Wat zijn de gevolgen voor de uitkering of toeslag bij samenwonen? | Het Juridisch Loket

Heeft samenwonen invloed op toeslagen?

Gevraagd door: Pieter Serra  |  Laatste update: 18 november 2023
Score: 4.1/5 (44 stemmen)

Uw partner wordt uw 'toeslagpartner'. Dat betekent dat u samen toeslag krijgt. We tellen het inkomen en vermogen van uw partner voortaan ook mee. Daardoor kan het bedrag aan toeslag meer of minder worden.

Welke toeslagen vervallen als je gaat samenwonen?

De Belastingdienst beschouwt fiscale partners die op hetzelfde adres wonen automatisch als elkaars toeslagpartner. Dit betekent dat jullie de hoogte van elkaars toeslagen beïnvloeden. Dat geldt voor alle toeslagen, dus ook voor de zorgtoeslag.

Heeft medebewoner invloed op toeslagen?

Voor de huurtoeslag werkt het anders: als de nieuwe bewoner niet uw toeslagpartner is, wordt deze uw medebewoner. Het inkomen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag. Wordt de nieuwe bewoner geen toeslagpartner en ook geen medebewoner? Dan heeft dat géén gevolgen voor uw toeslagen.

Wat zijn de financiele gevolgen van samenwonen?

Als je gaat samenwonen, zonder samenlevingscontract, trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap heeft dit alleen gevolgen voor de huurtoeslag, maar niet voor andere toeslagen. Je gaat samenwonen en bent fiscaal partner. Hierdoor verandert jullie fiscale positie ten opzichte van vorig jaar.

Heeft samenwonen invloed op huurtoeslag?

Dit betekent dat het inkomen en vermogen van u allebei meetelt voor de toeslag, en dat u de toeslag samen krijgt. Uw toeslagpartner kan uw echtgenoot of geregistreerd partner zijn, of iemand anders die op uw adres staat ingeschreven. U kunt maar 1 toeslagpartner hebben.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat wordt gezien als samenwonen?

Voor de Belastingdienst woont u samen als u met huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Dat kan uw vriend of vriendin zijn. Maar bijvoorbeeld ook uw kind of uw broer als zij op uw adres staan ingeschreven. Ook dan woont u samen.

Heb je een toeslagpartner als je samenwoont?

Wij gaan samenwonen

Hebt u een samenlevingscontract? U bent elkaars toeslagpartner vanaf het moment dat u het samenlevingscontract hebt getekend én u op hetzelfde adres woont.

Wat is het verschil tussen samenwonen en inwonen?

Voor thuiswonende kinderen hoeft u geen inwoning aan te vragen. Wanneer ze eerst ergens anders woonden en weer terugkomen, moet u wel inwoning aanvragen. Wat is samenwonen? Wanneer u uw partner voor onbepaalde tijd bij u in de woning wilt laten wonen, noemen we dit samenwonen.

Wat moet je regelen als je partner bij je intrekt?

Als je intrekt bij je partner die al een eigen woning heeft, dan wordt je – als je niets regelt – geen mede-eigenaar. Ook niet als je meebetaalt aan de hypotheek. De eigendom van de woning blijft bij je partner, en je partner is verplicht om de schulden en kosten te voldoen.

Wat zijn de voordelen van samenwonen?

Er zijn veel voordelen aan een samenlevingscontract gebonden. Als jullie gaan samenwonen, dan kan dat gewoon. Jullie hoeven niks te regelen en alles wat van jou is, blijft van jou en alles wat van jouw partner is, blijft van jouw partner. Jullie zijn dan voor de wet gewoon twee aparte personen die in één huis wonen.

Wat is het verschil tussen een toeslagpartner en een medebewoner?

Wanneer is iemand mijn medebewoner voor de huurtoeslag? Iedereen met wie u in 1 huis woont én op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente, telt als medebewoner. Bijvoorbeeld uw kind, een ouder, huisgenoot of iemand anders die bij u woont. Uw toeslagpartner is géén medebewoner.

Kan mijn vriend bij mij komen wonen?

Nee. Je bent huurder van de woning en het is aan jou om te bepalen wie met jouw toestemming samen met jou in jouw huis mag wonen. Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand (samen met jou) onder jouw dak te laten verblijven.

Wat gebeurt er als je iemand laat inschrijven op je adres?

U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.

Wat zijn je rechten als je samenwoont?

Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten. Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen. Als u samen kinderen krijgt, heeft alleen de biologische moeder automatisch het gezag.

Wat verandert er als je wettelijk gaat samenwonen?

Algemeen principe

Wettelijk samenwonen kan door een verklaring van samenwoning af te leggen voor de burgerlijke stand van je woonplaats. Bij dit principe krijg je meer bescherming dan feitelijke samenwonenden. Samen hebben jullie bijna dezelfde rechten en plichten als een getrouwd koppel.

Wat zijn de gevolgen als je iemand in huis nemen?

Ik wil iemand in huis nemen, kan dat zomaar?
  • Vraag toestemming aan verhuurder of hypotheekverstrekker. ...
  • Inschrijving bij de gemeente. ...
  • Let op: recht op huurtoeslag kan wegvallen! ...
  • Hogere belastingen. ...
  • Gevolgen bijstandsuitkering. ...
  • Kostgangers- of huurcontract.

Kun je zomaar samenwonen?

Samen wonen, samen huren

In principe krijgt u toestemming om te gaan samenwonen, tenzij er een goede reden is om dit te weigeren. Uw nieuwe huisgenoot krijgt door het samenwonen niet automatisch de positie van 'medehuurder'. In eerste instantie wordt uw huisgenoot 'medebewoner'.

Wie betaald wat bij samenwonen?

Neem het inkomen van degene die het minst verdient. Trek hiervan het bedrag bij 4 af. Het bedrag dat je overhoudt, moet diegene bijdragen aan de gezamenlijke uitgaven. Degene met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven.

Kan de achterblijvende partner in het huis blijven wonen als één van beiden overlijdt?

Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

Is samenwonen goedkoper dan alleen wonen?

Want: samenwonen is goedkoper dan alleen wonen. Je kunt de hoogste lasten (huur, elektriciteit etc.) namelijk delen! Volgens een Amerikaans onderzoek was dit voor maar liefst 22% van de mensen tussen de 18 en 34 jaar oud dan ook de reden om samen te wonen.

Welke vier vormen van samenwonen zijn er?

Als je gaat samenwonen, zijn er 4 samenlevingsvormen om uit te kiezen:
  • niets regelen (samenwonen zonder samenlevingscontract)
  • trouwen.
  • geregistreerd partnerschap.
  • samenlevingscontract.

Is wettelijk samenwonen voordeliger?

Is het fiscaal interessanter om feitelijk of wettelijk samen te wonen? Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen.

Wat is financieel voordeliger trouwen of samenwonen?

De fiscale verschillen tussen gehuwden en wettelijk samenwonenden zijn weggewerkt. Ze genieten dezelfde voordelen, zoals het huwelijksquotiënt (wat je een belastingvermindering kan opleveren), de belastingverminderingen voor een hypothecaire lening en het belastingvoordeel voor kinderen ten laste.

Kun je samenwonen zonder samenlevingscontract?

Er is geen enkele belemmering om te gaan samenwonen zonder ook maar iets geregeld te hebben. Weliswaar blijft u dan voor de wet apart, maar dat hoeft de pret niet te drukken.

Is zorgtoeslag afhankelijk van inkomen partner?

U kunt in 2023 zorgtoeslag krijgen als uw jaarinkomen niet boven de grens van € 38.520 uitkomt. Hebt u een toeslagpartner? Dan mag het inkomen van u allebei samen niet meer dan € 48.224 zijn. Verdient u meer, dan krijgt u geen zorgtoeslag.

Vorige artikel
Wat eten in laatste trimester?