Hoe ga ik om met een iemand die verslaafd is? 3 Essentiële TIPS!

Hoe ga je in gesprek met een verslaafde?

Gevraagd door: ir. Maarten Koning LLM  |  Laatste update: 14 december 2023
Score: 4.5/5 (22 stemmen)

1. Praten
  1. Ga het gesprek aan wanneer iemand nuchter is.
  2. Spreek vanuit je eigen positie en emotie.
  3. Voorkom verwijten, leg uit wat het gebruik van de persoon met een verslaving met jou doet.
  4. Ga niet in discussie. ...
  5. Probeer vanuit empathie en begrip te praten in plaats van uit boosheid en frustratie.

Hoe pak je een verslaafde aan?

Hoe kun je het beste omgaan met iemand die verslaafd is?
  1. Het kan erg moeilijk zijn om op een goede manier met iemand om te gaan die problemen heeft met drugs of verslaafd is. ...
  2. Maak je zorgen duidelijk.
  3. Stel grenzen.
  4. Ondersteun de verslaving niet.
  5. Leg de verantwoordelijkheid bij de ander.
  6. Zoek zelf hulp.

Hoe iemand aanspreken op drugsgebruik?

Vermoedens uitspreken

Zoek een goed moment uit om je vermoedens uit te spreken tegenover de persoon zelf. Vertel de persoon wat je aan veranderingen in zijn gedrag ziet en waarom je je zorgen maakt. Bedenk dat het voor een verslaafd persoon nogal een stap is om te erkennen dat er sprake is van verslaving.

Wat te doen bij een verslaafde?

Ook gedragstherapie, relatie- en gezinstherapie, groepstherapie en maatschappelijke begeleiding worden veel gebruikt bij de behandeling van verslaving. Iemand kan naast de gesprekken met de hulpverlener, ook medicijnen krijgen. Dat is altijd alleen een aanvulling op de gesprekken.

Kan een verslaafde stoppen?

Een verslaafde kan niet zomaar stoppen met het middel; zijn lichaam en geest zijn gewend aan het gebruik van het middel en hebben tijd nodig om dit langzaam te ontwennen. Doordat iemand vaak om meerdere redenen verslaafd is, is het belangrijk om in behandeling te gaan binnen de verslavingszorg.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voelt een verslaafde zich?

Als u verslaafd bent, heeft u een alsmaar terugkerende, onweerstaanbare behoefte aan het middel. Wie heel erg verslaafd is, is een groot deel van de dag bezig met gebruik van het middel of gedachten daaraan. Verslaafden houden hun verslaving vaak geheim. Of ze ontkennen dat ze verslaafd zijn als iemand er naar vraagt.

Welke fases doorloopt een verslaafde?

Fasen van verslaving
  1. Fase 1: experimenteerfase. Meestal begint het, vaak op jonge leeftijd met experimenteel gebruik: uit nieuwsgierigheid probeert men een bepaald middel uit. ...
  2. Fase 2: fase van sociaal of geïntegreerd gebruik. ...
  3. Fase 3: fase van overmatig en schadelijk gebruik. ...
  4. Fase 4: de verslavingsfase (saillantie)

Wat is het gedrag van een verslaafde?

Een verslaving heb je wanneer je geen controle meer hebt over je gedrag en gebruik van verslavende middelen. Je houdt je steeds meer bezig met de gedachte waar en wanneer je kunt gebruiken. Je gebruikt vaker en grotere hoeveelheden dan gepland.

Welke hulp is er voor mensen met een verslaving?

Als u een verslaving heeft kunt terecht bij een GGZ-instelling. Soms is opname in een psychiatrisch ziekenhuis nodig. Tot slot kunt u voor therapie terecht bij een psychiater. Deze kan zelfstandig werken of in een GGZ-instelling.

Wat beteken verslaafde?

Je spreekt van verslaving als je: niet meer zonder een middel kunt, lichamelijk of psychisch. steeds meer nodig hebt van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken. ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet gebruikt.

Waarom liegt een verslaafde?

Drugsgebruikers liegen vaak omdat ze zich ervoor schamen en hun drugsgebruik geheim willen houden voor hun omgeving. Ook gaan ze meer over de gevolgen van hun drugsgebruik liegen, zoals problemen op het werk en financiële problemen.

Wat doet drugs met je relatie?

Drugs in een relatie

Je kunt in de verslaving worden meegezogen, je partner kan ongewenst gedrag gaan vertonen, het kan zorgen voor ruzies en ga zo maar door. Bovendien ondermijnt het je vertrouwen. Kortom, als je partner stiekem drugs gebruikt kan het de relatie behoorlijk op de proef stellen.

Wat is de meest verslavende drugs?

Heroïne staat met stip op 1 wat betreft meest verslavende drugs (wereldwijd).

Hoe oud wordt een verslaafde?

Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de levensverwachting van een alcoholist is echter uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar.

Kan een verslaafde ooit weer drinken?

Veel mensen die een tijd problematisch alcohol hebben gedronken willen graag weer sociaal kunnen drinken. Of je weer sociaal of matig kunt drinken hangt af van de ernst van het alcoholprobleem.

Hoe kan je iemand laten afkicken?

Politie en ambulance kunnen indien nodig de crisisdienst inschakelen. Is er geen sprake van acuut gevaar? Probeer het gesprek aan te gaan en motiveer degene die hulp nodig heeft om hulp te zoeken. Tijdens kantooruren (8.30-17.00) kunt u voor overleg contact opnemen met de Jellinek op 088 505 1220.

Hoe lang duurt het om van een verslaving af te komen?

Hoe lang duurt afkicken en een behandeltraject? Het afkicken zelf (de lichamelijke detox) duurt meestal 1 - 2 weken. De behandeling duurt meestal 3 tot 6 maanden. Soms duurt het 9 maanden, een jaar of nog langer.

Wat is Junkiegedrag?

Junkiegedrag is een term die wordt gebruikt om het gedrag te beschrijven van iemand die verslaafd is aan drugs of andere stoffen en dat gekenmerkt wordt door impulsiviteit, obsessieve gedachten over het verkrijgen en gebruiken van de stof, en vaak ook door crimineel gedrag om de verslaving te kunnen bekostigen.

Wat gebeurt er in de hersenen bij verslaving?

Je hersenen raken steeds meer gewend aan het middel, maar worden er ook minder gevoelig voor. Hierdoor moet je meer en vaker gebruiken om hetzelfde fijne gevoel te krijgen. Je hersenen houden er ook rekening mee dat je iets gaat gebruiken.

Hoe herken je iemand die verslaafd is?

Kenmerken van verslaving

Steeds meer, vaker en sneller drinken of drugs gebruiken. Stiekem gebruiken en signalen als het camoufleren van de alcoholgeur. Beloftes om te stoppen of te minderen niet nakomen.

Hoe gedraagt een junk?

Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.

Waarom verslaafden terug vallen?

Terugval ontstaat doordat de ex-gebruiker op een bepaald ogenblik, onder bepaalde omstandigheden zo'n trek krijgt dat hij de geleerde vaardigheden niet kan toepassen. Het is net als met zeilen. Met mooi weer weet je de instructies toe te passen, maar als het weer omslaat wordt dat aanzienlijk lastiger.

Hoe leeft een verslaafde?

Verslaving treft nooit alleen de persoon die gebruikt maar raakt ook het leven van de partner en de gezinsleden. Dit is bijna altijd in emotioneel maar ook vaak in andere opzichten. Er kunnen problemen ontstaan binnen de relatie, opvoedproblemen of financiële problemen en conflicten kunnen soms hoog oplopen.

Hoeveel verslaafde vallen terug?

Verslavingszorg helpt niet, mensen vallen toch weer terug

Dat 50 tot 70 procent van de cliënten die binnen een jaar na behandeling in de verslavingszorg terugvalt in gebruik, zegt vooral iets over het chronische karakter van verslaving.

Wat maakt dat een verslaafde persoon weinig controle heeft over zijn verslaving?

Bepaalde genen kunnen ervoor zorgen dat iemand weinig dopaminereceptoren heeft. Drugs gebruiken zal dan snel een grote invloed hebben waardoor de kans op herhaling van gebruik groot is. Het vermogen om sterke impulsen te weerstaan kan minder goed functioneren.