Zo ga je slim om met een erfenis of schenking • Kijker aan Z

Hoe groot is het erfdeel van een kind?

Gevraagd door: drs Vera van Geest D  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (28 stemmen)

Het kindsdeel is dan 1/3e deel van de erfenis, is gelijk aan 1/6e deel van het gezamenlijke vermogen van de ouders. Dat kindsdeel is niet opeisbaar, moeder krijgt de hele erfenis en de kinderen moeten in beginsel wachten tot zij overlijdt voordat ze het kindsdeel krijgen.

Hoeveel procent is een kindsdeel van een erfenis?

Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.

Wat is het wettelijk erfdeel van een kind?

De legitieme portie is het wettelijke erfdeel van een kind. Dit is het gedeelte van de erfenis van de ouder waarop het kind altijd recht heeft, ook als het kind onterfd is. De legitieme portie is de helft van het erfdeel dat een erfgenaam zal ontvangen.

Hoe groot is het erfdeel?

Het aantal erfgenamen kan bepaald worden door het getal 1 voor de langstlevende ouder op te tellen bij het aantal kinderen. Een kind telt in de berekening niet mee als het geen erfgenaam is. Als er 6 kinderen zijn die erfgenaam zijn, is het breukdeel dus 1/7. Ieder heeft dan recht op 1/7 van de erfenis.

Kan een kind zijn erfdeel opeisen?

Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

19 gerelateerde vragen gevonden

Is Eerdere Uitbetaling van uw kindsdeel mogelijk?

Mag de langstlevende eerder het kindsdeel uitbetalen? Ja, meestal mag de langstlevende tijdens het leven het kindsdeel eerder uitbetalen. Dat is niet verplicht. De kinderen kunnen het kindsdeel ook niet opeisen, tenzij dat in het testament staat of als er sprake is van een wilsrecht.

Hoe kan ik mijn erfdeel opeisen?

Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.

Wat is de waarde van de nalatenschap?

De waarde van de nalatenschap is de waarde van alle bezittingen min alle schulden op het moment van overlijden. Bezit is bijvoorbeeld: bankrekeningen, beleggingen, koophuis, sieraden en inboedel; Bij een gezamenlijke bankrekening telt voor de nalatenschap alleen het geld dat via de overledene op de rekening is gestort.

Wat valt er in de nalatenschap?

De nalatenschap bestaat uit alles wat de overledene heeft nagelaten: bezittingen en schulden. De waarde van de nalatenschap is kortgezegd de bezittingen minus de schulden. Ook ondernemingsvermogen telt mee. Als waarde telt de waarde direct na het overlijden.

Wie zijn de wettelijke erfgenamen?

Wie zijn mijn erfgenamen?
  • echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
  • ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
  • grootouders.
  • overgrootouders.

Is kindsdeel belastingvrij?

De vrijstelling voor kinderen is ruim € 20.000. Als u meer erft, dan wordt erfbelasting geheven over het gedeelte dat u erft dat meer is dan de vrijstelling.

Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?

Langstlevende ouder maakt de erfenis op

De langstlevende heeft gedurende diens leven het volledige beheer over de erfenis die door de overleden partner is achtergelaten. Dat betekent ook dat de langstlevende het geld helemaal mag opmaken, inclusief de kindsdelen van de kinderen.

Welke kosten vallen onder nalatenschap?

Kosten na een overlijden
  • Kosten van begrafenis of crematie. Hiermee krijgt u te maken als u de uitvaart regelt.
  • Erfbelasting. Als u een erfenis krijgt, dan moet u meestal erfbelasting betalen. ...
  • Inkomstenbelasting. ...
  • Notariskosten. ...
  • Kosten executeur. ...
  • Kosten vereffenaar. ...
  • Andere kosten.

Wat is de wettelijke verdeling bij erfrecht?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als hij of zij overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk. Hierdoor kunnen goederen via de stiefouder bij de stieffamilie terechtkomen.

Welke waarde voor erfbelasting?

Voor de erfbelasting over een woning gaan we uit van de WOZ-waarde (opent nieuw venster) min de hypotheekschuld. U kunt in de aangifte kiezen welke WOZ-waarde u opgeeft: of u geeft de WOZ-waarde in het jaar van overlijden op, of de WOZ-waarde in het jaar ná overlijden.

Waarom 1 100 erfdeel?

Door de 1% erfstelling is de langstlevende partner wel erfgenaam en geniet deze ook van de verzorgingsgedachte die uitgaat bij een langstlevende testament op basis van de de wettelijke verdeling. De langstlevende kan ondanks de 1% erfstelling namelijk beschikken over de hele nalatenschap.

Wat is netto erfdeel?

U laat dan 1 of meer erfgenamen 'vrij van recht erven' of 'netto erven'. Dit betekent dat die erfgenaam geen erfbelasting betaalt. Uw overige erfgenamen betalen dan de erfbelasting voor die erfgenaam uit de rest van uw erfenis. De erfbelasting moet namelijk wél worden betaald.

Wat is een Overbedelingsschuld?

Vorderingen van de kinderen

Met andere woorden: de langstlevende echtgenoot wordt overbedeeld. Hierdoor ontstaat een schuld aan de kinderen, een zogeheten 'overbedelingsschuld'. Deze overbedelingsschuld is gelijk aan de erfdelen van de kinderen. De kinderen krijgen dus een vordering op de langstlevende echtgenoot.

Waar kindsdeel opeisen?

Je kan je kindsdeel opeisen bij alle erfgenamen. Soms is er iemand aangewezen als executeur of gevolmachtigde. Dan moet je bij die persoon zijn. Maar dat moeten de andere erfgenamen je dan vertellen.

Hoe wordt erfenis verdeeld zonder testament?

Er is geen testament

Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.

Kan een kindsdeel verjaren?

In principe komt een kindsdeel niet te vervallen of verjaart dit als de langstlevende ouder nog in leven is. Volgens artikel 3:306 van het Burgerlijk Wetboek is er sprake van een verjaring als er na twintig jaar vanaf de opeisbare vordering geen actie wordt ondernomen.

Kun je afstand doen van je kindsdeel?

Als je geen erfgenaam wil zijn, dan kun je verwerpen. Verwerpen is wellicht in uw geval een onverstandige keuze omdat daarmee de langstlevende niet enig erfgenaam wordt. Verder kan de vordering u "helpen" fiscaal gezien, bij overlijden van de langstlevende.

Wat is een Wilsrecht?

Wilsrechten zijn speciale rechten die de kinderen kunnen inroepen op het moment dat er een situatie ontstaat waarbij de ene ouder overleden is en de andere ouder van plan is om opnieuw te gaan trouwen. Hierdoor zouden de kinderen uit het eerste huwelijk benadeeld kunnen worden.

Vorige artikel
Hoeveel gram fruitpap baby?
Volgende artikel
Hoe ligt een baby het liefst?