Allergietest: huidpriktest bij allergie

Hoe herken je allergie bij kind?

Gevraagd door: Guus Esajas  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (59 stemmen)

Symptomen allergie bij kinderen
Algemene klachten bij een allergische reactie kunnen zijn: niezen, jeuk, tranende ogen, roodheid van de huid, vermoeidheid, concentratieproblemen, moeite met slapen, darmkrampen, diarree en benauwdheid.

Hoe allergie testen bij kind?

Bij vermoeden van voedingsallergie wordt vaak met vers voesdel getest waarbij er eerst in het voedingsmiddel geprikt wordt, gevolgd door de huid. Een 15 minuten later kan de test worden afgelezen. Bij een allergische reactie onstaat er een beperkte huiduitslag en jeuk thv de prikplaats.

Wat moet je doen als een kind allergisch reageert?

Wat kan ik doen als mijn kind een ernstige allergische reactie heeft?
 1. Bel 112 of de huisartsenpost.
 2. Blijf bij uw kind.

Waar kind laten testen op allergie?

Wanneer je een afspraak hebt gemaakt bij de huisarts kan deze bepalen of het om een allergie gaat of iets anders. Mogelijk zal de arts een allergietest willen laten uitvoeren. Dat kan soms in zijn praktijk of hij verwijst je kind door naar een specialist, bijv. kinderarts of allergoloog.

Hoe herken je overgevoeligheid voor voeding bij peuters?

Wat kan mijn kind merken van overgevoeligheid voor voedsel?
 • klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus.
 • klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen (opeens heftig huilen), diarree.
 • huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, eczeem, de huid wordt dikker.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je een voedselintolerantie hebt?

Symptomen voedselallergie en -intolerantie

Luchtwegproblemen, zoals piepend ademhalen, hoesten en benauwdheid. Jeukende en tranende ogen. Maag- en darmklachten, zoals buikpijn en/of -krampen en diarree. Misselijkheid.

Hoe weet ik of mijn kind lactose intolerant is?

Bij klachten zal een kind snel klagen over buikpijn of buikkrampen. Na het drinken van melk ontstaat er vaak binnen twintig tot dertig minuten diarree. Bij een jonger kind kun je lactose-intolerantie herkennen aan dunne ontlasting, een opgezette buik, winderigheid en huilerig gedrag (door buikkramp).

Waar kan ik een allergietest laten doen?

Afhankelijk van het soort test kan je de allergietest best doen bij de huisarts of in het ziekenhuis.

Hoe oud moet je zijn voor een allergietest?

Er staat geen minimumleeftijd op het uitvoeren van allergietesten. Negatieve testen kunnen evolueren naar positieve. Allergieën evolueren immers met de leeftijd van het kind en als de klachten blijven, moet men jaarlijks evalueren. Het is niet zoals met een bloedgroep die je eens en voor altijd hebt.

Hoe werkt allergie huidtest?

Een huidtest toont aan of je allergisch bent voor klassieke allergenen zoals pollen, huisstofmijt en dieren. De specialist brengt speciale testvloeistof met daarin een allergeen in of onder de huid. Na vijftien tot twintig minuten bekijkt de specialist of er zwelling of roodheid optreedt.

Hoe allergische reactie behandelen?

Medicijnen tegen allergie
 1. Crèmes tegen allergisch eczeem.
 2. Oogdruppels tegen jeukende ogen.
 3. Neussprays tegen loopneus/niezen/dichtzittende neus.
 4. Tabletten tegen allergie (antihistaminica)

Wat moet je doen als je een allergische reactie hebt?

Stap 1: Bij heftige benauwdheid, shockverschijnselen en/of zwelling van de keel of luchtpijp belt u direct 112. Stap 2: Zijn de klachten milder, dan kunt u contact opnemen met de huisarts.

Wat moet je doen bij een allergische reactie?

Wat doe je bij een allergische reactie?
 1. Bel of laat 112 bellen in de volgende gevallen: Bij hevige benauwdheid. ...
 2. Heeft het slachtoffer een adrenalinepen (EpiPen)? En heeft hij of zij het benauwd en opgezwollen lippen? ...
 3. Bel de huisarts bij aanhoudend braken en diarree, langdurige jeuk, huiduitslag en zwellingen.

Hoe betrouwbaar is een allergietest?

Een IgE-test kijkt of er antistoffen tegen bepaald voedsel in het bloed zitten. Dat kan inderdaad een aanwijzing zijn voor een allergie, maar die test alleen is onvoldoende. “In zo'n vijftig procent van de gevallen waarbij die test een antistof aantoont, is er toch geen sprake van een allergie.

Hoe werkt een allergie bloedtest?

Bij de bloedafname wordt er een bloedmonster bij u afgenomen. Vervolgens wordt er aan dit bloedmonster een stof toegevoegd, waar u mogelijk allergisch voor bent. Dit noemen we het allergeen. Mensen die allergisch zijn, hebben in hun bloed het antilichaam IgE (immunoglobuline-E-antilichamen).

Wat is een normale IgE waarde?

De referentiewaarden voor specifieke allergenen zijn: minder dan 0,35 kU per liter. Een normale uitslag betekent dat het onwaarschijnlijk is dat er sprake is van een allergie veroorzaakt door IgE.

Kun je geboren worden met een allergie?

Baby's kunnen soms al last krijgen van een allergie. Ze hoesten, zijn kortademig of hebben last van eczeem. Daar kun je je als ouder veel zorgen over maken.

Wat kost een allergietest?

De kosten voor een allergie-screening zijn vanaf € 85, echter kunnen oplopen tot honderden euro's bij het uitsplitsen van mengsels van allergenen. De kosten per allergeen variëren van € 12,29 tot € 26,20, afhankelijk van het type allergeen.

Welke dokter test allergie?

De huisarts stuurt je dan door naar een dermatoloog of allergoloog. Er bestaan verschillende testen om te onderzoeken of je ergens allergisch voor bent. Zo kan het allergeen op de huid geplaatst (plakproef) of geïnjecteerd (huidtest) worden. Daarnaast kun je een allergie testen met de provocatietest.

Welke stoffen worden getest bij plakproef?

o Plakproef Hierbij worden allergenen getest die direct met de huid in aanraking komen. Deze allergenen komen voor in producten waar we dagelijks contact mee hebben, zoals cosmetica, geurstoffen, schoonmaakmiddelen en rubber. Deze allergenen veroorzaken een allergie met een late reactie.

Kan je ineens lactose intolerant zijn?

Gemiddeld kan zo'n vijftien procent van de veertigers in Europa niet alle lactose meer verteren, dat wil niet zeggen dat je intolerant bent. Maar het kan dus inderdaad zijn dat je klachten krijgt als je bijvoorbeeld plots 3 latte's drinkt, omdat je lichaam het niet meer gewoon is om al deze lactose te verteren.

Hoe kom je erachter of je lactose-intolerantie hebt?

Typisch voor lactose-intolerantie is dat je, nadat je melkproducten hebt gegeten of gedronken, last krijgt van buikkrampen, diarree of winderigheid. Lactose-intolerantie kan je heel wat klachten bezorgen, maar is doorgaans niet gevaarlijk.

Kun je voedselintolerantie testen?

Er bestaat geen test om na te gaan of iemand overgevoelig reageert op bepaald voedsel. Het komt er op neer te merken welke voedingsingrediënten of –middelen bepaalde klachten uitlokken. Als dat herhaaldelijk gebeurt, kan dit wijzen op overgevoeligheid.

Waar kan ik een voedselintolerantie test doen?

Een officiële diagnostische test die de diagnose van voedselintolerantie bevestigt, bestaat niet. Maar met de hulp van je huisarts, diëtist en gastro-enteroloog kan je wel nagaan of je eventueel een voedselintolerantie voor bijvoorbeeld lactose, fructose of histamine hebt.

Wat voor intoleranties zijn er?

Soorten voedselintoleranties
 • Melk- en melkproducten → Lactose-intolerantie. ...
 • Tarwe en Gluten → Tarwe-intolerantie en Coeliakie(glutenintolerantie) ...
 • Noten/Pinda → Noten/Pinda Intolerantie. ...
 • Schaal/Schelpdieren → Schaal/Schelpdier intolerantie. ...
 • Fruit→Fructose-intolerantie.

Volgende artikel
Hoeveel potjes baby 6 maanden?