Hoe herken ik een taalontwikkelingsstoornis bij mijn kind?

Hoe heet het als een kind niet praat?

Gevraagd door: Lily de Groot LLB  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (51 stemmen)

Selectief mutisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij een kind/jongere in sommige situaties niet 'kan' praten, terwijl hij of zij dat in andere situaties heel goed kan. Kinderen/jongeren met selectief mutisme praten thuis en tegen sommige mensen.

Waarom praat mijn kind van 2 niet?

Frida Koopmans: 'Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een kind van 2 jaar nog niet praat. Soms heeft het een medische oorzaak, soms ligt het aan het aanbod (veel taalaanbod is belangrijk om taal te leren) of het kind heeft een bredere ontwikkelingsachterstand waardoor het praten niet op gang komt.

Wat als een kind niet praat?

En wat kan je al thuis doen? – Praat zoveel mogelijk met je kind, over van alles en nog wat. – Neem de tijd om naar je kind te luisteren, op zijn manier wil hij jou heel graag iets vertellen. – Zing liedjes en lees samen boekjes voor; maak het praten gezellig!

Wat zegt een 2 jarige?

Vanaf 2 jaar maakt je peuter enorme sprongen in zijn taalontwikkeling. Zijn woordenschat neemt snel toe, soms met wel tien woorden per week. Rond deze leeftijd kunnen de meeste kinderen ook 'zinnetjes' maken van twee woorden, zoals 'mama eet'.

Waarom praat een kind van 3 niet?

Indien een kind eerst wel goed sprak, maar opeens niks meer zegt, kan er bijvoorbeeld sprake zijn van selectief mutisme (niet spreken in bepaalde situaties). Ook bij autisme spectrumstoornissen (ASS) komen problemen in de taalontwikkeling voor.

18 gerelateerde vragen gevonden

Hoe moet een kind van 3 jaar kunnen spreken?

Rond de derde verjaardag maakt een kind zinnetjes van minimaal drie tot vijf woorden; ook gebruikt het soms al moeilijke woorden. Door te luisteren leren kinderen zinnen begrijpen en daardoor ook zelf zinnen te vormen. Ook ontdekken zij vaste patronen in de taal en nemen deze over (sok wordt sokken, ik loop/wij lopen).

Welke gedragingen vertoont een kind met TOS?

Signalering
 • Het kind heeft moeite om anderen te begrijpen en zichzelf begrijpbaar te maken.
 • Het kind heeft een kleine woordenschat.
 • Het kind heeft woordvindingsproblemen.
 • Het kind is moeilijk te verstaan als het praat.
 • Het heeft moeite met talige instructie.
 • Het lukt het niet om talige opdrachten goed uit te voeren.

Wat moet mijn kind kunnen 2 jaar?

Een kindje van 2 jaar kan motorisch al best veel. Hij kan nu goed lopen, zowel vooruit als achteruit. Ook kan hij nu rennen en tijdens het rennen kan hij van richting veranderen. Hij kan op zijn teentjes lopen, gaat steeds beter springen en klimmen en hij kan even op één beentje staan.

Kan een kind van 2 groeipijn hebben?

Ook kan hij er vermoeid door raken en een huilbui krijgen. Meisjes schijnen vaker last te hebben van groeipijn dan jongetjes. Kinderen kunnen vanaf 2 jaar last hebben van groeipijn. Als kinderen zo'n 12 a 13 jaar zijn, hebben ze meestal geen last meer van groeipijn.

Wat is een leuk cadeau voor een kind van 2?

Maar wat geef je een kind van 2 cadeau? Iets waar hij/zij mee kan spelen én iets van leert is altijd een goed idee. Met deze magnetenset leert een kindje op speelse wijze de benamingen van allerlei voorwerpen, planten en dieren in de tuin. Een leerzaam en leuk cadeau voor een kind van 2.

Is selectief mutisme te genezen?

Met behulp van behandeling kan de spreekangst verminderd worden en het spreken steeds verder uitgebreid worden. Belangrijk hierbij is: hoe eerder kinderen met selectief mutisme behandeld worden, hoe groter de kans op succes. De behandeling kan zodanig succesvol zijn dat het selectief mutisme helemaal overgaat.

Hoe herken je groeipijn peuter?

Symptomen groeipijn

Groeipijn zit meestal in beide benen, maar je kind voelt het niet per se aan beide benen tegelijkertijd. Soms zit de pijn op andere plekken, zoals in de knieholtes, liezen of voeten. Heel zelden komt groeipijn in de armen voor.

Hoe herken je groeipijn?

Bij groeipijn heeft je puber pijn in de benen, vaak in de onderbenen. Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan.

Welke leeftijd groeipijn?

Op welke leeftijd ontstaat groeipijn? Groeipijn komt voor bij kinderen tussen de drie en twaalf jaar waarbij een piek zichtbaar is bij kinderen tussen de drie en vijf jaar. Ook bij kinderen tussen de negen en twaalf jaar komt groeipijn meer voor.

Welke leeftijdsgroepen zijn er?

De leeftijdsgroepen van de mens:
 • Baby.
 • Peuter.
 • Kleuter.
 • Kind (leeftijdsgroep)
 • Puberteit, een puber.
 • Adolescentie, een adolescent.
 • Volwassene.
 • Bejaarde.

Wat is de peutertijd?

Na de eerste verjaardag veranderde je baby in een dreumes. Wanneer je kind twee kaarsjes uitblaast is hij officieel een peuter. De peutertijd duurt vanaf het tweede tot het vierde jaar van je kind. Na zijn vierde verjaardag is hij officieel een kleuter.

Wat is een logopedisch onderzoek?

Een logopedisch onderzoek is een onderzoek naar de taal- en spraakontwikkeling. Een logopedist observeert en onderzoekt spelenderwijs hoe uw kind communiceert, hoe uw kind vragen en opdrachten begrijpt, welke woorden hij of zij gebruikt en hoe hij of zij zinnen maakt.

Welke 4 spraakstoornissen zijn er?

De wijze van diagnose van een spraakstoornis hangt af van het type spraakstoornis (stotteren, dysarthrie, verbale ontwikkelingsdyspraxie, verbale apraxie, stemstoornissen ...). In de meeste gevallen zal een logopedist en/of arts betrokken zijn bij de diagnosestelling.

Wat is TOS kenmerken?

Kenmerken TOS
 • Het kind kent weinig woorden.
 • Het kind heeft moeite om op een woord te komen.
 • Het kind is niet goed te verstaan.
 • Het kind wordt boos als hij of zij niet begrepen wordt of anderen niet begrijpt.
 • Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.
 • Het kind lijkt niet te luisteren.

Hoeveel woorden kent een kind van 3 jaar?

Tussen twee en drie jaar gaat je kind ook verhalen vertellen, spontaan of bij afbeeldingen. En wat je kind zegt is steeds beter verstaanbaar. Als je kind drie jaar is heeft het al een hele woordenschat. Het begrijpt gemiddeld 1.250 woorden en kan ongeveer 1.000 woorden zeggen.

Hoe herken je een slimme peuter?

Slimme peuters/kleuters zijn nieuwsgierig, onderzoekend, kunnen goed onthouden, kunnen lastige denkproblemen aan. Ze zijn snel van begrip en stellen veel vragen. Slimme peuters houden van uitdagingen, kunnen reflecteren, hebben creatieve oplossingen en hebben leiderschapskwaliteiten.

Hoe praat je met een peuter?

Onderbreek hem niet, vul geen zinnen aan, maar laat hem even nadenken zodat hij zijn verhaal zelf kan vertellen. En heel belangrijk: luister! Luister echt naar wat hij zegt, zodat je daar weer op kunt inhaken. Als je goed naar je kind luistert, gaat je kind op andere momenten ook beter naar jou luisteren.

Wat kun je doen tegen groeipijnen?

Wat kun je zelf doen tegen groeipijn?
 1. Wrijven: groeipijn wordt minder als je over de benen van je kind wrijft. ...
 2. Strekken: het strekken van de de benen kan de pijn verlichten. ...
 3. Warmte: de pijn wordt minder als je de benen warm maakt. ...
 4. Pijnstillers: de pijn kan zo hevig zijn, dat je je kind een pijnstiller kunt geven.

Wat kun je doen als je groeipijn hebt?

Zeurende pijn

Als je groeipijn hebt, voel je een zeurende of brandende pijn aan spieren van kuiten, scheenbenen of armen. Dat komt doordat je botten sneller groeien dan je spieren. Het lijkt daardoor alsof er hard aan je spieren en pezen wordt getrokken. Dat kan heel pijnlijk zijn, maar het is gelukkig niet gevaarlijk!

Hoe herken je hersenvliesontsteking bij kind?

hoge koorts, boven 39 graden. stijve nek. vlekjes op de huid. erge hoofdpijn.

Volgende artikel
Welke groenten baby 3 maanden?