Hyperventilatie ⎜Hoge bloeddruk ⎜Koude handen en voeten

Wat is de oorzaak van koude handen en voeten?

Gevraagd door: Mees von Frijtag Drabbe Künzel  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (52 stemmen)

Doordat er meer bloed richting de organen vloeit en dus minder naar handen & voeten, kunnen die kouder aanvoelen. Dat is een volledig normale reactie van jouw lichaam en niets om je zorgen over te maken. Bovendien kan je met de juiste kledij het ongemak vaak relatief makkelijk voorkomen of verhelpen.

Wat te doen bij altijd koude handen en voeten?

De huisarts wijst erop dat de patiënt kou – en daarmee klachten – moet voorkomen door handschoenen en warme sokken te dragen en zich warm te kleden. Medicamenten die koude acra kunnen veroorzaken, moeten worden ontraden (bijvoorbeeld bètablokkers). Ook roken geeft koude tenen en vingers, dus stoppen is een goed advies.

Wat zijn de oorzaken van koude handen en voeten?

Eén van de bekendste oorzaken van koude handen en voeten is een verminderde doorbloeding. De bloedvaten functioneren niet optimaal en zijn bijvoorbeeld vernauwd. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij stress, maar ook als je diabetespatiënt bent.

Wat doen bij slechte doorbloeding handen?

Je kunt het volgende doen om je doorbloeding te stimuleren:
 1. Neem een gezonde levensstijl aan. Ben je een roker? ...
 2. Draag je haarelastiekjes niet om je polsen. Deze knellen namelijk de bloedcirculatie naar je handen af. ...
 3. Draag geen te strakke handschoenen. ...
 4. Eet meer pittig eten. ...
 5. Neem een handmassage.

Waar duiden koude voeten op?

Dikwijls zijn koude voeten een uiting van een verminderde circulatie, waarbij je kunt kijken naar het aanbod van de slagaderen, maar ook naar de afvoer via de aderen. Zo komen koude voeten veel voor bij ouderen met bijvoorbeeld een verslechterde hartfunctie, of vernauwingen in de slagaders.

36 gerelateerde vragen gevonden

Welke vitamine tegen koude voeten?

Te weinig vitamine B12

Ook een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede, en dat veroorzaakt op zijn beurt weer koude handen en voeten. Vitamine B12 komt van nature veel voor in kippenvlees, vis en eieren. Daarnaast wordt vitamine B12 vaak toegevoegd aan bepaalde soorten brood en zuivel.

Waar duiden koude handen op?

Te weinig beweging. Wie veel stil zit ervaart over het algemeen sneller koude handen en voeten. Dit doordat de stofwisseling en bloedsomloop minder gestimuleerd worden. Door in beweging te blijven worden de stofwisseling en bloedsomloop geactiveerd en blijft het lichaam beter op warmte.

Welke vitamine zorgt voor een goede doorbloeding?

IJzer en vitamines voor je bloed en bloedvaten
 • vitamine B2 draagt bij tot de instandhouding van normale rode bloedcellen.
 • vitamine B6 en B12 helpen bij de vorming van rode bloedcellen.
 • vitamine B11 (foliumzuur) ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
 • vitamine D bevordert een goed calciumgehalte in het bloed.

Wat voel je als je doorbloeding niet goed is?

Plotselinge zwakte aan één zijde van het lichaam. Gevoelloosheid aan één kant van het lichaam. Etalagebenen. Kramp.

Hoe weet je of je een slechte doorbloeding hebt?

We noemden het al: altijd koude handen en voeten hebben is vaak het eerste signaal dat je doorbloeding beter kan. Vaak voelt ook het puntje van je neus koud aan. Als je bloedsomloop niet optimaal werkt, kunnen je voeten en handen niet goed van bloed worden voorzien. Daardoor voelen ze koud aan, zelfs in de zomer.

Is de ziekte van Raynaud gevaarlijk?

Is het syndroom van Raynaud gevaarlijk? Sommige mensen ervaren erg veel pijn door de bloedvatvernauwing, wat problemen kan geven bij dagelijkse bezigheden. Toch is het syndroom van Raynaud niet gevaarlijk; aangedane vingers en tenen sterven niet af.

Hoe krijg je ziekte van Raynaud?

De oorzaak is meestal kou, soms heftige emotie. Zorg dat uw hele lichaam warm is en blijft. Dat kan aanvallen helpen voorkomen. De klachten komen ook door roken.

Heb ik de ziekte van Raynaud?

Typische symptomen van Raynaud zijn dode vingers of tenen. Deze zijn eerst wit en worden daarna blauw. Als de hand of voet weer warm is kleurt de huid rood, wat een pijnlijk en gloeiend gevoel in vingers en tenen geeft. Naast dat dode gevoel komen ook tintelingen voor, vooral in de vingers.

Wat kun je doen voor een betere doorbloeding?

Door te stoppen met roken, kun je die schade nog steeds beperken. Het is daarnaast belangrijk om op gewicht te blijven en gezond te eten, want mensen met overgewicht en diabetes type 2 hebben meer kans op een slechte doorbloeding. Bewegen hoort daarbij, want sporten maakt je hart sterker en verbetert je doorbloeding.

Hoe krijg ik warme handen en voeten?

Door je handen tegen elkaar te wrijven stimuleer je de doorbloeding. Je masseert je handen namelijk als het ware waardoor het samentrekken van de haarvaten afneemt. Hierdoor kan het bloed beter naar de vingertoppen en worden je handen warmer.

Hoe doorbloeding testen?

Bij een doppleronderzoek meet de vaatlaborant met geluidsgolven de snelheid en de richting van de bloeddoorstroming in uw bloedvaten. het doppleronderzoek wordt gecombineerd met bloeddrukmetingen.

Wat voel je bij vernauwde bloedvaten?

Signalen zijn: een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden in de borst; uitstralende pijn naar de onderkaak, hals, schouderbladen, armen, rug of maagstreek; zweten en misselijkheid.

Wat veroorzaakt slechte doorbloeding?

Een slechte doorbloeding in de benen wordt veroorzaakt door een vernauwing of verstopping van een of meerdere slagaders. Wanneer een slagader verstopt raakt, krijgt een deel van je been te weinig bloed, en dus te weinig zuurstof. Daardoor kan schade ontstaan.

Welk eten is goed voor de doorbloeding?

10 superfoods die bijdragen aan een verbeterde bloedsomloop
 • Sinaasappels. ...
 • Pure chocolade. ...
 • Cayennepeper. ...
 • Zonnebloempitten. ...
 • Gemberwortel. ...
 • Knoflook. ...
 • Goji bessen. ...
 • Watermeloen.

Welke Thee is goed voor de doorbloeding?

Deze gezonde kruidenthee bestaat uit paardenbloem, salie, meidoorn, bloedwortel, tijm en lavendel. Om bloedsomloop thee te zetten overgiet je 1-2 theelepels kruiden met een theekopje kokend water en laat je dit 10 minuten trekken. Laten afkoelen en kleine slokjes drinken, doe dit 3 keer per dag.

Hoe krijg je weer gezonde bloedvaten?

Adviezen voor mensen met slagaderverkalking
 • Stoppen met roken. Door roken komen er stoffen in het bloed die schadelijk zijn voor de wanden van bloedvaten. ...
 • Bloeddruk verlagen. ...
 • Cholesterolgehalte in het bloed verlagen. ...
 • Zorgen voor een gezond gewicht. ...
 • Gezond eten. ...
 • Zorgen voor voldoende beweging.

Kun je het koud krijgen van stress?

Stress en angst

Het is helaas waar. Zo zijn gewichtsschommelingen of overmatige vermoeidheid vaak symptomen van stress of angst. Hierdoor kan het ook leiden tot koude sensaties of een ijskoud gevoel vanwege een slechte bloedsomloop.

Is koude voeten gezond?

Kunnen koude handen en voeten kwaad? "Meestal niet. Zeker als het buiten koud is, is het een normale lichaamsreactie. Bij ongeveer 5 procent van de gezonde bevolking is het mechanisme van het sluiten van de kleine bloedvaatjes overactief of overgevoelig.

Hoe krijg ik een betere doorbloeding in mijn voeten?

Door de spieren van de benen in beweging te zetten, help je de bloedsomloop enorm. Probeer elke dag een half uur te wandelen of een andere sport te beoefenen die je leuk vindt. Neem regelmatig pauzes als je veel bureauwerk doet en maak dan even een loopje. Ook kun je de voeten afwisselend strekken en flexen als je zit.

Welke medicijnen veroorzaken koude voeten?

Sommige geneesmiddelen hebben als bijwerking dat je het eerder koud hebt. Bètablokkers bijvoorbeeld: die reguleren de hartslag en dat kan ertoe leiden dat je last krijgt van koude handen en voeten. Meld zoiets altijd bij de dokter, misschien zijn er andere medicijnen of doseringen die deze bijwerking tegengaan.

Volgende artikel
Hoe weet je of een dadel vers is?