Medische Publieksacademie UMCG - Hersenvliesontsteking bij kinderen

Hoe begint een hersenvliesontsteking?

Gevraagd door: Fatima Gellemeyer MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (24 stemmen)

Een hersenvliesontsteking begint meestal zeer plots met hoge koorts. De eerste klachten doen enigszins denken aan griep: algemeen onwel zijn, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. Bij jongere kinderen zijn de symptomen minder duidelijk maar meestal hebben ze koorts en drinken ze slecht.

Hoe weet je dat je hersenvliesontsteking hebt?

Bij hersenvlies-ontsteking kunt u 1 of meer van deze klachten krijgen:
  • erge hoofdpijn.
  • nekpijn of een stijve nek. ...
  • slaperig, in de war of suf zijn.
  • hoge koorts: 39 graden of hoger. ...
  • weinig plassen.
  • het koud hebben en gaan trillen.
  • minder kleur of een grijze kleur in uw gezicht en de rest van uw huid.
  • steeds overgeven.

Hoe snel symptomen hersenvliesontsteking?

De klachten van een hersenvliesontsteking kun je al na twee tot drie dagen na besmetting krijgen. Soms kan het ook wel tien dagen duren voor je er last van krijgt. Wanneer je bij iemand bent die hersenvliesontsteking heeft, dan kun je ook besmet raken met de bacterie of het virus.

Wat doe je bij een vermoeden van hersenvliesontsteking?

Wat doe je bij hersenvliesontsteking?
  • Bel of laat 112 bellen bij koortsstuipen.
  • Bel direct de spoedlijn van de huisarts of huisartsenpost als iemand ziek is, suf lijkt en vlekjes op de huid heeft.
  • Zorg dat het slachtoffer zijn warmte kwijt kan (gebruik geen deken, leg een nat washandje op het voorhoofd).

Wat is de meest voorkomende verwekker van een hersenontsteking?

De oorzaak van hersenontsteking is een virus. De meest voorkomende oorzaak is het virus dat ook een koortslip veroorzaakt, het herpes simplex virus. Het is niet precies bekend waarom dit virus bij sommige mensen tot een hersenontsteking leidt. Er is geen verband met verminderde weerstand.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voelt een ontsteking in je hoofd?

Er zijn enerzijds klachten veroorzaakt door de infectie, en anderzijds tekens van aantasting van hersenweefsel. De infectie veroorzaakt meestal milde griepachtige klachten zoals plotse hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en spieren, vermoeidheid en koorts.

Hoe loop je een hersenvliesontsteking op?

Hoe kunt u virale meningitis krijgen? Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

Kan hersenvliesontsteking vanzelf overgaan?

Virale meningitis gaat vaak vanzelf over zonder verdere medicijnen. Af en toe is het mogelijk en nodig om een antiviraal middel te krijgen. Je kunt bij virale en bacteriële meningitis ook corticosteroïden krijgen, die helpen de ontsteking te remmen.

Wat zijn drie voorbeelden van restverschijnselen door een hersenvliesontsteking?

Restverschijnselen zijn mogelijk. Het zal dan vooral gaan om onzichtbare gevolgen, zoals cognitieve problemen, taalstoornissen of gedragsproblemen. Ook gehoorschade en epilepsie kunnen optreden als gevolg van de infectie. Kijk voor meer informatie bij: gevolgen van NAH.

Hoe groot is de kans op hersenvliesontsteking?

Hersenvliesontsteking veroorzaakt door meningokokken treft ongeveer 1 per 100.000 inwoners per jaar en vooral kinderen jonger dan 5 jaar en jongeren tussen 15 en 19 jaar.

Hoe herken je hersenvliesontsteking bij kind?

Klachten en problemen die uw kind kan hebben na hersenvlies-ontsteking:
  • minder goed horen.
  • doof zijn aan 1 oor of beide oren.
  • te veel vocht in het hoofd (waterhoofd)
  • minder snel kunnen denken, problemen met leren.
  • verlamming van een arm of been.
  • hoofdpijn.
  • slecht tegen licht of geluid kunnen.

Waar op letten hersenvliesontsteking?

Klachten bij hersenvlies-ontsteking kunnen zijn:
  • erge hoofdpijn.
  • nekpijn of een stijve nek.
  • slaperig, in de war of suf zijn.
  • bij baby's: slecht drinken, veel huilen of kreunen.

Hoe kan je een hersenvliesontsteking voorkomen?

Er zijn geen medicijnen of inentingen om de ziekte te voorkomen. Let op klachten als u contact had met iemand die een virale hersenvliesontsteking heeft. Het komt maar heel weinig voor dat twee kinderen in een gezin of groep hersenvliesontsteking door een virus krijgen.

Hoe stel je hersenvliesontsteking vast?

De diagnose hersenvliesontsteking stellen we pas met zekerheid nadat we het vocht dat tussen de vliezen ligt hebben onderzocht. Dit hersenvocht is verbonden met het ruggenmergvocht. Als het hersenvocht ontstoken is, kunnen we dat dus ook zien aan het ruggenmergvocht. De arts onderzoekt dit met een ruggenprik.

Welke leeftijd hersenvliesontsteking?

Een hersenvliesontsteking kan op elke leeftijd voorkomen. De helft van alle hersenvliesontstekingen bij kinderen wordt gezien bij kinderen jonger dan 5 jaar. Vooral onder de groep van de pasgeboren kinderen komen veel hersenvliesontstekingen voor.

Kan je hersenvliesontsteking krijgen na vaccinatie?

Er is geen verhoogd risico op hersenvliesontsteking na vaccinatie met deze stam [2, 4]. Hersenontsteking wordt vooral veroorzaakt door virussen, zoals het herpes- en mazelenvirus. Infectie met deze virussen kan voorkomen worden door vaccinatie.

Is stekende hoofdpijn gevaarlijk?

Kinderen en volwassenen met stekende hoofdpijn hebben een normale levensverwachting. Het hebben van stekende hoofdpijn heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Kinderen van een volwassene met stekende hoofdpijn hebben geen duidelijk verhoogde kans om zelf ook stekende hoofdpijn te krijgen.

Wat is het verschil tussen een hersenontsteking en een hersenvliesontsteking?

Wat is een hersenvliesontsteking? Bij een hersenvliesontsteking heeft u een ontsteking van de vliezen die om uw hersenen en uw ruggenmerg liggen. De grens tussen hersenvliesontsteking en hersenontsteking is onscherp. Bij een hersenontsteking zijn namelijk ook vaak de hersenvliezen ontstoken.

Wat zijn alarmsignalen bij een kind met hoofdpijn?

Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als 1 of meer van deze dingen herkent: Uw kind heeft ineens erge hoofdpijn en voelt zich erg ziek. Uw kind heeft erge hoofdpijn met 1 of meer van deze klachten: koorts, een pijnlijke of stijve nek, rode vlekjes, sufheid of overgeven (braken).

Hoeveel graden koorts gevaarlijk kind?

In het kort. Als je kind koorts heeft hoef je meestal niet naar de huisarts. Maar in deze situaties moet je wel direct de huisarts bellen. Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger.

Hoe lang mag je kind koorts hebben?

Hoelang de koorts duurt zegt niet veel over hoe erg de ziekte is. Als het lichaam de ontsteking heeft opgeruimd, gaat de temperatuur weer omlaag. Heeft je kind 5 dagen of langer koorts? Bel dan met de assistent van uw huisarts voor advies.

Is 39 graden koorts gevaarlijk kind?

De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden. De hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Blijf op andere verschijnselen letten om in te schatten of uw kind erg ziek is.

Is 40 graden koorts gevaarlijk kind?

We spreken van koorts bij een temperatuur vanaf 38 graden. Soms kan dat oplopen tot veertig of 41 graden. Dat kan geen kwaad: de hoogte van de koorts zegt niets over hoe ziek je kind is. Het is normaal dat de lichaamstemperatuur gedurende de dag wat schommelt. 's Avonds is de temperatuur meestal hoger dan 's ochtends.

Waarom geen paracetamol bij koorts?

Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.

Wat te doen als je kind 39 graden koorts heeft?

Bel in ieder geval met je huisarts als je je ernstig zorgen maakt of als je kind:
  • een lichaamstemperatuur heeft die hoger is dan 39 graden, overgeeft en diarree heeft;
  • langer dan vijf dagen koorts heeft;
  • opnieuw oplopende koorts heeft na een aantal koortsvrije dagen;
  • ernstig ziek is;
  • snel achteruit gaat;
  • suf is;

Vorige artikel
Hoe maak je een bed luxe op?