Hoe doe je een Kindcheck?
Gevraagd door: Arthur van der Smeede | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.2/5 (50 stemmen)
- Wonen er (de hele week) minderjarige kinderen bij u in huis?
- Deelt u de zorg voor hen met een volwassene? Hoe is de zorg verdeeld?
- Waar verblijven de kinderen overdag?
Hoe doe je de Kindcheck?
Je doet de Kindcheck in stap 1 van de meldcode bij het in kaart brengen van signalen. Heb je twijfels over de veiligheid van de kinderen, bijvoorbeeld omdat de patiënt een beperkt sociaal netwerk heeft of er geen andere ouder is? Dan doorloop je de stappen van de meldcode.
Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?
- Stap 1: In kaart brengen van signalen.
- Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding).
- Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
- Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.
Wat is een Kindcheck melding?
De kindcheck is aan de orde als een volwassen of adolescente cliënt in een (medische) situatie verkeert die minderjarige kinderen (ernstige) schade kan veroorzaken. De kindcheck houdt in dat je je bij bepaalde groepen volwassenen nagaat of zij voor minderjarige kinderen zorgen en of kinderen daar veilig opgroeien.
Wat is de Kindcheck meldcode?
De Meldcode bevat een zogeheten Kindcheck. Deze Kindcheck richt zich op professionals met volwassen cliënten4. De Kindcheck wil zeggen dat de professional in bepaalde gevallen verplicht is om te onderzoeken of zijn volwassen cliënt minderjarige kinderen thuis heeft waar hij voor zorgt.
Wat is de winst van de meldcode kindermishandeling?
De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals met het signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling.
Wie houdt toezicht op het naleven van de meldcode?
IGJ houdt toezicht op het gebruik van de meldcode
IGJ onderzoekt of sectoren in de zorg genoeg moeite doen om kindermishandeling, huiselijk geweld en/of ouderenmishandeling te voorkomen. Ook onderzoekt IGJ of ze het vroeg genoeg signaleren en goed behandelen.
Wat is Sputovamo?
SPUTOVAMO staat voor Soort letsel, Plaats, Uiterlijke kenmerken, Tijd, Oorzaak, Veroorzaker, Andere aanwezigen, Maatregelen genomen en Oude letsels.
Wat zijn risicofactoren voor kindermishandeling?
Problemen in de leefomstandigheden (criminaliteit of relatieproblemen) of problemen op het gebied van bestaanszekerheid (zoals hoge schulden of geen huisvesting) die veel stress geven zijn een risicofactor voor kindermishandeling.
Wat verplicht de meldcode?
De wet stelt het gebruik van een meldcode verplicht voor professionals bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Hieronder valt ook seksueel geweld, eergerelateerd geweld, ouderenmishandeling en vrouwelijke genitale verminking.
Waarmee helpt de meldcode jou?
Een meldcode is een stappenplan waarin beschreven staat hoe om te gaan met het signaleren en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het doel is professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij vermoeden dat een gezinslid thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt.
Wat is intiem terrorisme?
Intiem terrorisme
Eenzijdig (dreigen met) ernstig geweld van doorgaans de man. Het gaat om opzettelijk geweld, partnerterreur, gericht op controle over de partner.
Welke risicofactoren vergroten de kans dat er verwaarlozing of mishandeling plaats vindt?
Het risico op mishandeling en verwaarlozing blijkt groter te zijn wanneer ouders problemen met zichzelf hebben, niet goed kunnen omgaan met de problemen van het kind of als het gezin onder moeilijke omstandigheden leeft.
Wat is een risicofactor betekenis?
'Iets' waardoor de kans op een ziekte toeneemt. Bijvoorbeeld roken, waardoor je een flink grotere kans hebt een hartinfarct of longkanker te krijgen dan mensen die niet roken. Of veel eten en dik worden, waardoor je kans op diabetes groter wordt.
Wat maakt kinderen kwetsbaar?
Wat maakt een kind meer kwetsbaar? - Hulpeloosheid en controleverlies; - Minder zelfvertrouwen; - Minder knoppenkennis; - Gevoelens van angst; - Houding van de ouders (als zij negatief en angstig zijn, wordt dat overgedragen op kinderen); - Niet in context kunnen plaatsen → bijgevolg hebben ze controleverlies.
Hoe herken je signalen van huiselijk geweld?
Lichamelijk letsel, zoals blauwe plekken, schaafwonden, kneuzingen, botbreuken. Slechte verzorging en/of hygiëne en slechte voeding. Duidelijke ontwikkelingsachterstand. Niet vloeiend bewegen (houterig).
Welke professionals zijn verplicht om met deze meldcode te werken?
Welke gemeenteambtenaren moeten straks werken met een meldcode? Leerplichtambtenaren en ambtenaren die in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning in direct contact staan met cliënten. Bijvoorbeeld jongerenwerkers of loketmedewerkers, als die in dienst zijn van de gemeente.
Is de meldcode landelijk vastgesteld?
Dit afwegingskader helpt bij het wegen van het huiselijk geweld, de ouderenmishandeling of de kindermishandeling en bij het beslissen wel of niet te melden. Alle beroepsgroepen, van onderwijs tot medici, hebben hun eigen afwegingskader vastgesteld. De afwegingskaders voor alle beroepsgroepen zijn landelijk vastgesteld.
Heeft een beroepskracht bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling een meldplicht of een meldrecht?
Iedere beroepskracht met een beroepsgeheim of een andere zwijgplicht heeft op basis van dit wettelijk meldrecht het recht om vermoedens van kindermishandeling, zonodig zonder toestemming van het kind en/of de ouder, bij Veilig Thuis te melden.
Wat is het doel van het gesprek in stap 3 van de meldcode?
Stap 3 van de meldcode houdt in:
Zorg dat u met de ouders en/of het kind in gesprek gaat. In geval van twijfel of onzekerheid voert u dit gesprek samen met een collega. Bereid het gesprek goed voor en zorg voor duidelijke verslaglegging van de afspraken die u met kind/ouders heeft gemaakt in het gesprek.
Wat is het doel van de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?
Medewerkers zijn verplicht de (door de beroepsverenigingen ontwikkelde) meldcodes die door organisaties zijn geïmplementeerd toe te passen. Het doel van de Wet verplichte meldcode is dat sneller en adequater hulp kan worden geboden bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, zodat het geweld stopt.
Wat is de meest voorkomende vorm van kindermishandeling?
De meest voorkomende vormen van kindermishandeling zijn emotionele en fysieke verwaarlozing, met respectievelijk 36 en 24 procent van de gevallen.
Welke risicofactoren kunnen binnen het gezin een rol spelen?
Lastige jeugd. Andere problemen (geld, verslaving, slechte woonruimte). Laag intelligentieniveau (IQ) en beperkt inzicht.
Wat zijn voorbeelden van dynamische risicofactoren?
Het veranderen van stabiele dynamische factoren vraagt de nodige tijd en moeite. Voorbeelden van stabiel dynamische risicofactoren zijn impulsiviteit, het gebruiken van seks als coping en tekortschietende probleemoplossende vaardigheden.
Welke omstandigheden zijn voor het gezin ongunstig in verband met kindermishandeling?
Hieronder staan enkele kenmerken van ouders en gezinsfactoren die het risico op kindermishandeling vergroten. Verstandelijk gehandicapt zijn, verslaving (alcohol, drugs, gokken), psychische of psychiatrische problemen of een chronische ziekte kunnen ouders beperken in het geven van voldoende ouderlijke zorg.
Wat kun je met HBO kinderpsychologie?
Hoe kan je je moeder helpen?