OVERLIJDEN? WIE gaat de ERFENIS afhandelen?

Welke schulden gaan teniet bij overlijden?

Gevraagd door: Anouk Çakir  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (42 stemmen)

Alle verplichtingen die bestaan op het moment van overlijden zullen door de erfgenamen moeten worden voldaan, als zij zuiver aanvaarden. Het gaat hier onder andere over belastingschulden, schadeclaims, leningen die moeten worden terugbetaald en bijvoorbeeld openstaande energienota's.

Welke schulden behoren tot de nalatenschap?

Dit zijn ten eerste de schulden die de overledene nog had toen hij overleed. Bijvoorbeeld een telefoonrekening die nog niet was betaald toen hij overleed. Ook de kosten die voor de uitvaart worden gemaakt, horen tot de schulden van de nalatenschap. Een derde groep van schulden zijn bepaalde belastingschulden.

Wie betaald de schulden van een overledene?

Na het zuiver aanvaarden van de erfenis heeft u recht op alle bezittingen van de overledene. Maar u bent ook aansprakelijk voor alle schulden. Zelfs als die schulden bij elkaar meer bedragen dan de bezittingen (negatieve nalatenschap). U moet dan met uw eigen vermogen de overgebleven schulden betalen.

Hoe voorkom je dat je schulden erft?

Als er meer schulden in de erfenis zitten dan bezittingen (baten), is er sprake van een negatieve nalatenschap. U erft dan schuld. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. U accepteert dan de erfenis alleen als deze positief is.

Welke facturen worden nog betaald na overlijden?

Het meest gemakkelijke is het als de overledene beschikt over een en/of-rekening met de partner of een van de kinderen. Deze en/of-rekening wordt namelijk niet geblokkeerd en kunnen rekeningen altijd worden betaald.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er met je schulden na overlijden?

Het eerste wat men moet weten is dat de schulden van een overleden verwant inderdaad deel uitmaken van de nalatenschap en dat deze niet uitdoven met het overlijden van de schuldenaar. De schulden maken immers deel uit van zijn of haar vermogen.

Is geld opnemen na overlijden strafbaar?

Geld van rekening afhalen na overlijden

Let op: u bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.

Kan ik opdraaien voor de schulden van mijn broer?

U bent niet aansprakelijk voor de schulden van uw broer bij zijn overlijden, behalve wanneer u erfgenaam bent en u de erfenis en schulden aanvaardt. Als u de erfenis niet aanvaardt, hebt u niets met de schulden van doen. U kunt het huis niet kwijt raken door schulden van uw broer.

Kan je een erfenis met schulden weigeren?

Als je zeker weet dat de overledene meer schulden heeft dan bezittingen, kost het je geld als je de erfenis aanvaardt. Het beste is dan om ze te weigeren. Dat kan door bij een notaris naar keuze een 'verklaring van verwerping' in te dienen. Opgelet: na de verwerping van een erfenis is er geen weg terug.

Kan ik opdraaien voor de schulden van mijn moeder?

Je aanvaardt de erfenis: als er schulden zijn, zal je daar ook voor moeten opdraaien. Je moet ook erfbelasting betalen. Je verwerpt de erfenis: je weet dat er schulden liggen op de erfenis en je aanvaardt de erfenis niet. Je zal dus niets krijgen van de erfenis.

Kan ik nog geld afhalen na overlijden?

Overgebleven rekeninghouder bij gezamenlijke rekening

De nog levende partner mag echter niet onbeperkt geld opnemen van die rekening. De regel is dat u alleen geld mag opnemen tot het bedrag dat u zelf op de bankrekening heeft gestort. U mag dus geen geld opnemen dat de overledene op de rekening heeft gestort.

Hoe weet je of je schulden erft?

Ben je niet zeker van de omvang van de schulden in de nalatenschap, dan aanvaard je best de nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving. De notaris zal een inventaris opmaken van al het actief (inkomsten) en passief (schulden) van de nalatenschap. Zo weet je waar je aan toe bent.

Welke schuldeisers hebben voorrang bij overlijden?

De vereffenaar roept schuldeisers op om hun vordering in te dienen. Schulden die betrekking hebben op de begrafeniskosten hebben voorrang. Pas daarna ontvangen de erfgenamen het (eventuele) restant. Er wordt meestal één persoon aangewezen als vereffenaar of executeur van de nalatenschap.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar dat moet dan via een afspraak aan de balie. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Welke kosten vallen onder nalatenschap?

Vanzelfsprekend komen de schulden van een erflater in mindering op zijn vermogen en wordt mede hierdoor de totale omvang van de nalatenschap bepaald. Daarnaast worden er kosten gemaakt na het overlijden, zoals de kosten van de vereffening van de nalatenschap, kosten van de notaris, kosten van begrafenis en dergelijke.

Kun je je kind 100% onterven?

U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.

Hoe lang wordt een rekening geblokkeerd na overlijden?

Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd. Dat op de hoogte zijn, kan op twee manieren: Via een attest van erfopvolging, opgemaakt door de ontvanger van het registratiekantoor.

Hoe lang na overlijden kunnen schuldeisers?

Wettelijk is geregeld dat schuldeisers niet binnen drie maanden na een overlijden schulden bij erfgenamen mogen terugvorderen. Erfgenamen kunnen deze periode gebruiken om te besluiten of zij de erfenis (al dan niet beneficiair) aanvaarden of niet.

Wie erft er als er geen testament is?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Kan je altijd je kindsdeel opeisen?

Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Kan het ene kind meer erven dan het andere?

Kinderen zijn zogenaamde reservataire erfgenamen. Dit wil zeggen dat zij altijd recht hebben op een bepaald deel van de nalatenschap van hun ouders. Je kan ze dus niet onterven, maar het is wel mogelijk om het ene kind meer te geven dan het andere.

Wat gebeurt er met bankrekening als iemand overlijdt?

De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.

Wat wordt geblokkeerd bij overlijden?

Bij een overlijden worden alle rekeningen van de overledene geblokkeerd alsook die van de partner bij geval van gemeenschap van goederen – tot de rechtmatige erfgenamen met zekerheid kunnen bepaald worden.

Wie betaald de rekeningen na overlijden?

Degene die de opdracht geeft voor de uitvaart is verantwoordelijk voor de betaling. Als er genoeg geld in de nalatenschap is, kan de rekening daarvan worden betaald.