A demonstration on how to breastfeed in bed

Hoe borstvoeding in bed?

Gevraagd door: Elias Bruijne van der Veen  |  Laatste update: 19 december 2023
Score: 4.1/5 (51 stemmen)

Het kan ook heel comfortabel zijn om je baby liggend te voeden. Vooral als je in bed ligt, bijvoorbeeld vlak na de bevalling of bij een nachtvoeding. Ga daarvoor op je zij liggen, met kussens in je rug en onder je hoofd, en leg je baby naast je. Zijn hoofdje ligt weer in de holte van de elleboog van je onderste arm.

Hoe borstvoeding geven in bed?

Liggend op je zij

Ga op je zij liggen met een kussen onder je schouder en achter je rug en eventueel met een arm onder je hoofd. Leg je baby met zijn buikje tegen jouw buik en met het neusje ter hoogte van je tepel. Vermijd dat je baby wegrolt.

Is liggend borstvoeding geven goed?

De zijligging is niet alleen ideaal voor ontspannen nachtvoedingen en borstvoeding in bed of op de bank, maar het kan ook comfortabeler zijn dan zitten als je een keizersnede hebt gehad of hechtingen hebt. In deze houding liggen jij en je baby op jullie zij naast elkaar, buik aan buik.

Hoe kun je liggend voeden?

Liggend borstvoeden

Zijn armpje kan het beste onder je borst. Zijn neus nét iets onder je tepel. Wanneer je baby zijn mond wijd opendoet, breng je hem naar je toe door een steuntje in zijn rug te geven. Dit is een goede houding voor de eerste tijd na de geboorte en voor 's nachts.

Is in slaap voeden erg?

Je kunt je kindje niet verwennen door het in slaap te laten vallen aan je borst. Elk kindje leert uiteindelijk om zelf in slaap te vallen zonder jouw borst. Eigenlijk is het in slaap drinken de perfecte truc die je als mama hebt om je kindje in slaap te krijgen!

22 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang na voeding baby in bed leggen?

Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.

Waarom wil baby alleen bij mama slapen?

Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.

Waarom buik tegen buik borstvoeding?

Het is belangrijk dat de baby buik tegen buik en in één lijn ligt zodat het hoofdje niet hoeft te draaien om te slikken. Het neusje ligt ter hoogte van de tepel, waardoor de baby het hoofdje eerst achteruit zal brengen om mooi aan te happen.

Hoe verhoog je productie borstvoeding?

  1. Vaak voeden. Vaak en net zo lang voeden als je baby wil. ...
  2. Twee of meer borsten. Bied bij elke voeding twee of meer borsten aan. ...
  3. Effectief drinken. Je kunt goed op de drinktechniek van je baby letten. ...
  4. Nachtvoedingen. ...
  5. Borstcompressie. ...
  6. Fopspeen vermijden. ...
  7. Geen of minder bijvoeding. ...
  8. Afkolven.

Welke houding bij krampjes baby?

Tips om krampjes te verzachten

Masseer de rug van je baby terwijl hij/zij op zijn/haar buikje op je onderarm rust. Probeer je baby in een ronde houding vast te houden, bijvoorbeeld door de knietjes iets op te trekken. Maak fietsbewegingen met de beentjes van je baby.

Wat moet je vermijden met borstvoeding?

Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.

Waarom is borstvoeding geven vermoeiend?

Borstvoeding geven is vermoeiend: niet waar

Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Hierdoor voelen moeders die borstvoeding geven zich vaak rustiger. Een voedingsmoment is dan tevens rustmoment. Ook baby's die geen borstvoeding krijgen, moeten gevoed worden.

Waarom geen tut bij borstvoeding?

Dit kan tot borstvoedingsproblemen leiden. Borstvoeding werkt op vraag en aanbod. Hoe meer je baby aan de borst drinkt, hoe meer moedermelk je zult aanmaken. Als een baby vaak op een fopspeen sabbelt, zal hij minder aan de borst drinken, wat dus een negatief effect op je melkproductie kan hebben.

Wat draag je s nachts als je borstvoeding geeft?

Slaap met een sluitend hemd met een katoenen luier erin gevouwen over je borsten. Slaap in een T-shirt of hemd, maar leg een of twee handdoeken in bed ter hoogte van je borsten. Houd doeken bij de hand die je op je vrije borst kunt leggen als je je baby aan de andere kant voedt.

Hoe slapen met baby in bed?

Adviezen bij samen slapen
  1. Let op met dekbedden en kussens. Gebruik liever geen dekbed. ...
  2. Werk kieren en kuilen weg. ...
  3. Zorg voor een stevige matras. ...
  4. Gebruik geen verdovende middelen. ...
  5. Waarschuw je partner. ...
  6. Voorkom dat je baby uit bed kan vallen. ...
  7. Rook niet. ...
  8. Slaap nooit met je baby op de bank.

Hoe lang mag een baby s nachts zonder voeding?

Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.

Hoe lang voordat borst weer gevuld is?

In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.

Hoe merk je dat je baby te weinig voeding krijgt?

Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt

Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos. Je baby wil de hele dag zuigen maar bij het aanleggen valt hij in slaap.

Wat te eten om borstvoeding te stimuleren?

Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten. Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je.

Doet borstvoeding geven pijn?

Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. Pijn is een signaal dat je serieus moet nemen. Door de pijn kan de melkstroom verminderen, kan de borst minder goed worden geleegd, heb je meer kans op een borstontsteking en kan je baby te weinig melk binnen krijgen. Het is normaal dat borstvoeden in het begin gevoelig is.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met borstvoeding?

Als je plotseling stopt met borstvoeding geven, kan dat tot stuwing, verstopte kanalen of mastitis leiden. Bovendien is het een abrupte verandering waar het spijsverterings- en immuunsysteem van je baby mee om moet kunnen gaan. Het kan ook in emotioneel opzicht voor jullie beiden moeilijk zijn.

Wat voel je als je borstvoeding geeft?

De toeschietreflex kan de eerste periode een echt 'kromme-tenen-gevoel' geven. Lichte tinteling, soms alsof er een elektrisch stroompje door je tepels gaat. Na een paar maanden voeden verandert dit gevoel meestal, de meeste moeders blijven de toeschietreflex wel voelen.

Waar pasgeboren baby overdag laten slapen?

Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.

Hoe herken je het KISS syndroom?

De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.

Is het verstandig om baby's in bed bij de ouders te laten slapen?

Gevolgen voor het kind

Voor baby's is het de eerste 18 á 24 maanden sterk af te raden om bij de ouders in bed te slapen vanwege het risico op wiegendood. Een co-sleeperbedje biedt uitkomst. Met name ideaal als je 's nachts borstvoeding geeft!

Vorige artikel
Hoe zit het met gratis opvang?
Volgende artikel
Kan ik mijn kind een huis geven?