er zit misschien salmonella in 5 producten van 't chocolademerk Kinder

Heeft Kinder chocolade salmonella?

Gevraagd door: Johanna Zuérius Boxhorn van Miggrode PhD  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (8 stemmen)

In totaal 324 salmonella-infecties door chocoladeproducten van Kinder. Zeker 324 mensen in twaalf verschillende landen hebben een salmonella-infectie opgelopen door het eten van Kinderchocolade van het Italiaanse bedrijf Ferrero. Dat heeft de Europese gezondheidsdienst ECDC vastgesteld.

Welke Kinder chocolade zit salmonella?

In Nederland zijn in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocolaatjes niet te eten. Fabrikant Ferrero trof in februari de salmonellabacterie aan in een installatie.

Welke Kinder producten hebben salmonella?

In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn al 105 salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van o.a. Kinder Surprise, Schokobons, en Kinder Mini Eggs. De populaire chocolade-eieren worden in ons land gemaakt, in Aarlen.

Hoe komt er salmonella in Kinder chocolade?

De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.

Welke kinder chocola mag je niet eten?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen te eten, omdat de chocolade mogelijk salmonella kan bevatten.

37 gerelateerde vragen gevonden

Welke kinder chocolade mag je eten?

Kinder Surprise 20 gram en 3 x 20 gram met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22. Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22. Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22. Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.

Kan je Kinder chocola nog eten?

Toezichthouder: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit Belgische Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om alle Kinder chocola uit een Ferrero-fabriek in België niet te eten. Het snoepgoed kan een salmonella-besmetting veroorzaken.

Kun je salmonella krijgen van chocolade?

Maar het is niet nodig om ons zorgen te maken als we bijvoorbeeld een chocolade-paasei eten, zegt Lutgerink. "De kans op salmonella in chocola is klein. Het is geen hoogrisicoproduct voor de bacterie, zoals eieren en vlees."

Wat gebeurt er als je Kinder chocolade eet?

In België waarschuwde de voedsel- en warenautoriteit FAVV consumenten gisteren al om de chocola van Ferrero niet te eten. In Groot-Brittannië zijn zeker 63 salmonellagevallen gemeld die gelinkt worden aan de chocoladeproducten. De producten die uit de schappen zijn gehaald: Kinder Surprise (alle verpakkingen)

Welke Kinder eieren salmonella?

De uitbraak wordt gelinkt aan de Kinder Surprise-eieren van het merk Ferrero. Kinder Surprise en aanverwante producten uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen zijn inmiddels uit de schappen gehaald. Het advies aan consumenten is om die niet meer te eten. Van de 150 meldingen zijn er 119 bevestigd.

Welke Kinder producten niet eten?

Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren

Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.

Waar kun je salmonella van krijgen?

Mensen krijgen het door een salmonella-bacterie. Dieren kunnen deze bacterie bij zich dragen, vooral boerderijdieren. Mensen kunnen besmet raken met deze bacterie. Meestal via voedsel, en soms ook door dieren.

Waar zit salmonella in chocolade?

Het Voedingscentrum zegt dat het bijvoorbeeld kan zijn gekomen door het melkpoeder dat in chocola zit. Het kan ook zijn dat de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet is geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terecht is gekomen.

Hoe gezond is Kinder chocolade?

De chocolade van Kinder, bekend van de kleine reepjes en suprise-eieren, bevat stoffen die 'waarschijnlijk kankerverwekkend' zijn. Dat concludeert de Duitse voedingswaakhond Foodwatch.

Waar wordt Kinder Chocolate gemaakt?

Naast de gewone reep bestaat er ook Kinder Bueno White en Kinder Bueno Dark, met respectievelijk witte en pure chocolade in plaats van melkchocolade. Kinder Bueno wordt gemaakt in de fabrieken van Ferrero in Villers-Écalles.

Is Kinder chocolade van Ferrero?

Kinder is een bijzonder merk binnen Ferrero. Het werd gelanceerd in 1968 door Michele Ferrero wiens droom het was om chocolade te maken die speciaal ontwikkeld was voor kinderen.

Hoe herken je salmonella vergiftiging?

Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.

Hoe groot is de kans dat je salmonella krijgt?

Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden sneller ziek na een besmetting. De kans bestaat dat zij een vochttekort oplopen.

Welke chocolade eieren zijn besmet?

Naast Kinder Surprise gaat de terugroepactie om Schoko-Bons, Mini Eggs en de Maxi-variant van de chocolade-eieren met een plastic speelgoedje in het midden. De salmonellabacterie kan onder meer groeien op rauw vlees of in zuivel en infecteert ook regelmatig mensen in Nederland. Meestal zijn de klachten mild.

Welke kinder chocolade is gevaarlijk?

Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22, Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22. Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22. Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.

Welke kinder chocolade terug?

Ook Nederlandse consumenten wordt nu geadviseerd de bewuste chocolade niet te eten en voor terugbetaling contact op te nemen met de klantenservice. Naast Kinder Surprise gaat het om Kinder Schokobons, Kinder Happy Moments, een adventkalender en Mix Peluche.

Waarom gaat kinder chocola weg?

Zowel in Nederland als in België moeten alle Kinder-chocoladeproducten uit de Belgische fabriek van Ferrero uit de supermarkt worden gehaald. Het gaat onder meer om Kinder Surprises. Mogelijk kunnen de chocolaatjes salmonella-infecties veroorzaken.

Waar kan je heel ziek van worden?

Waarvan kun je ziek worden in eten?
  1. Bacteriën en virussen. Dagelijks lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie of voedselvergiftiging op door bacteriën en virussen in het eten. ...
  2. Verbrand of te donker gebakken eten. ...
  3. Milieuverontreinigingen. ...
  4. Bestrijdingsmiddelen. ...
  5. E-nummers.

Kun je ziek worden van eieren?

Salmonella is een bekende en beruchte ziekmakende bacterie. Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden sneller ziek na een besmetting.

Wat te doen tegen salmonella besmetting?

Salmonella gaat dood als je het product goed verhit (minimaal 2 minuten bij 70 °C). Bak vlees dus door en door gaar en kook eieren het liefst hard. Was je handen voordat je gaat koken en zeker na het aanraken van rauw vlees.