000iu?

IE staat voor internationale eenheid. 400 IE vitamine D staat gelijk aan 10 microgram vitamine D. Vaak wordt de hoeveelheid van een vitamine of mineraal op de verpakking aangegeven in microgrammen of milligrammen. Maar soms geven ze de hoeveelheden in IE of IU (Engelse benaming, International Unit).

Hoeveel mg is 2000 IE?

Zij adviseren een dagdosis van 2000 IE (50 mcg) vitamine D. Zeker voor mensen die in een gematigde klimaatzone wonen, zoals de Nederlanders.

Hoeveel is 1000 IU vitamine D?

Om de calcidiolspiegel boven 75 nmol/l te houden hebben de meeste volwassenen een dosis vitamine D nodig tussen 25 en 75 mcg (1000-3000 ie) per dag. Ouderen hebben vaak een hogere vitamine D-behoefte dan (jong)volwassenen.

Wat is een te hoog vitamine D?

Even ter vergelijking: bij minder dan 10-20 mcg heb je te weinig vitamine D. De meeste voedingssupplementen zijn gestandaardiseerd op 25 mcg per dag. Het RIVM ziet supplementen boven de 100 mcg per dag als teveel, en pas als je veel hogere doseringen langdurig slikt, kan er sprake zijn van een overdosis.

Wat doet een te laag vitamine D?

Symptomen Vitamine D tekort

De bekendste klachten en verschijnselen van een Vitamine D tekort zijn: Problemen met tanden of botten (osteoporose; Rachitis en spierkrampen en spierzwakte. Voorbeelden van ziekten en risicofactoren die (mogelijk) met een vitamine D tekort te maken hebben: (Winter)depressie.

Hoe merk je dat je vitamine D tekort hebt?

Dat zijn niet alleen de spieren in bijvoorbeeld onze armen en benen, maar ook in de hartspier. Spierzwakte en spierkrampen kunnen één van de eerste symptomen van een vitamine D-tekort zijn. Voldoende vitamine D in het lichaam is ook verantwoordelijk voor het hebben van een beter evenwichtsgevoel.

Hoeveel D per dag?

Hoeveel vitamine D heb je nodig? Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen. Veel mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding.

Welke vitamines slikken als je zwanger wilt worden?

Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je al een voorraad op voor als je zwanger bent. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby.

Welke vitamines slikken als je zwanger bent?

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.

Hoeveel is 1000iu?

In de VS worden vitaminehoeveelheden meestal aangegeven in IU = International Units (internationale eenheden). Voor vitamine D is 1 microgram hetzelfde als 40 IU; 1 IU = 0,025 mcg.

Hoeveel IE is 1000 mg?

Om vitamine E om te rekenen van IE naar mg, deel je het getal door 1,49.

Hoeveel microgram is 3000 ie?

Extra hoog gedoseerde vitamine D: 75 microgram oftewel 3000 IE (Internationale Eenheden, ook wel International Units) per capsule.

Hoeveel is 1000 IU in mcg?

In de VS worden vitaminehoeveelheden meestal aangegeven in IU = International Units (internationale eenheden). Voor vitamine D is 1 microgram hetzelfde als 40 IU; 1 IU = 0,025 mcg.

Wat is 100 IU?

IE staat voor internationale eenheid. 400 IE vitamine D staat gelijk aan 10 microgram vitamine D. Vaak wordt de hoeveelheid van een vitamine of mineraal op de verpakking aangegeven in microgrammen of milligrammen.

Wat is 100 IE?

Een insuline oplossing bevat 100 IE werkzame stof per 1 ml.

Is 25 mcg hetzelfde als 25 ug?

Wat is µg. Marcel: Een µg staat gelijk aan microgram, oftewel mcg.

Wat betekent 25 mcg?

De hoeveelheid vitamine D kan op een verpakking op meerdere manieren worden aangeduid: in IE, in microgram (mcg) of µg. IE staat voor Internationale Eenheden. Ook wordt weleens de Engelse benaming IU (International Unit) gebruikt. Meestal wordt de hoeveelheid vitamine D weergegeven in µg of mcg.

Volgende artikel
Wat doen met kinderfeestje 7 jaar?