Wie krijgt de erfenis als je geen kinderen hebt?
Gevraagd door: Merle de Vroege | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.3/5 (44 stemmen)
Indien u ongehuwd bent, geen geregistreerd partnerschap heeft en geen kinderen heeft, dan erven volgens de wet uw ouders en uw broers en zusters. Als u dit niet wenst, kunt u bij testament aangeven wie dan uw erfgenamen zijn. U bent geheel vrij om te bepalen wie uw erfgenamen zijn.
Hebben zwagers ook recht op erfenis?
Bloedverwanten en echtgenoot / echtgenote
Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.
Wie erft bij kinderloos overlijden?
Wanneer de erflater kinderloos overlijdt, bekomt de langstlevende echtgenoot niet alleen het vruchtgebruik, maar ook de volle eigendom van het aandeel van de eerststervende in het gemeenschappelijk vermogen en/of van de goederen exclusief in onverdeeldheid tussen de echtgenoten.
Wie is de eerste erfgenaam?
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Kan een kind zijn erfdeel opeisen?
Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.
Is Eerdere Uitbetaling van uw kindsdeel mogelijk?
Mag de langstlevende eerder het kindsdeel uitbetalen? Ja, meestal mag de langstlevende tijdens het leven het kindsdeel eerder uitbetalen. Dat is niet verplicht. De kinderen kunnen het kindsdeel ook niet opeisen, tenzij dat in het testament staat of als er sprake is van een wilsrecht.
Hoe kan ik mijn erfdeel opeisen?
Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.
Wat is de volgorde van erfgenamen?
Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Daar zit een volgorde in. De eerste groep zijn je echtgenoot en je kinderen. Heb je die niet, dan je ouders en broers en zussen.
Hoe kom je te weten of je erfgenaam bent?
In een testament staat wie de erfgenamen van de overledene zijn. Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u of kan uw notaris contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR).
Hoe snel weet je of je erfgenaam bent?
De notaris zal hiervoor contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR. Wanneer de erfgenamen in het testament zijn benoemd, zal dit sneller gaan dan wanneer dit via de parentelen verloopt, omdat er dan meer registers zullen worden bekeken.
Wie is erfgenaam bij overlijden broer?
Heeft je broer of zus een partner en/of kinderen, dan erven de echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. Kleinkinderen erven als moeder of vader al is overleden. De kleinkinderen komen dan in de plaats van hun overleden ouder.
Kan een gevangene erven?
A. OM TE KUNNEN ERVEN MOET U 'BESTAAN'
'Personen' die nog niet zijn verwekt, kunnen dus niet erven. Menselijke wezentjes in de moederschoot zijn gelijkgesteld met geboren personen, op voorwaarde dat ze leefbaar (levend en levensvatbaar) ter wereld komen.
Hoeveel erfbelasting betalen neven en nichten?
Kleinkinderen betalen meer erfbelasting en neven, nichten, ooms, tantes en erfgenamen die geen familie zijn, betalen het hoogste tarief. Het minimale percentage is 10% en het maximale percentage is 40%.
Heeft mijn partner recht op mijn erfenis?
Bij de wettelijke verdeling van erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er nieuwe regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.
Wie informeert de erfgenamen?
Deze werkgroep hanteert als uitgangspunt dat de notaris die een verklaring van erfrecht afgeeft, de door hem vastgestelde erfgenamen aanschrijft en informeert.
Hoe weet je of er nog een erfenis is?
Informatie over erfenis
Als u informatie zoekt over een erfenis kunt u terecht bij de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats kunt u zien op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl. Bij de rechtbank kunt u gratis het boedelregister inzien.
Hoe verloopt de verdeling van een erfenis?
- Stap 1: Bepaal de waarde van de nalatenschap. ...
- Stap 2: Betaal schulden en verkoop eventueel spullen uit de nalatenschap. ...
- Stap 3: Verdeel overgebleven spullen en het geld in de nalatenschap.
Hoe erfenis verdelen zonder notaris?
In principe geen notaris nodig
In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.
Wat is een Overbedelingsschuld?
Vorderingen van de kinderen
Met andere woorden: de langstlevende echtgenoot wordt overbedeeld. Hierdoor ontstaat een schuld aan de kinderen, een zogeheten 'overbedelingsschuld'. Deze overbedelingsschuld is gelijk aan de erfdelen van de kinderen. De kinderen krijgen dus een vordering op de langstlevende echtgenoot.
Waar kindsdeel opeisen?
Je kan je kindsdeel opeisen bij alle erfgenamen. Soms is er iemand aangewezen als executeur of gevolmachtigde. Dan moet je bij die persoon zijn. Maar dat moeten de andere erfgenamen je dan vertellen.
Waar heb je recht op als je onterfd bent?
Als onterfde echtgenoot heeft u inderdaad geen rechten meer, ook niet op een legitieme portie. Als onterfd kind heeft u wel rechten: Recht op inzage in de financiën van de overledene. Recht op de legitieme portie.
Kan een kindsdeel verjaren?
In principe komt een kindsdeel niet te vervallen of verjaart dit als de langstlevende ouder nog in leven is. Volgens artikel 3:306 van het Burgerlijk Wetboek is er sprake van een verjaring als er na twintig jaar vanaf de opeisbare vordering geen actie wordt ondernomen.
Is kindsdeel belastingvrij?
De vrijstelling voor kinderen is ruim € 20.000. Als u meer erft, dan wordt erfbelasting geheven over het gedeelte dat u erft dat meer is dan de vrijstelling.
Hoe kindsdeel uitbetalen?
Als langstlevende echtgenoot mag men altijd de kindsdelen geheel of gedeeltelijk uitbetalen. Uitbetaling van de kindsdelen is geen schenking, maar aflossing van een schuld. Daarover hoeft dus geen schenkbelasting te worden betaald.
Hoeveel mag je schenken aan neven en nichten?
Schenk je een bedrag aan iemand anders dan je zoon of dochter? Dan mag je maximaal 2.274 euro belastingvrij schenken. Naast je kleinkind, (groot)ouders, broer/zus, neef/nicht en andere familieleden, mag je dit jaar ook vrienden en kennissen dus een belastingvrije schenking doen van 2.274 euro. Tip!
Kan een school een kind weigeren?
Hoe kan je een kind straffen?