Hoe bereidt je mentaal voor op bevalling?

Gevraagd door: Evy van den Pol LLM  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (4 stemmen)

Het is ontzettend belangrijk dat je je niet bekeken voelt tijdens je baring. Zorg er dus voor (stap desnoods over naar een caseload verloskundige) dat jij je heel veilig voelt bij je zorgverleners en dat er een vertrouwensband is. Laat onbekende mensen tijdens je bevalling zo min mogelijk mee 'kijken'.

Hoe fysiek voorbereiden op bevalling?

Lichamelijk
 1. Je kan je lichaam gedurende de volledige zwangerschap perfect voorbereiden op de bevalling door simpelweg in beweging te blijven. ...
 2. Je kunt er ook voor opteren om een specifieke zwangerschapscursus of een specifieke sport te volgen om je voor te bereiden op de bevalling.

Wat zijn de voortekenen van een bevalling?

Voorweeën

Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik. Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt.

Hoe moet je persen tijdens de bevalling?

'Ouderwets' persen:

Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces. Tijdens een wee probeer je drie keer te persen.

Hoe omgaan met angst voor de bevalling?

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen om je angst voor de bevalling te beperken.
 1. Doe een (zwangerschaps)cursus. Het volgen van een cursus kan je klachten verlichten. ...
 2. Een goede voorbereiding. Je weet niet wat je moet verwachten van een bevalling. ...
 3. Maak een geboorteplan. ...
 4. Neem je rust. ...
 5. Heb vertrouwen.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoe blijf ik rustig tijdens de bevalling?

Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen.
...
Probeer te ontspannen
 • Massage.
 • Yoga.
 • Hypnose.
 • Geurkaarsen of geurolie.

Hoe vaak gaat het mis tijdens bevalling?

Hoe vaak gaat een bevalling daadwerkelijk mis? "Dat hangt er helemaal vanaf wat je verstaat onder 'misgaan'. De beleving verschilt per vrouw. Een bevalling die medisch gezien helemaal niet 'misgaat', kan door iemand als traumatisch worden ervaren, bijvoorbeeld door geen of slecht ervaren communicatie.

Waarom moet je Persweeen Wegpuffen?

Het is ook mogelijk dat je op advies van je verloskundige niet volledig mee hoeft te persen of een perswee moet wegpuffen. Dit is het geval als de conditie van je baby niet optimaal is of als je bijna uitscheurt. Zo krijgt je huid wat meer tijd om mee te rekken en verloopt de uitdrijving iets gelijkmatiger.

Hoe voelen persweeën aan?

Persdrang voelt net zo aan als een hevige aandrang om te poepen. Het is nauwelijks tegen te houden. Dit komt doordat het hoofdje van de baby steeds dieper komt. Het hoofdje drukt tijdens een wee op de anus.

Hoe lang mag Uitdrijvingsfase duren?

Bij een eerste kind duurt de uitdrijvingsfase gemiddeld een uur. Bij een vrouw die al eerder kinderen heeft gebaard, kan deze periode veel korter duren, niet langer dan een half uur. De uitdrijving bij tweede en volgende kinderen kan soms slechts enkele minuten duren.

Hoe verstrijkt de baarmoedermond?

Het is de opening van de baarmoeder. Normaal gezien is je baarmoederhals gesloten, stevig en lang (ongeveer 3,5 tot 4 cm). Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd.

Wat te doen voor een makkelijke bevalling?

8 tips tegen de pijn van weeën
 1. Bereid je goed voor op de bevalling. ...
 2. Let op je ademhaling en probeer te ontspannen. ...
 3. Probeer verschillende bevallingshoudingen uit. ...
 4. Zet hulpmiddelen in tegen de pijn. ...
 5. Zorg voor goede steun. ...
 6. Focus op je kindje. ...
 7. Vraag om hulp. ...
 8. Je kan het!

Wat wens je iemand voor een bevalling?

Wat je beter kunt toewensen:

Veel geluk/succes nog met de laatste weken van je zwangerschap. 4. Als je fit en positief de bevalling in gaat, dan krijg je een prachtige bevalling.

Waar kun je de pijn van een bevalling mee vergelijken?

Heel precies is het niet te omschrijven, omdat ze voor iedereen anders voelen. Maar een wee kun je misschien nog wel het beste vergelijken met heftige menstruatiepijn. Je voelt die pijn in je onderbuik of vagina, maar er zijn ook weeën die uitstralen naar je rug of benen.

Hoe persen met ruggenprik?

De ruggenprik is een ingrijpende vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Hierbij wordt door middel van een prik tussen de ruggenwervels een verdovend middel ingebracht. Een ruggenprik neemt de pijn van weeën deels weg, maar heeft ook nadelen en is daarom alleen mogelijk bij een ziekenhuisbevalling.

Hoe voelen contracties aan?

Weeën worden vaak vergeleken met heftige menstruatie- of buikpijn en worden omschreven als een stekende pijn of kramp in je onderbuik of vagina. Je voelt ze meestal rondom je bekken en naarmate je bevalling vordert, worden ze steeds heftiger.

Hoe lang persen bij eerste bevalling?

Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur. Ben je al eens bevallen dan duurt het gemiddeld 15 minuten, maar soms is ook 1 perswee al genoeg. Aan het eind van de persfase is het (achter)hoofdje van de baby zeer goed zichtbaar..

Waarom mag je niet persen?

Tip van de verloskundige

Als je nog geen volledige ontsluiting hebt en je gaat tóch persen in een liggende baringshouding dan kan dat laatste randje, die ene centimeter die er nog zit, opzwellen waardoor het heel moeilijk kan worden om je baby eruit te krijgen.

Hoe puffen zwangerschap?

Ademhalen of puffen bij pijnlijke weeën

Probeer goed door je neus in te ademen en blaas in drie pufjes uit je mond. Twee keer kort en een keer lang, totdat je longen leeg zijn. Als je een wee voelt aankomen kun je al beginnen met puffen, zo ben je de wee voor en kom je in een goed ritme.

Doen Persweeen pijn?

Ook de uitdrijvingsweeën (persweeën) zijn meestal pijnlijk. Dit soort weeën zorgt ervoor dat het kind geboren wordt. Hoe lang de pijn aanhoudt en hoe pijnlijk het is, verschilt per bevalling. Meestal wordt de pijn erger als de ontsluiting toeneemt.

Hoe groot is de kans dat je dood gaat tijdens bevalling?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Hoeveel procent van de bevallingen gaat goed?

Ons land is één van de weinige Westerse landen waar het überhaupt een ding is. Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde. In andere landen is dat percentage veel lager.

Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigt alsnog in ziekenhuis?

Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.

Is een bevalling altijd pijnlijk?

De pijn is niet steeds even erg

Na een tijdje worden de pauzes tussen de weeën korter. De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. Tot slot krijg je persweeën, die vooral vlak voor de geboorte pijn kunnen doen. Als je baby geboren is, houden de weeën op.

Waarom doet een bevalling zoveel pijn?

Weeën doen pijn omdat de baarmoedermond erg gevoelig is en die wordt nu onder druk geopend. Bovendien hangt de baarmoeder aan allerlei banden (soort spiertjes) aan het bekken. De banden staan erg onder spanning omdat de baarmoeder gegroeid is.