Wie krijgt de erfenis? Uitleg over de wettelijke verdeling van de erfenis

Heeft schoonzus recht op erfenis?

Gevraagd door: Ayden Hermans  |  Laatste update: 7 november 2023
Score: 4.7/5 (57 stemmen)

Een aanverwant is een persoon die met een bloedverwant is getrouwd of daarmee een geregistreerd partnerschap is aangegaan. Een schoonzus of een zwager erft dus niet. Verder geldt dat alleen juridische bloedverwanten erven. Een buitenechtelijk niet erkend kind erft dus niet.

Heeft schoonfamilie recht op erfenis?

Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.

Kan een schoonzus erven?

Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.

Heeft ex schoonzoon recht op erfenis?

Alleen uw eigen kinderen en niet hun aangetrouwde partners zijn op grond van de wet uw erfgenamen. U hoeft 'de koude kant' dus niet specifiek te onterven. Toch kan uw (voormalige) schoondochter of schoonzoon recht hebben op een deel van uw erfenis.

Kan je je schoondochter onterven?

Schoonzoon of schoondochter onterven

Iets vergelijkbaars geldt ook voor schoonzoons en schoondochters. Zij zijn geen erfgenaam volgens de wet, dus vallen ze ook niet te onterven. Hendrik (uit het voorbeeld hierboven) wil weten of hij zijn schoondochter Irene kan onterven.

37 gerelateerde vragen gevonden

Heeft ex partner recht op erfenis van ex schoonouders?

Wanneer de echtscheiding is afgerond maak je in principe geen aanspraak op een erfenis (die vrijvalt na de scheiding) van één van je schoonouders. Dit kan alleen als de erflater een insluitingsclausule heeft opgenomen in het testament waardoor je alsnog van hem of haar kan erven.

Heb je altijd recht op erfenis?

Een kind onterven

In Nederland is het niet mogelijk om een kind volledig te onterven, maar je kunt de erfenis van het kind wel beperken door middel van een testament. In de wet is geregeld dat een kind altijd recht houdt op een deel van de erfenis; dit wordt ook wel de legitieme portie genoemd.

Kan ik van mijn schoonmoeder erven?

U bent geen erfgenaam van uw schoonouders, ook niet als uw partner al is overleden. Een weduwe of weduwnaar is geen familie en kan de plaats van de overleden partner niet innemen.

Hebben kleinkinderen recht op erfenis opa?

Dus mijn vraag is hoe ik zou kunnen weten of ze hem iets heeft nagelaten? En of hij daar daadwerkelijk recht op heeft? Vooropgesteld krijgen kleinkinderen pas rechten in de nalatenschap van hun opa of oma als hun eigen ouder (kind van opa en oma) niet meer leeft.

Hebben kleinkinderen recht op erfenis grootouders?

De kleinkinderen kunnen dan erven via hun ouders. Ze hebben dus niet direct recht op een deel van de nalatenschap van hun grootouders. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de positie van kleinkinderen in de erfenis afhankelijk is van de aanwezigheid van andere erfgenamen.

Wie heeft recht op erfenis zonder testament?

ouders, broers en zussen. grootouders. overgrootouders.

Wie mag er niet erven?

Iemand die onwaardig is, erft niet.

Ook wanneer hij de erflater heeft gedwongen of verhinderd heeft een testament te maken of wanneer hij het testament van de erflater heeft weggemaakt of vervalst, is iemand onwaardig om te erven.

Wie erft van zus zonder kinderen?

Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet.

Heeft mijn echtgenoot recht op mijn erfenis?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Wat valt onder schoonfamilie?

Een schoonouder betreft de moeder of de vader van de persoon met wie men is (of was) getrouwd. Soms wordt het begrip schoonouder ook gebruikt in niet-huwelijkse relaties zoals een geregistreerd partnerschap. In het geval van de moeder spreekt men van schoonmoeder, in het geval van de vader spreekt men van schoonvader.

Kan ik erven van mijn stiefvader?

Stiefkinderen hebben geen wettelijk geregeld erfrecht. Via testament kunnen stiefkinderen toch een deel van de erfenis krijgen. De erfenis voor de stiefkinderen kan worden opgenomen in een erfovereenkomst. Eigen kinderen kunnen verzaken aan hun voorrecht van inkorting.

Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?

De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft. Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).

Wie erft bij overlijden oma?

Komt oma te overlijden, dan erven de kleinkinderen samen het deel waar hun overleden moeder (het kind van de overledene) recht op zou hebben als ze nog geleefd had. Volgens de wet kun je met plaatsvervulling doorgaan tot in de zesde graad van de overledene.

Wie erft als schoonmoeder over lijdt?

De erfgenamen van uw schoonmoeder zijn haar echtgenoot en haar kinderen. Als een van de kinderen is overleden, dan nemen zijn of haar kinderen de plaats in. Hebt u kinderen met uw vrouw of heeft uw vrouw kinderen uit een eerdere relatie, dan erven deze kinderen dus wel.

Van wie is het huis na overlijden?

In de wet staat wie jouw koophuis erven als je komt te overlijden. Wil je liever dat je koopwoning naar iemand anders gaat? Dan moet je een testament of een samenlevingscontract opstellen.

Wie erft het spaargeld?

De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Concreet krijgt de langstlevende het eigen vermogen van zijn overleden partner en de helft van het gemeenschappelijk vermogen in vruchtgebruik. De kinderen erven de blote eigendom.

Kan iemand erfenis tegenhouden?

Kan een erfgenaam de verdeling van een erfenis tegenhouden? In principe niet. Alle erfgenamen moeten namelijk meewerken aan het afhandelen van een erfenis. Is er toch een erfgenaam die weigert mee te werken en daardoor de verdeling van de erfenis tegenhoudt, dan kun je de kantonrechter inschakelen.

Hoe lang is een erfenis opeisbaar?

De verjaringstermijn gaat in op het moment dat de erflater is overleden en je erfgenaam bent geworden. Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel.

Hoe lang blijft een erfenis staan?

Iedere erfenis van meer dan 45,38 euro wordt door de overheid 20 jaar bewaard. Wordt de erfenis niet opgeëist, dan gaat het naar de schatkist.

Vorige artikel
Is stiefvader familie?