Voortplanting - Menstruatiecyclus

Hoe groot is de kans dat je zwanger bent als je ongesteld bent?

Gevraagd door: Evie van Dijk  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (60 stemmen)

Je kans om zwanger te raken tijdens je menstruatie is erg klein. Het is echter nog steeds mogelijk om zwanger te raken als je vrijt zonder voorbehoedsmiddelen. Je bent het meest vruchtbaar wanneer je ovuleert. Dit gebeurt ongeveer 10 tot 16 dagen voor je volgende menstruatie.

Kan je ongesteld zijn als je zwanger bent?

Nee, het is niet mogelijk om ongesteld te worden tijdens je zwangerschap. Een menstruatie ontstaat namelijk uit een onbevruchte eicel die vrijkomt uit de baarmoeder, waardoor het bloeden wordt veroorzaakt. Tijdens een zwangerschap is er een eicel bevrucht, die zich innestelt in de baarmoedermond.

Hoe groot is de kans op zwangerschap na 1 keer?

De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.

Kun je in 1 keer zwanger raken?

Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.

Hoe groot is de kans op zwangerschap na onveilige seks?

Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.

34 gerelateerde vragen gevonden

Wie dacht ongesteld te zijn toch zwanger?

Tijdens de innesteling kan een bevrucht eitje een bloedvaatje raken. Hierdoor kan je wat bloed verliezen en kan het lijken of je ongesteld en toch zwanger bent. De innestelingsbloeding is meestal minder heftig dan je menstruatie en duurt vaak korter. Ook vindt hij plaats in het allereerste begin van je zwangerschap.

Kan je bloeden als je net zwanger bent?

In het kort. 1 op de 5 zwangere vrouwen verliest bloed uit de vagina in de eerste 12 weken. Bij de helft van hen stopt het bloeden vanzelf en gaat de zwangerschap door.

Wie was er ongesteld en toch zwanger?

Als het bevruchte eitje zich innestelt in de baarmoeder, kan dit vroeg in de zwangerschap een beetje bloedverlies geven. Dit is onschuldig. Dit lichte bloedverlies treedt vaak op rond de periode dat je ongesteld had moeten worden. Soms verwarren vrouwen een innestelingsbloeding met een normale menstruatie.

Hoe herken je pseudo menstruatie?

Ook kan het voorkomen dat je regelmatig gedurende een aantal weken steeds wat bloed verliest (kan soms best ruim zijn). Dit wordt ook wel 'pseudo-menstruatie” genoemd. je hebt gedurende een wat langere periode in de zwangerschap een beetje bloedverlies op het moment dat je anders ongesteld zouden worden.

Hoe weet je of je een innestelingsbloeding hebt of een menstruatie?

De bloeding lijkt op een lichte menstruatie. Vaak is het bloed donker, een beetje een bruinachtige kleur, al kan het ook wat rozig of rood kleuren De reden voor de bruinachtige kleur is, dat het om oud bloed gaat. Sommige zwangere vrouwen voelen de innesteling: denk bijvoorbeeld aan een bloedneus of kramp.

Wat is een lichte menstruatie?

Je zult waarschijnlijk roze of licht-roze bloed merken aan het begin of het eind van je cyclus en dit betekent alleen een licht vloei verse menstruatiebloed. Als het de enige bloed is die je ziet tijdens meerdere menstruaties, is het mogelijk dat het een teken is dat je oestrogeen niveau laag is.

Wat betekent een beetje bloedverlies?

Vaginaal bloedverlies houdt in dat er bloed uit uw vagina komt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat u ongesteld bent, dat u bloed verliest tijdens uw zwangerschap of dat u bloed verliest tijdens of na het vrijen. U kunt ook bloed verliezen als u al één of meerdere jaren niet meer ongesteld bent.

Wat voel je als je denkt dat je zwanger bent?

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Hoe ziet het eruit als je een miskraam krijgt?

Het zwangerschapsweefsel bestaat uit het vruchtje, de vruchtzak, bloed en soms stolsels. Wanneer je een miskraam bij 7 of 8 weken krijgt, is het vruchtje nog heel klein. Het is 0,5 tot 1,5 cm groot en meestal roze van kleur. Het vruchtzakje ziet eruit als een met vocht gevuld blaasje dat een wit/roze kleur heeft.

Kan je zwanger worden als je na de seks plast?

Plassen na het vrijen of het sperma 'eruit wassen' heeft geen effect. Wanneer de zaadcellen terecht zijn gekomen in de vagina, zwemmen ze naar de baarmoeder en eileiders – naar het toilet gaan of jezelf wassen zal de zaadcellen er dus niet uitspoelen.

Hoe weet je zeker dat je niet zwanger bent?

Hormonen en veranderingen in je lichaam

Het duidelijkste teken dat je zwanger bent is nog altijd het uitblijven van de menstruatie, en als je helemaal zeker wilt zijn, doe een zwangerschapstest. Blijven de klachten en weet je niet of je zwanger bent, ga even langs je huisarts.

Is het mogelijk om maar 2 dagen ongesteld te zijn?

Maak je geen zorgen als je nog niet regelmatig menstrueert betekent het niet dat er een probleem is. Menstruaties kunnen soms 1 of 2 dagen duren of je kunt zelfs 2 menstruaties in één maand hebben. Je menstruatiecyclus kan je verrassen en onverwacht om de hoek komen kijken.

Hoe snel kan je voelen dat je zwanger bent?

Meer betrouwbare signalen voor een eventuele zwangerschap zijn de eerste zwangerschapssymptomen. Deze kan je al vroeg in de zwangerschap ervaren. Vanaf twee weken na de conceptie kan je deze klachten al opmerken. Sommige vrouwen hebben zelfs na een aantal dagen al last van zwangerschapsklachten.

Waarom verlies ik bloed maar ben niet ongesteld?

Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.

Hoe ziet spotting er uit?

Het komt op onverwachte momenten, buiten je menstruatie om. Soms treedt spotting na het vrijen op. Je verliest maar een klein beetje bloed. Het bloed is vaak wat donkerder dan menstruatiebloed.

Wat kan de oorzaak zijn van bloedverlies?

Hevig regelmatig bloedverlies

Bij 40 tot 50% ligt de oorzaak in de baarmoeder: poliepen, goedaardige gezwellen, infectie, kanker, koperspiraaltje, ... Bij de overige 5 tot 15% ligt de oorzaak elders in het lichaam: bloedingsziekte, slecht werkende schildklier, diabetes, zwaarlijvigheid, inname van bloedverdunners, ...

Welke kleur bloed bij menstruatie?

Heb jij juist lichte menstruaties dan komt dit je waarschijnlijk wél bekend voor. Donkerrood bloed - tegen het bruin aan - is namelijk oud bloed en ontstaat wanneer bloed in aanraking komt met zuurstof. Het oude bloed komt samen met de restjes baarmoederslijm aan het begin of einde van je menstruatie naar buiten.

Is bruin bloed ook menstruatie?

Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.

Wat is de eerste dag van je menstruatie?

Door middel van een cyclusanalyse wordt uw cyclus in kaart gebracht. Hierbij wordt één cyclus (van menstruatie tot menstruatie) bekeken om te beoordelen of er sprake is van een normale cyclus. Dit gaat als volgt: De eerste dag dat u helderrood bloedverlies hebt, telt u als de 1e cyclusdag.