Hoe herken je zwangerschaps depressie?

Gevraagd door: Vince Moussaoui  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (65 stemmen)

Je kunt somber zijn, het kind niet meer willen of van je lichaam vervreemd raken. Je denkpatroon, slaapritme en eetritme raken verstoord, en er ontstaan gevoelens van paniek en angst om gek te worden. Ook extreme prikkelbaarheid en fysieke klachten als misselijkheid en braken kunnen symptomen van een depressie zijn.

Hoe herken je depressie tijdens zwangerschap?

Hoe kan je een prenatale depressie herkennen? Een depressie tijdens de zwangerschap wordt vaak niet meteen herkend. Sommige symptomen lijken namelijk op de klachten die bij een zwangerschap passen. Denk aan vermoeidheid, minder concentratie, stemmingswisselingen en slecht slapen.

Hoe lang duurt een zwangerschap depressie?

Meestal gaan de klachten die horen bij een postpartum depressie na een paar dagen tot enkele weken vanzelf over. Sommige vrouwen blijven echter maandenlang last houden van de klachten en worden ook neerslachtig. De klachten hoeven niet direct na de bevalling te beginnen. Soms beginnen deze enkele weken na de bevalling.

Hoe herken je depressie na bevalling?

Wat merk ik bij een depressie na de bevalling

je hebt nergens zin. je maakt je zorgen dat je niet voor je baby kunt zorgen. je kunt niet genieten van je baby, of hebt heel negatieve gevoelens over je baby. je hebt geen moedergevoelens.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.

16 gerelateerde vragen gevonden

Kan een depressie vanzelf overgaan?

Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.

Wat moet je doen als je een depressie hebt?

Mensen met een depressie weten vaak niet wat ze moeten doen om zich weer goed te voelen.
...
Depressie tips
  1. Geef toe. ...
  2. Praat erover met anderen. ...
  3. Kies voor regelmaat. ...
  4. Beweeg regelmatig. ...
  5. Ga leuke dingen doen. ...
  6. Zeg ongezonde gewoonten vaarwel. ...
  7. Luister, vraag en oordeel niet. ...
  8. Sluit de ander niet buiten, maar betrek hem er juist bij.

Wat zijn de twee Kernsymptomen van een postpartum depressie?

Dit zijn de symptomen van een postpartum depressie
  • Je voelt je somber en hebt nergens zin in.
  • Je voelt je heel erg moe.
  • Je bent niet blij met de baby.
  • Je bent overbezorgd.
  • Je voelt je waardeloos en niet geschikt als ouder.
  • Je bent snel geprikkeld en huilt heel veel.
  • Je hebt moeite met concentreren en vergeet dingen.

Heb ik een postnatale depressie gehad?

Je hebt spontane huilbuien, voelt je overweldigd, bent prikkelbaar en blijft je somber voelen. Wanneer je somberheidsklachten blijven aanhouden na de bevalling kan het zijn dat je een postnatale depressie hebt. De symptomen van een postnatale depressie komen overeen met die van een 'gewone' depressie.

Wat is postnatale depletie?

Postnatale depletie: moeder en oververmoeid. Als je moeder bent, misschien pas net of al wat jaren, en constant doodmoe bent en gestresst, dan kan het zijn dat je last hebt van postnatale depletie. Dit een probleem waar zo'n 50% van de moeders mee te maken krijgt.

Wat te doen bij depressie tijdens zwangerschap?

Behandeling prenatale depressie

Als jij vermoedt dat je depressief bent tijdens je zwangerschap bespreek dit dan altijd met je verloskundige of huisarts. Het is mogelijk om door behandeling je klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Wat te doen bij een prenatale depressie?

Behandeling en tips bij prenatale depressie
  1. Ben zo eerlijk mogelijk. Probeer zo open en eerlijk mogelijk te zijn over je depressieve gevoelens. ...
  2. Wacht niet af tot het vanzelf overgaat. Door je depressie op te kroppen, wordt de kans groter dat het probleem alleen maar groter wordt. ...
  3. Zoek steungroepen. ...
  4. Zoek hulp.

Waarom ben ik niet blij met mijn zwangerschap?

Tussen de tien en vijftien procent van de vrouwen kampt met depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap. Niet af en toe een baal-dag, maar je een langere periode somber, futloos en verdrietig voelen. Dat noemen we een prenatale depressie. Het begrip postnatale depressie is inmiddels algemeen bekend.

Welke vormen van depressie zijn er?

De verschillende soorten depressies zijn:
  • Chronische depressie.
  • Prenatale depressie (zwangerschapsdepressie)
  • Postnatale depressie (depressie na bevalling)
  • Geagiteerde depressie.
  • Psychotische depressie.
  • Vitale depressie.
  • Zware depressie.
  • Dysthyme stoornis (langdurige vaak minder heftige depressie)

Hoe kom je uit een postnatale depressie?

Tips postnatale depressie
  • Neem je sombere gevoelens serieus.
  • Accepteer je sombere gevoelens. Je zit niet op een roze wolk. ...
  • Praat met anderen over je gevoelens en angsten. Je hoeft je niet te schamen, veel jonge moeders maken dit door.
  • Vraag hulp. ...
  • Probeer rust te nemen.
  • Wees lief voor jezelf.

Kan een postnatale depressie terugkomen?

Kans op herhaling bij volgende zwangerschap

Ongeveer 60 procent van de vrouwen die een postnatale depressie hebben gehad, krijgt opnieuw klachten bij een volgende zwangerschap. Voldoende rust en gezonde voeding kunnen helpen om dit te voorkomen.

Hoe voel je je na de bevalling?

In de eerste week na je bevalling kan je last krijgen van kraamtranen. Je kan je somber, vermoeid en prikkelbaar voelen, last hebben van stemmingswisselingen en huilbuien, en de twijfels kunnen toeslaan. Hoe vervelend het ook voelt: het is volkomen normaal. Tussen de 40 en 80% van de vrouwen krijgt hier last van.

Wat zeg je tegen iemand met een postnatale depressie?

Een postpartum depressie komt veel voor, en gaat echt weer over. Het helpt om je vrouw gerust te stellen: 'Ik zie dat je het nu heel zwaar hebt en ik weet dat het weer goed zal komen'. Bevestig je vrouw in haar moederschap. Vrouwen met een postpartum depressie voelen zich vaak een waardeloze moeder.

Wat zijn kraam tranen?

Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Dat komt doordat de vermoeidheid toeslaat, je hormonen zijn 'van slag', je hebt misschien last van stuwing en je hebt ineens een baby waar je moet zorgen. Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden.

Wat moet je eten na de bevalling?

Gezond eten

Nu je baby zijn voedingstoffen niet meer direct via jouw bloed binnenkrijgt, mag je alles weer eten. Toch is het ook na je bevalling verstandig om gevarieerd en gezond te eten. Een gevarieerd dieet bestaat uit veel groente en fruit, zuivel, volkorenproducten en een stukje vlees, vis of vleesvervanger.

Hoe krijg je iemand uit een depressie?

  1. Luister vooral en oordeel niet. Laat iemand met een depressie praten en vraag naar zijn of haar gedachten. ...
  2. Neem het serieus. ...
  3. Blijf uitnodigen. ...
  4. Informeer je. ...
  5. Vraag waarmee je kan helpen. ...
  6. Vraag naar zelfmoordgedachten. ...
  7. Zoek professionele hulp. ...
  8. Zorg voor jezelf.

Wat is het verloop van een depressie?

Een depressie kan geleidelijk ontstaan, maar soms ook binnen een week of zelfs binnen een dag. Bijna alle depressies gaan ook weer over, soms zelfs zonder behandeling. Een niet behandelde depressie duurt gemiddeld 4 tot 6 maanden, maar er zijn zeldzame uitzonderingen die jaren duren.

Kan een depressie blijvend zijn?

Chronische depressie

Maar een depressie kan ook chronisch – langdurig – worden. We spreken van een chronische depressie wanneer de verschijnselen langer dan twee jaar duren en de klachten ernstig zijn. Periodes met zware klachten worden soms afgewisseld met periodes waarin het beter gaat.

Wat gebeurt er als je een depressie niet behandeld?

Een depressie die niet behandeld wordt kan leiden tot moeilijkheden op professioneel vlak, absenteïsme, relatie- en familieproblemen. Er is ook een belangrijk toegenomen risico op zelfdoding. Een zware depressie leidt in 1 op 15 gevallen tot zelfmoord.

Wat als een depressie niet overgaat?

Depressie is in het algemeen een goed behandelbare aandoening. De Nederlandse consensusrichtlijnen geven aan dat, indien behandeling met een antidepressivum onvoldoende resultaat heeft, kan worden overgeschakeld op een middel met een ander farmacologisch profiel. 1 Vervolgens kan lithium worden toegevoegd.

Vorige artikel
Wat is WKO kinderopvang?
Volgende artikel
Wat te doen na overlijden broer?