Inheritance Rights of a Surviving Spouse and Children of a Deceased Parent

Heeft partner recht op erfenis schoonouders?

Gevraagd door: mr. Evy van Dalem D  |  Laatste update: 4 januari 2024
Score: 4.9/5 (48 stemmen)

Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.

Heeft ex partner recht op erfenis van ex schoonouders?

Wanneer de echtscheiding is afgerond maak je in principe geen aanspraak op een erfenis (die vrijvalt na de scheiding) van één van je schoonouders. Dit kan alleen als de erflater een insluitingsclausule heeft opgenomen in het testament waardoor je alsnog van hem of haar kan erven.

Heeft weduwe recht op erfenis schoonmoeder?

U bent geen erfgenaam van uw schoonouders, ook niet als uw partner al is overleden. Een weduwe of weduwnaar is geen familie en kan de plaats van de overleden partner niet innemen. De erfgenamen van uw schoonouders zijn de partner en diens kinderen.

Kan schoondochter erven van schoonouders?

Bloedverwant betekent eigen familie: je deelt hetzelfde bloed. Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.

Heeft mijn echtgenoot recht op mijn erfenis?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

22 gerelateerde vragen gevonden

Heeft schoonzus recht op erfenis?

Een aanverwant is een persoon die met een bloedverwant is getrouwd of daarmee een geregistreerd partnerschap is aangegaan. Een schoonzus of een zwager erft dus niet. Verder geldt dat alleen juridische bloedverwanten erven. Een buitenechtelijk niet erkend kind erft dus niet.

Waarom valt erfenis buiten gemeenschap van goederen?

Als u een erfenis ontvangt en de overledene heeft bepaald dat de goederen uitsluitend voor u bestemd zijn (uitsluitingsclausule) dan vallen die goederen buiten de gemeenschap van goederen.

Heeft ex schoonzoon recht op erfenis?

Alleen uw eigen kinderen en niet hun aangetrouwde partners zijn op grond van de wet uw erfgenamen. U hoeft 'de koude kant' dus niet specifiek te onterven. Toch kan uw (voormalige) schoondochter of schoonzoon recht hebben op een deel van uw erfenis.

Hebben kleinkinderen recht op erfenis grootouders?

De kleinkinderen kunnen dan erven via hun ouders. Ze hebben dus niet direct recht op een deel van de nalatenschap van hun grootouders. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de positie van kleinkinderen in de erfenis afhankelijk is van de aanwezigheid van andere erfgenamen.

Wie erft er als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Kan ik mijn schoondochter onterven?

Schoonzoon of schoondochter onterven

Iets vergelijkbaars geldt ook voor schoonzoons en schoondochters. Zij zijn geen erfgenaam volgens de wet, dus vallen ze ook niet te onterven. Hendrik (uit het voorbeeld hierboven) wil weten of hij zijn schoondochter Irene kan onterven.

Waar heb je als weduwe recht op?

Als nabestaande kunt u ook recht hebben op een nabestaandenpensioen. Er bestaan verschillende nabestaandenpensioenen, zoals een levensverzekering of een uitkering. Elke inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw), die ervoor zorgt dat nabestaanden een basisuitkering krijgen.

Wat erft de langstlevende echtgenoot?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

Wat als een van beide samenwonende partners sterft wat erft de overlevende partner dan?

Sterft een van beide samenwonende partners, dan beperkt de erfenis van de overlevende partner zich tot het vruchtgebruik van de gezinswoning en de inboedel. De overlevende partner mag dus in het huis blijven wonen óf het verhuren en de huurgelden, zelfs als hij geen eigenaar van de woning is.

Wat krijgt Ex bij overlijden?

Het bijzonder nabestaandenpensioen dat bij overlijden van je ex-partner wordt uitgekeerd, is meestal zeventig procent van het ouderdomspensioen. Kijk je pensioenregeling er goed op na hoeveel in jouw situatie wordt uitgekeerd.

Wat gebeurt er met erfenis bij scheiding?

Of je nog samen of al gescheiden bent, heeft geen gevolgen voor je erfenis. Je partner is hoe dan ook geen erfgenaam. Tenzij je hem bij testament als dusdanig hebt aangeduid. Je kan je testament trouwens op elk ogenblik wijzigen.

Wat zijn de rechten van grootouders?

Het recht op persoonlijk contact van de grootouders is vastgelegd in artikel 375bis B.W.: “De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden. Datzelfde recht kan aan ieder ander persoon worden toegekend, indien hij aantoont dat hij met het kind een bijzondere affectieve band heeft.

Wie erft als één van de ouders sterft?

Tot de eerste orde behoren uw afstammelingen. Heeft u kinderen, dan erven zij uw gehele nalatenschap. Tenzij u gehuwd bent. Dan erven de kinderen de blote eigendom van de nalatenschap en de langstlevende echtgenoot of echtgenote het vruchtgebruik.

Kunnen kleinkinderen aanspraak maken op erfenis?

Volgens de wet erven uw kleinkinderen niet van u zolang uw kinderen nog leven. In een testament kunt u regelen dat zij ook iets erven. Hier kunt u voorwaarden aan verbinden, bijvoorbeeld dat zij dit voor hun studie gebruiken.

Hebben stiefkinderen recht op kindsdeel?

Hebben stiefkinderen ook een kindsdeel? Stiefkinderen hebben op grond van de wet geen kindsdeel in de erfenis van de stiefouder.

Heeft stiefkind recht op erfenis?

Dat komt onder andere tot uiting als een stiefouder overlijdt. Als we kijken naar het erfrecht, dan is het pas sinds 2003 mogelijk een stiefkind als 'eigen' kind te betrekken bij de wettelijke verdeling[1]. Dit betekent dat het stiefkind niets krijgt, tenzij je in je testament regelt dat het stiefkind ook erft.

Hebben stiefkinderen recht op de erfenis?

Stiefkinderen zijn op grond van de wet niet gelijk aan kinderen. Wel kun je stiefkinderen op eenzelfde manier als kinderen meedelen in de erfenis. Hiervoor moet een testament worden gemaakt.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Waarom een testament als je getrouwd bent?

Is jouw kind erfgenaam en is hij/zij getrouwd in gemeenschap van goederen, dan kun je met een uitsluitingsclausule voorkomen dat de erfenis mee gaat in de verdeling als zij onverhoopt gaan scheiden. Heb jij dit opgenomen in het testament en gaat jouw kind scheiden, dan hoeft de erfenis dus niet verdeeld te worden.

Vorige artikel
Hoelang slapen bij 1 dutje?
Volgende artikel
Waarom donzen slaapzak?