Waar staan de kinderrechten?
Gevraagd door: Lars de Bruijn | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.1/5 (22 stemmen)
Waar heb je recht op als Kind?
Ieder kind heeft recht op vrije tijd om te luieren, sporten of spelen. Ook moet het voor alle kinderen mogelijk zijn om aan culturele activiteiten mee te doen. Als je iets doet wat volgens de wet verboden is, kun je met de politie in aanraking komen. En als het ernstig is, kun je zelfs een straf krijgen van de rechter.
Wat zijn de 10 Rechten van het Kind?
- te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
- een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
- te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
- genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
- onderwijs te volgen (recht op onderwijs)
Welk land heeft het Kinderrechtenverdrag nog niet ondertekend?
Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.
Waar worden de kinderrechten niet nageleefd?
Veel landen hebben een Kinderombudsman. Nederland sinds 2011 ook. Dit is een onafhankelijk instituut dat controleert of kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid of door organisaties in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en gezondheidszorg.
Wie controleert kinderrechten?
Het Comité voor de Rechten van het Kind controleert of de rechten die in het Kinderrechtenverdrag staan toegepast worden. In dit Comité zetelen onafhankelijke experts uit verschillende landen. De controle verloopt via rapporten en de bespreking ervan.
Waardoor komt het dat deze kinderrechten in gevaar zijn?
Er doen zich ongelijkheden voor tussen kinderen uit rijke en armere gezinnen. Kinderen van minder rijke ouders krijgen geregeld een te laag schooladvies. Ook komt discriminatie bij het toewijzen van stageplekken voor, vaak op basis van afkomst of geloof.
Welke landen ondertekenden het Kinderrechtenverdrag?
Anno 2016 hebben 196 landen het verdrag geratificeerd. Dit zijn – op de Verenigde Staten na – alle lidstaten van de Verenigde Naties, alsmede de Cookeilanden, Niue, de Staat Palestina en de Heilige Stoel. Somalië trad in oktober 2015 als 196e land toe tot de conventie.
Hoeveel landen hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend?
Op dit moment is het verdrag door 196 landen geratificeerd. Alleen de Verenigde Staten hebben het verdrag (nog) niet geratificeerd, maar wel getekend.
Wat betekent geratificeerd?
Ratificatie is het bekrachtigen van (partij worden bij) een internationaal verdrag. In het algemeen wordt over de tekst van verdragen onderhandeld door regeringsvertegenwoordigers (diplomaten), waarna de regering het verdrag ondertekent. Vervolgens besluit het parlement over ratificatie.
Wat zijn de 54 kinderrechten?
- het principe van niet-discriminatie (Artikel 2),
- het hoger belang van het kind (Artikel 3),
- het recht op leven, overleven en ontwikkeling (Artikel 6) en.
- het recht gehoord te worden en ernstig te worden genomen (Artikel 12).
Wat is het eerste kinderrecht?
De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.
Welke 54 kinderrechten zijn er?
- Artikel 1 Definitie van het kind. ...
- Artikel 2 Non-discriminatie. ...
- Artikel 3 Belang van het kind. ...
- Artikel 4 Realiseren van kinderrechten. ...
- Artikel 5 Rol van de ouders. ...
- Artikel 6 Recht op leven en ontwikkeling. ...
- Artikel 7 Naam en nationaliteit. ...
- Artikel 8 Identiteit.
Wat zijn de rechten van een 12 jarige?
Je mag 's nachts werken. Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders. Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt. Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer.
Welke organisaties zetten zich in voor kinderen?
Het Kinderrechtencollectief is in 1995 opgericht en bestaat uit verschillende kinderrechtenorganisaties. Dit zijn Defence for Children, de Nederlandse Jeugd Raad, Stichting Kinderpostzegels Nederland, UNICEF Nederland, Terre des Hommes en Save the Children.
Waar hebben we recht op?
Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget. Of jij recht hebt op deze toeslagen hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Bekijk of je recht hebt op één van de toeslagen. Kijk ook wat de regels zijn en waar je toeslagen aanvraagt.
Wie controleert de landen of het Kinderrechtenverdrag goed uitgevoerd wordt?
Controle door het VN-Kinderrechtencomité De internationale controle op de naleving van het IVRK (art. 43) gebeurt door het Comité voor de Rechten van het Kind. Dit Comité bestaat uit achttien onafhankelijke deskundigen en zetelt in Genève.
Hoeveel kinderrechten zijn er in totaal?
Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld zijn partij bij het Kinderrechtenverdrag.
Wat met kinderrechten in andere landen?
Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend. Nederland ook, sinds 1995. Na ratificering van het verdrag moet een land zich aan het verdrag houden. Een land moet er dan voor zorgen dat alle wetten en regels zo worden aangepast dat zij voldoen aan de eisen die het verdrag stelt.
Wat zijn de rechten van de mens?
In het EVRM staan onder andere het recht op vrijwaring van slavernij, verbod van foltering, het recht op vrijheid van persoon, een eerlijk proces, vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst, en het recht op bescherming van het privé- en gezinsleven.
Hoe zijn de kinderrechten ontstaan?
De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.
Welke landen houden zich niet aan de kinderrechten?
VS nu enige land dat kinderrechtenverdrag niet geratificeerd heeft. De VS is nu het enige land ter wereld dat het VN-kinderrechtenverdrag nog niet heeft geratificeerd. Somalië rondde het ratificatieproces vorige week af, waarmee het de 196ste VN-lidstaat werd die het verdrag aannam.
Is kinderarbeid wereldwijd verboden?
Heel wat jaren later, in 1989, werd kinderarbeid verboden door de International Labour Organization (ILO) en het VN-verdrag voor de rechten van het kind. Hierbij ging het om arbeid dat als 'schadelijk of ongezond' wordt gezien.
Wie is de maker van de kinderrechten?
Uiteindelijk heeft de Verenigde Naties op 20 november 1989 het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind opgesteld.
Hoe werkt UNICEF aan het naleven van de kinderrechten?
UNICEF werkt in meer dan 190 landen en gebieden om de rechten van de kinderen te beschermen. In 156 van de landen waar we aanwezig zijn, zetten we in op ontwikkelingsprogramma's, en indien nodig noodhulpprogramma's, vaak op de moeilijkste plaatsen ter wereld, om de meest kwetsbare en kansarme kinderen te bereiken.
Wat is een betovergrootmoeder?
Kan baby plots reflux krijgen?