Hoe kan ik voor oma recht aanvragen? Ze mag mijn kleindochter niet meer zien. | Het Juridisch Loket

Heeft oma recht op kleinkind?

Gevraagd door: bacc. Rosa van de Velden M  |  Laatste update: 13 januari 2024
Score: 5/5 (29 stemmen)

Geen wettelijk omgangsrecht voor grootouders Zij zijn bloedverwanten van het kind, net zoals bijvoorbeeld ooms en tantes dat zijn. Grootouders kunnen de rechter alleen vragen om een contactregeling vast te stellen wanneer de band met hun kleinkinderen gekwalificeerd kan worden als een 'nauwe persoonlijke betrekking'.

Welke rechten heb je als oma om je kleinkind te zien?

De wetgever heeft aan oma's en opa's gedacht en erkent dat zij recht hebben op persoonlijk contact met hun kleinkinderen. Dit recht is uitdrukkelijk opgenomen in artikel art. 375bis van het Burgerlijk Wetboek: “De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden.

Kan een grootouder bezoekrecht eisen?

Kunnen grootouders bezoekrecht eisen? Ja, het bezoekrecht van grootouders staat in het Burgerlijk Wetboek beschreven. Zij kunnen dit via de rechter opeisen. De rechter kan echter beslissen om dit recht te ontzeggen wanneer contact met hen niet in het belang van het kind is.

Wat moet je doen als je je kleinkinderen niet mag zien?

Een verzoek bij de familierechtbank

Slechts in laatste instantie, als er geen andere oplossing mogelijk is, kunnen de grootouders het contact met hun kleinkinderen afdwingen via de familierechtbank. Het recht op persoonlijk contact tussen grootouders en kleinkinderen staat in het Burgerlijk Wetboek.

Hoe vaak mag ik mijn kleinkind zien?

Hoe vaak mag je je kleinkind zien? De wet bepaalt niet hoe vaak een grootouder zijn/haar kleinkind mag zien. Ook hier wordt rekening gehouden met het belang van het kind en de concrete situatie waarin het kind zich bevindt. Hoe hechter je band was, hoe vaker je je kleinkind zal kunnen zien.

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel uren bezoekrecht hebben grootouders?

Grootouders hebben uiteraard een beperkter omgangsrecht dan een gescheiden vader of moeder, vaak wordt een omgangsrecht toegestaan voor 1 dag per maand en wat langer (2-3 dagen) tijdens de schoolvakanties. In uitzonderlijke omstandigheden zal de rechter aan de grootouders een omgangsrecht weigeren.

Heb ik recht op mijn kleinkind?

Het Burgerlijk Wetboek regelt in artikel 1:377a dat een kind recht heeft op omgang 'met zijn ouders en met degene die in nauwe persoonlijke betrekking tot hem staat'. Dit betekent dat ook opa en oma een recht op omgang met hun kleinkinderen kunnen hebben.

Wat kan je doen als je kind niet naar de andere ouder wilt?

Als je kind niet meer naar jou toe wil

Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.

Wat kun je doen met je kleinkinderen?

10 dingen om met je kleinkinderen te doen
  1. Ontwerp een stad. Je kunt speelkleden met daarop een plattegrond van een stad kopen. ...
  2. Indoorspeurtocht. ...
  3. Handlettering. ...
  4. Gelukscroissantjes. ...
  5. Moestuintje aanleggen. ...
  6. Maak samen een bucketlist. ...
  7. Modderkeuken. ...
  8. Slaap eens onder de sterrenhemel.

Hoeveel ouders zien hun kinderen niet meer?

Vaders trekken vaak aan het kortste eind bij echtscheidingen, blijkt uit recent onderzoek van het CBS en de UvA. Van alle volwassen kinderen met gescheiden ouders, ziet 20 procent hun vader niet meer.

Wat zijn de rechten van een grootouder?

In het Burgerlijk Wetboek staat uitdrukkelijk geschreven dat grootouders het recht hebben om hun kleinkind te zien en dus omgangsrecht of bezoekrecht met hun kleinkinderen hebben. Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: “De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden.

Kan een grootouder een kleinkind onterven?

Ja, dan kan. Als ouder of grootouder heeft u het recht om uw kind of kleinkind te onterven. Dit betekent echter niet dat het onterfde (klein)kind helemaal niets meer uit uw nalatenschap ontvangt. Kinderen en kleinkinderen houden namelijk altijd recht op de zogenaamde legitieme portie.

Hebben kleinkinderen recht op erfenis opa?

Dus mijn vraag is hoe ik zou kunnen weten of ze hem iets heeft nagelaten? En of hij daar daadwerkelijk recht op heeft? Vooropgesteld krijgen kleinkinderen pas rechten in de nalatenschap van hun opa of oma als hun eigen ouder (kind van opa en oma) niet meer leeft.

Welke leeftijd kind zelf beslissen?

Kortom: kinderen mogen vanaf hun 18e kiezen, tot die tijd bepalen de gezaghebbende(n) of de rechter.

Hoe oud moet een kind zijn om zelf te beslissen?

Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen. Dat kan bij een van de ouders zijn, maar zij kunnen vanaf dat moment ook zonder toestemming van de gezaghebbende(n) zelfstandig gaan wonen.

Hoe oud mag een kind beslissen waar hij woont?

Ouders blijven totdat een kind 18 jaar is verantwoordelijk voor de hoofdverblijfplaats en de zorgregeling. Als er een procedure bij de rechtbank aanhangig is gemaakt, wordt een kind vanaf 12 jaar door de rechtbank in de gelegenheid gesteld om te worden gehoord.

Wat ga je doen met oma?

Leuke uitjes met oma en opa
  • Het Spoorwegmuseum. Stap in het rijtuig van de Koninklijke Familie. ...
  • Avonturenboerderij Molenwaard. Hoe legt een kip een ei? ...
  • Ouwehands Dierenpark. ...
  • Safaripark Beekse Bergen. ...
  • Speelland Beekse Bergen. ...
  • Madurodam. ...
  • Industrieel Museum Zeeland.

Wat te doen bij opa en oma?

Uitjes met opa en oma
  1. Dierentuin. Hoe groot of klein je (klein)kind ook is: dieren zijn altijd een succes. ...
  2. Pretpark. Genieten, die spannende attracties. ...
  3. Musea voor kinderen. ...
  4. Kabouterpad. ...
  5. Plukken. ...
  6. Picknicken. ...
  7. Maak een thuisbioscoop. ...
  8. Laat je leiden door kleur.

Wat kun je doen met je oma en opa?

Top 8 dingen die je met/voor je opa en oma kunt doen
  • Oude foto's bekijken! Klinkt misschien heeel saai, foto's kijken. ...
  • Geef opa en oma een Social Media Cursus. ...
  • 3 . ...
  • Ga naar een musical. ...
  • Spelletjesavond. ...
  • Regel een familiedag. ...
  • Een dagje naar de dierentuin. ...
  • Geef een fotoboek cadeau.

Kan vader kind weghouden bij moeder?

In principe heeft elke ouder recht op omgang met zijn kinderen. Maar in uitzonderlijke situaties kan de rechter in belang van het kind bepalen dat een ouder geen omgang met zijn kinderen mag hebben. Een ontzegging van het recht op omgang kan alleen plaatsvinden op verzoek van een van de ouders.

Kan vader kind bij moeder weghalen?

Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.

Wat valt onder ouderverstoting?

Van ouderverstoting is sprake als een kind een ouder, waarmee het kind voorheen een goede relatie had niet meer wil zien. Ouderverstoting is onderdeel van het beëindigen van de relatie tussen ouders. Soms manifesteert ouderverstoting zich pas jaren na de feitelijke scheiding.

Welke rechten heb je als 12 jarige?

Wat mag ik als ik 12 jaar ben? Je mag je mening geven over dingen die over je gezin gaan. Als je ouders bijvoorbeeld gaan scheiden, mag je zeggen bij wie je wil wonen en of je nog contact wil met allebei je ouders. Jij mag zelf weten of je je oude achternaam houdt of dat je deze wil veranderen.

Wie bepaalt de omgangsregeling?

De rechter beslist in jouw belang, al kan hij dat anders zien dan jijzelf. Als er een rechtszaak is, nodigt de rechter je uit voor een kindgesprek om je mening te geven. Dat is niet verplicht. Je vindt het adres van de rechtbank op de pagina Contact.

Wat zijn de rechten van een kind van 12 jaar?

Vanaf je 12e kun je een eigen paspoort aanvragen. Je ouders moeten hier dan wel toestemming voor geven. Je kunt je als orgaandonor registreren. Als je overlijdt voor je 16e, dan kunnen jouw ouders of voogd ondanks de registratie bezwaar maken tegen de donatie.