Omgaan met iemand met een depressie: 10 tips

Hoe ga je om met een depressieve moeder?

Gevraagd door: dr.h.c. Maryam Huisman  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.3/5 (21 stemmen)

Omgaan met depressieve ouders
  1. Besef dat jij je ouders niet gezond kunt maken. ...
  2. Je ouder moet zelf werken aan herstel. ...
  3. Besef dat een depressie bijna altijd tijdelijk is. ...
  4. Moedig je ouder aan om in therapie te gaan. ...
  5. Heeft jouw ouder inderdaad een depressie? ...
  6. Laat de ander weten dat je van hem of haar houdt.

Wat moet je niet zeggen tegen iemand die depressief is?

Tegen een depressiepatiënt kun je dus beter niet alles zeggen wat er misschien in je opkomt. 'Het belangrijkste is dat je er voor iemand bent als hij daar behoefte aan heeft', zegt Cuijpers. 'Je mag natuurlijk altijd informeren hoe het met iemand gaat. En luister dan vooral naar wat hij zegt en oordeel niet.

Wat moet je niet doen bij iemand met een depressie?

Wat kan ik doen als mijn naaste een depressie heeft?
  • Probeer de ander niet op te vrolijken. Uw naaste voelt zich dan niet begrepen en kan zich daardoor juist nog vervelender gaan voelen.
  • Doe niet alsof de somberheid niet ernstig is. Zeg niet 'het valt wel mee. ...
  • Kom niet meteen met oplossingen of tips. Dat kan irriteren.

Hoe kom je snel uit een depressie?

Beweeg regelmatig: wandelen, sporten en bewegen lijkt misschien geen aantrekkelijk idee als je somber bent, maar het is bewezen dat sporten helpt wanneer je depressief bent. Blijf leuke dingen doen: leuke dingen blijven doen met vrienden of familie is erg belangrijk als je depressief bent.

Hoe gedraagt iemand zich die depressief is?

Signalen depressie

Vaak sluipt een depressie erin: iemand wordt stil, trekt zich terug en wil niet veel meer ondernemen. Ook slecht slapen, niet veel eten, afvallen, frequent ziek melden op het werk en het hebben van kleine lichamelijke klachten, kunnen erop wijzen dat het niet goed gaat met iemand.

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe denkt iemand die depressief is?

Een depressief persoon schaamt zich vaak voor zijn gedachten. Veroordeel die gedachten niet maar zeg dat die gedachten over zichzelf, anderen en het leven horen bij de depressie. De depressieve persoon is niet zijn gedachten, het zijn 'slechts' gedachten. Die horen bij zijn toestand.

Hoe praat je met iemand die depressief is?

Luister vooral en oordeel niet

Laat iemand met een depressie praten en vraag naar zijn of haar gedachten. Het geeft echt niet als je depressief-zijn niet goed of helemaal niet begrijpt. Juist daarom is het belangrijk dat je vraagt naar hoe hij zich voelt (en het niet voor hem invult).

Kan je zelf uit een depressie komen?

De klachten gaan over het algemeen binnen drie maanden vanzelf over. Is dit niet het geval, neem dan contact op met de huisarts. Als hulp te laat komt, is de kans aanwezig dat de klachten verergeren en dat de depressie chronisch wordt.

Hoe lang duurt het om uit een depressie te komen?

Dit duurt minstens twee weken. Gemiddeld duurt een depressie een maand of 8, maar het overgrote deel van de mensen met een depressie voelt zich in minder dan 3 maanden weer beter. Aanhoudende depressies duren vaak 2 jaar en langer.

Kan een depressie vanzelf overgaan?

Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.

Wat geef je iemand met een depressie?

Enkele tips om iemand met een depressie te steunen
  • Houd contact met je depressieve vriend, vriendin of familielid. ...
  • Geef 'onvoorwaardelijke' steun aan iemand die depressief is, maak duidelijk dat het niet uitmaakt hoe je naaste zich voelt of gedraagt, dat dit geen invloed heeft op jullie vriendschap, band of relatie.

Wat doet een depressie met je relatie?

Depressie kan de oorzaak zijn van relatieproblemen. Een depressie slokt alle energie op. Iemand met een depressie voelt zich vaak schuldig omdat de rol van partner niet ingevuld kan worden zoals men zou willen. Geduld en acceptatie van de partner met een depressie zijn belangrijke facetten in een relatie.

Wat stuur je naar iemand met een depressie?

Toon begrip

Al is het maar af en toe een belletje, kaartje of berichtje. Probeer te laten weten dat je er voor hem of haar bent en dat deze persoon er toe doet. Vraag ook of je wat kunt doen of betekenen maar liever niet: ''Als ik een keer wat kan doen, dan zeg het maar.'' Maak het liever concreet.

Wat zeg je tegen iemand die er doorheen zit?

Laat de ander praten en luister zonder oordeel

Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”

Wat is een zware depressie?

Zware depressie

Zware depressies hebben een grote invloed op het dagelijks leven: je gaat op den duur nergens meer naar toe, het lukt niet meer om te werken, boodschappen te doen, voor kinderen te zorgen en een normaal dag- en nachtritme te volgen.

Wat zeg je tegen iemand die naar een psycholoog gaat?

Geef steun en aandacht

Laat weten dat je er voor hem of haar bent. Toon begrip en kom niet meteen met adviezen. Probeer je naaste er niet van te overtuigen dat zijn of haar klacht overdreven is. Vraag wat je kunt doen om te helpen.

Wat is het verloop van een depressie?

Een depressie kan geleidelijk ontstaan, maar soms ook binnen een week of zelfs binnen een dag. Bijna alle depressies gaan ook weer over, soms zelfs zonder behandeling. Een niet behandelde depressie duurt gemiddeld 4 tot 6 maanden, maar er zijn zeldzame uitzonderingen die jaren duren.

Wat gebeurt er als je een depressie niet behandeld?

Een depressie die niet behandeld wordt kan leiden tot moeilijkheden op professioneel vlak, absenteïsme, relatie- en familieproblemen. Er is ook een belangrijk toegenomen risico op zelfdoding. Een zware depressie leidt in 1 op 15 gevallen tot zelfmoord.

Hoe genezen van een depressie?

De behandeling van een depressie gaat in stappen:
  1. U krijgt adviezen om de depressie aan te pakken. Bijvoorbeeld planning wat u per dag gaat doen, elke dag naar buiten en bewegen.
  2. De praktijkondersteuner ggz kan u begeleiden met gesprekken. ...
  3. Gesprekken met een psycholoog (psychotherapie).
  4. Medicijnen (antidepressiva).

Hoe uit zich een depressie?

Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.

Wat is het beste medicijn tegen depressie?

Uw arts kan in overleg met u medicijnen tegen depressie voorschrijven bij ernstige klachten of als behandeling zonder medicijnen te weinig helpt. Voorbeelden van medicijnen tegen depressie (antidepressiva) zijn: citalopram , fluoxetine , paroxetine , sertraline , amitriptyline , nortriptyline.

Hoe voelt het om een depressie te hebben?

een 'leeg'of 'dood' gevoel van binnen. verdrietig zijn en/of huilbuien hebben. verlies van interesse in aangename activiteiten, verlies van plezier in het leven. veranderde eetlust met als gevolg gewichtstoename of gewichtsverlies.

Hoe weet je dat je in een depressie zit?

Welke klachten heb je als je depressief bent?
  • snel boos zijn.
  • je stemming verandert snel (opeens boos, verdrietig, vrolijk)
  • heel veel of juist heel weinig zin in eten.
  • heel moe zijn, lusteloos.
  • je waardeloos voelen, een leeg gevoel.
  • niet goed kunnen slapen of juist veel slapen.
  • je slecht kunnen concentreren.

Hoe herken je een depressie bij je partner?

Iemand met een depressie is erg in zichzelf gekeerd en daardoor moeilijk te bereiken. In het contact kan het daarnaast lijken alsof er sprake is van eenrichtingsverkeer. Uw partner toont weinig tot geen belangstelling in wat ú bezighoudt.

Hoe ga je om met iemand die niet geholpen wil worden?

DO's
  1. Wees alert voor signalen en neem ze serieus. ...
  2. Praat erover. ...
  3. Houd contact. ...
  4. Betrek de omgeving. ...
  5. Zoek professionele hulp. ...
  6. Zorg voor jezelf.