Hysteroscopie - Hoe gaat het in zijn werk?

Hoe gaat baarmoederhals weg?

Gevraagd door: Alex Rubben  |  Laatste update: 19 december 2023
Score: 4.6/5 (73 stemmen)

Er zijn 4 mogelijkheden; een vaginale operatie, een vaginale kijkoperatie, een kijkoperatie via de buik of een buikoperatie. De keuze voor de voor u meest geschikte methode maakt u samen met uw arts. Als de baarmoeder wordt verwijderd, wordt meestal ook de baarmoederhals weggehaald.

Hoe halen ze baarmoederhalskanker weg?

De gynaecoloog haalt alle lymfeklieren onder in uw buik (bekken) weg. De gynaecoloog haalt de hele baarmoederhals en het weefsel daar omheen weg. Dat kan via de vagina of door een snee in de buik. Ook haalt de arts het bovenste (diepste) deel van de vagina weg.

Kan baarmoederhals verwijderd worden?

Bij een baarmoederverwijdering wordt de baarmoederhals in principe ook altijd verwijderd. Alleen bij een operatie via de buik is het mogelijk de baarmoederhals te laten zitten (zie figuur 3b).

Hoe lang duurt baarmoederhals operatie?

De operatie duurt 4 tot 5 uur en wordt ook wel Wertheim-Meigs genoemd. Uw behandelend arts maakt een huidsnede van het schaambeen tot boven de navel. Zo is het operatieveld goed zichtbaar. Tijdens de operatie verwijderen we uw baarmoeder, baarmoederhals, lymfeklieren en een stukje van de vaginatop.

Hoe gaat het maken van een uitstrijkje?

De doktersassistente spreidt uw schaamlippen en doet het speculum voorzichtig in uw vagina. Dan doet ze deze open zodat ze uw baarmoedermond kan zien. De doktersassistente doet een borsteltje door de opening van het speculum naar binnen. Ze draait met het borsteltje om wat cellen van de baarmoederhals te halen.

18 gerelateerde vragen gevonden

Waarom doet uitstrijkje pijn?

Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel kortdurend een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad.

Wat zijn de symptomen van baarmoederhalskanker?

De meeste vrouwen met baarmoederhalskanker hebben weinig klachten. Verschijnselen die kunnen optreden zijn: contactbloedingen (bijvoorbeeld bij het vrijen, of bij het inbrengen van een tampon) bloedverlies buiten de menstruatie om.

Kun je baarmoederhalskanker voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap. Dit noemen we ook wel een contactbloeding.

Hoe snel kan baarmoederhalskanker zich ontwikkelen?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Is baarmoederhalskanker te genezen?

Over het algemeen is baarmoederhals-kanker goed te behandelen.

Hoeveel procent overleeft baarmoederhalskanker?

De vijfjaarsoverleving bedroeg in 2018 74 procent en in 1989 68 procent. Wenzel: 'Over het algemeen is een verbetering te zien, maar bij vrouwen die 75 jaar of ouder zijn op het moment van diagnose is dat niet zo. Dat is natuurlijk schrijnend om te zien.

Hoeveel procent geneest van baarmoederhalskanker?

Gemiddeld geneest ongeveer 70 procent van alle patiënten met baarmoederhalskanker.

Hoelang moet je in het ziekenhuis blijven na een baarmoederverwijdering?

Na een baarmoederverwijdering via een kijkbuisoperatie (laparosocpie), verblijft u in principe één nacht in het ziekenhuis en mag u de volgende dag naar huis. Wanneer de baarmoeder ook niet via een kijkbuisoperatie (laparoscopie) verwijderd kan worden, zal de ingreep via een snede in de buikwand worden uitgevoerd.

Kun je baarmoederhalskanker overleven?

Overlevingscijfers variëren van 96% voor vrouwen met vroeg stadium ziekte tot 16% als de ziekte is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

Wat voel je bij baarmoederkanker?

Klachten en symptomen

onregelmatig en veel bloedverlies tussen de menstruaties door. bloedverlies bij het plassen of andere plasklachten. vrouwen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium kunnen last hebben van moeheid, vermagering en/of buikpijn.

Is baarmoederkanker goed te behandelen?

Baarmoederkanker wordt meestal in een vroeg stadium ontdekt, en is daardoor bijna altijd goed te genezen.

Waar heb je pijn als je baarmoederhalskanker hebt?

Baarmoederhalskanker zaait voornamelijk uit via de lymfeklieren. Rugpijn kan een indicatie zijn dat de kanker is uitgezaaid tot buiten de baarmoederhals. Pijn bij het plassen of urineverlies via de vagina kan een indicatie zijn dat de kanker is uitgezaaid naar de blaas.

Welke leeftijd kun je baarmoederhalskanker krijgen?

Ruim veertig procent van de patienten is tussen de 15-44 jaar op moment van diagnose. Ruim 10 procent van de patienten is 75 jaar of ouder. Het aantal vrouwen dat tussen hun 65e en 74e de diagnose kreeg is afgenomen, terwijl vooralvrouwen tussen de 45 en 55 jaar vaker de diagnose kregen.

Kun je baarmoederhalskanker in bloed zien?

Na de diagnose baarmoederhalskanker krijg je een bloedonderzoek.

Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.

Wat wijst op baarmoederhalskanker?

De diagnose baarmoederhalskanker wordt gesteld wanneer kankercellen in de baarmoederhals worden aangetroffen. Het uitstrijkje (Pap-test) is een test om vrouwen te onderzoeken op baarmoederhalskanker. Bij deze test worden cellen van de baarmoedermond afgeschraapt en onder de microscoop onderzocht op afwijkende cellen.

Hoe wordt baarmoederkanker ontdekt?

Meestal krijg je eerst gynaecologisch onderzoek in het ziekenhuis, vaak ook met een vaginale echo. De gynaecoloog neemt meestal een of meer stukjes weefsel weg (micro-curettage). Met de uitslag kan de arts zien of de tumor kwaadaardig is.

Kan baarmoederhalskanker uitzaaien?

Er kunnen ook uitzaaiingen zijn in de botten, de longen of in de lever. Misschien stuurt de gynaecoloog u door naar een ander ziekenhuis. De behandeling van baarmoederhalskanker gebeurt in een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen.

Kan je baarmoederhalskanker krijgen als je geen seks hebt gehad?

Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks. HPV wordt dan overgedragen via de handen, vingers, huid en mond. HPV komt veel voor.