Trauma-informed schools and practices

Hoe herken je een Schooltrauma?

Gevraagd door: Fatima van der Ven  |  Laatste update: 4 januari 2024
Score: 5/5 (3 stemmen)

Signalen die kunnen wijzen op mogelijk trauma Angst, hulpeloosheid en opgewonden (boos) gedrag komen voor, maar ook vermijding van prikkels, afvlakking van emoties, nergens zin in hebben, problemen met concentratie en hyper alert gedrag.

Hoe weet ik of mijn kind een trauma heeft?

Opeens heel prikkelbaar zijn en in woede uitbarsten; gedragsproblemen hebben. Seksueel grensoverschrijdend gedrag laten zien. Moeite hebben met sociale contacten, ook in relatie met jou als onderwijsprofessional. Moeite hebben met autoriteit en veel aandacht vragen.

Wat is een Schooltrauma?

Een kind wordt langdurig gepest of buitengesloten door medeleerlingen en/of de leerkracht. Als het gaat om schooltrauma, wordt ook vaak gesproken over schoolangst, of schoolfobie. Angst voor school kan uitmonden in een schooltrauma.

Hoe help je een kind met een trauma?

HOE TE REAGEREN ALS JE KIND IETS TRAUMATISCH HEEFT MEEGEMAAKT; 5...
  • Over traumatische gebeurtenissen en trauma. ...
  • Tip 1: Draag je ongerustheid niet over. ...
  • Tip 2: Ga je kind niet 'anders' behandelen. ...
  • Tip 3: Push je kind niet om te praten over de gebeurtenis. ...
  • Tip 4: Stel je kind gerust.

Wat is trauma sensitief lesgeven?

Traumasensitief lesgeven (TSL)

De kern van traumasensitief lesgeven is dat je kijkt waar het gedrag van leerlingen vandaan komt. Doordat je inzicht krijgt in wat een leerling meemaakt, kun je zijn gedrag beter begrijpen.

33 gerelateerde vragen gevonden

Is trauma altijd PTSS?

Gelukkig ontwikkelt niet iedereen PTSS na een traumatische ervaring. Vijftig tot tachtig procent van de Nederlanders maakt in zijn of haar leven minstens één potentieel traumatische gebeurtenis mee; ongeveer 7 procent van hen ontwikkelt uiteindelijk een posttraumatische stress-stoornis.

Is PTSS hetzelfde als een trauma?

Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).

Wat zijn de gevolgen van jeugdtrauma?

Alle vormen van jeugdtrauma bleken een risicofactor te zijn voor het ontwikkelen van angst en/of depressieve stoornissen op volwassen leeftijd. Het sterkste verband werd gevonden voor de mensen met zowel een angst en een depressieve stoornis.

Kan je van een trauma afkomen?

Zo'n traumatische ervaring kan je leven helemaal ontregelen. Het kost tijd om van zo'n gebeurtenis te herstellen. Je verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo'n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend.

Hoe verwerk je een jeugdtrauma?

Zes adviezen om je jeugdtrauma te overwinnen
  1. Realiseer je wat het probleem is waar je mee moet leren omgaan. ...
  2. Probeer bewust in het moment te blijven. ...
  3. Herschrijf je eigen verhaal over je jeugdtrauma. ...
  4. Zorg goed voor jezelf. ...
  5. Zoek steun bij je het verwerken van je jeugdtrauma. ...
  6. Kweek geduld.

Wat zijn de symptomen van trauma?

Symptomen trauma/PTSS
  1. Herbelevingen. Nare herinneringen; beelden en gedachten die zich vaak opdringen. ...
  2. Vermijdingsreacties. ...
  3. Negatieve gedachten, afgestompte gevoelens. ...
  4. Sterke prikkelbaarheid of hyperactivatie.

Hoe lang duurt een trauma?

Trauma therapie duurt 2 tot 27 weken. Waarom traumatherapie? Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over.

Hoe verloopt een trauma?

Een traumatische gebeurtenis wordt verwerkt in drie fases. De eerste fase is het ontladen, de tweede is het neutraliseren en de laatste, de derde, is het vervangen van de beleving bij het trauma. Dit wordt gedaan op de eigen manier door de persoon met die specifieke traumatische gebeurtenis.

Kun je een trauma hebben zonder dat je het weet?

Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben. Soms lijkt het zelfs zover weg, dat je het niet eens meer goed kunt herinneren.

Wat is de beste therapie bij trauma?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat EMDR therapie effectief is voor traumaverwerking. Zo is het bijzonder geschikt voor enkelvoudige psychotrauma. Tijdens de EMDR behandeling zal een therapeut vragen aan de persoon terug te denken aan de gebeurtenis, de beelden, de gevoelens en de gedachten op dat moment.

Wat niet doen bij trauma?

De traumatische ervaring kan zorgen voor allerlei klachten zoals slaapproblemen, nachtmerries, geprikkeld zijn, schrikachtig reageren, hartkloppingen, een gespannen gevoel, duizeligheid en soms zelfs flauwvallen. Blijf niet rondlopen met een onverwerkt trauma.

Wat zijn onverwerkte emoties?

Die onverwerkte emoties kunnen tot uiting komen in bijvoorbeeld angsten, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, overspannenheid en burn-out. Als ons iets pijnlijks overkomt drukken we het meestal weg; we kunnen of willen er niet over praten, laten ons niet kennen en moeten toch vooral doorgaan.

Waar slaat trauma zich op in het lichaam?

Als iemand een traumatische ervaring heeft beleefd, wordt in de emotionele hersenen als het ware een trauma-netwerk aangemaakt waarin de context van de situatie wordt opgeslagen.

Kun je een trauma verdringen?

Verdringing verwijst naar de opvatting dat traumatische ervaringen onbewust worden weggedrukt en dan niet meer toegankelijk zijn voor bewuste introspectie. Verdrongen herinneringen aan traumatische ervaringen kunnen jarenlang een sluimerend bestaan leiden, aldus de theorie.

Wat valt onder jeugdtrauma?

Een jeugdtrauma kan ontstaan door:

Emotionele, lichamelijke of seksuele mishandeling. Aanhoudende en langdurige emotionele of lichamelijke verwaarlozing. Getuige zijn van aanhoudend en langdurig geweld (verbaal en/of fysiek) in het gezin. Verkeren in oorlogsomstandigheden en / of hebben moeten vluchten.

Wat doet trauma met je lichaam?

Wat is het effect

Een trauma verbrijzelt iemands veilige aannames over de wereld om zich heen. Een van de nadeligste gevolgen is innerlijke fragmentatie en emotionele splitsing tussen lijf en hoofd, emoties en handelingen, aan- en afwezigheid.

Wat zijn voorbeelden van trauma's?

Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis vanuit het verleden, zoals een ongeval, overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Een onzichtbare wond in je ziel: niet te zien, maar wel te voelen. De gebeurtenis blijft voor vervelende gevoelens zorgen.

Wat zijn triggers bij PTSS?

Bij PTSS gaat het in de meeste gevallen om onverwerkte trauma's die je zelf hebt meegemaakt. Het kan echter ook ontstaan nadat je getuige bent geweest van een trauma die een ander overkwam. Voorbeelden hiervan zijn: het zien gebeuren van een ernstig ongeval of een kind dat getuige is van huiselijk geweld.

Wat is traumatisch gedrag?

In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.

Hoe voelt iemand met PTSS zich?

Je voelt je lichamelijk en geestelijk steeds slechter, je spreekt steeds minder met mensen af en je krijgt meer en meer last van negatieve gedachten. Ook vind je het steeds moeilijker om naar de toekomst te kijken. Je blijft dus vaak in het verleden hangen. De gevolgen van PTSS op lange termijn kunnen erg groot zijn.

Vorige artikel
Hoe zet ik mezelf in WhatsApp?