Hoe leer je een kind omgaan met zakgeld en kleedgeld? - Tea Adema

Heeft een kind recht op kleedgeld?

Gevraagd door: Mohamed Yildiz LLB  |  Laatste update: 2 maart 2024
Score: 4.4/5 (56 stemmen)

Een recht op zak-of kleedgeld bestaat niet in Nederland. Wel is het zo dat ouders verplicht zijn om voor het levensonderhoud van hun kinderen te zorgen. Dit betekent dat ze hun kind bijvoorbeeld voldoende kleding moeten geven. Het is uiteindelijk aan de ouders zelf hoe ze deze plicht invullen.

Heb je recht op kleedgeld?

Zak- en kleedgeld krijg je normaal gesproken van je ouders. Ook als je (tijdelijk) even niet meer bij je ouders woont. Hoeveel zak- en kleedgeld je krijgt bepalen je ouders en hangt meestal af van je leeftijd. Soms lukt het ouders niet om hun kind zak- en kleedgeld te geven.

Hoeveel kleedgeld krijgt een kind gemiddeld?

Uit het Nibud Scholierenonderzoek van 2016 blijkt dat kinderen van 12 tot 18 jaar gemiddeld € 50 kleedgeld per maand krijgen. Dat bedrag is vrijwel gelijk voor alle leeftijden. Uit onderzoek blijkt verder dat álle kleding voor een kind € 56 per maand kost.

Hoe vraag je je ouders om kleedgeld?

Probeer dan eens het volgende:
  1. Bespreek het met je ouders. Maak een overzicht van je aankopen, zodat je kunt laten zien dat het écht te weinig is.
  2. Bezuinig op je kledinguitgaven (of op andere uitgaven). ...
  3. Vul je kleedgeld aan met een deel van je zakgeld of zoek een baantje.

Is 100 euro kleedgeld veel?

Voorlichtingsinstituut Nibud adviseert om vanaf het 12e jaar met kleedgeld te beginnen. De meeste kinderen ontvangen maandelijks een bedrag tussen de 25 en 50 euro. Slechts 2 procent krijgt meer dan 100 euro. Uiteraard zegt dit bedrag pas iets als ook bekend is wat kinderen ervan moeten kopen.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat valt allemaal onder kleedgeld?

Voordat een kind kleedgeld krijgt, moet duidelijk worden wat er allemaal gekocht moet worden. Zet op een rijtje wat bij kleding hoort: schoenen, jas, ondergoed, sokken, panty's, nette en daagse kleding. Schat in wat dit kost. Dat bedrag is afhankelijk van waar en wanneer je kleding koopt.

Wat krijgt een 14 jarige aan kleedgeld?

Volgens het laatste onderzoek van Nibud krijgen tieners gemiddeld 64 euro kleedgeld. Daarnaast krijgen zij gemiddeld 31 euro zakgeld. Ook verdienen tieners gemiddeld 174 euro bij hun bijbaantje, en krijgen ze gemiddeld 43 euro door vakantiewerk.

Wat is het gemiddelde kleedgeld voor een 11 jarige?

Zakgeld en kleedgeld voor je kind

Een brugklasser ontvangt gemiddeld €15 tot €20 per maand. Dit is misschien ook een goed moment om te beginnen met kleedgeld.

Wat is een normaal bedrag voor schoenen?

Gemiddeld zijn de uitgaven aan kleding en schoenen in Nederland € 1600 per jaar. Hiervan wordt over het algemeen € 1270 euro aan kleding besteed en iets meer dan € 300 aan schoenen.

Van wie krijg je kleedgeld?

Verantwoordelijkheid Ouders hebben wettelijk een onderhoudsplicht voor hun kinderen. Hierdoor ligt de verantwoordelijkheid voor het geven van zak- en kleedgeld bij de ouders, ook wanneer hun kinderen voltijds verblijven in een accommodatie voor jeugdhulp met verblijf.

Waarom krijg ik geen kleedgeld?

Ouders zijn verplicht hun kind financieel te onderhouden

In Nederland bestaat geen recht op zak-of kleedgeld. Ouders zijn wel verplicht om te zorgen voor het levensonderhoud van hun kinderen. Ze moeten hun kind bijvoorbeeld voldoende kleding geven, maar het is aan de ouders zelf hoe ze invulling geven aan deze plicht.

Wat is de zak en kleedgeld grens?

De zak- en kleedgeldgrens in 2022 is € 348,89 (alleenstaand) en € 542,69 (met partner).

Wat krijgt een 15 jarige aan kleedgeld?

In de praktijk betalen kinderen meestal niet alle kleding van het kleedgeld (bijvoorbeeld geen sport- of badkleding). De doorsnee middelbare scholier krijgt ongeveer 50 euro per maand aan kleedgeld. Uit Nibud-onderzoek (2020) blijkt dat er maar kleine verschillen zijn tussen leeftijden.

Wat is normaal kleedgeld voor een 12 jarige?

Uit gegevens van het Nibud blijkt dat alle kleding (dus van sokken, ondergoed tot een winterjas en ook schoenen) voor kinderen vanaf 12 jaar gemiddeld 47 euro per maand kost voor jongens en 54 euro voor meisjes.

Hoeveel kleedgeld is normaal voor 12 jarige?

Gemiddeld krijgt een scholier tussen de 12 en 18 jaar ongeveer €64 per maand aan kleedgeld. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud (2020).

Wat is normaal kleedgeld 13 jaar?

Uit het Nibud Scholierenonderzoek van 2016 blijkt dat kinderen van 12 tot 18 jaar gemiddeld € 50 kleedgeld per maand krijgen. Dat bedrag is vrijwel gelijk voor alle leeftijden.

Wat is het gemiddelde kleedgeld 13 jaar?

Hoeveel kleedgeld krijgt een gemiddelde scholier? Uit onderzoek van het Nibud (2020) blijkt dat de gemiddelde middelbare scholier in Nederland zo'n 50 euro aan kleedgeld per maand krijgt. De hoogte van het kleedgeld is voor alle leeftijden ongeveer gelijk.

Wat moet je betalen van zak en kleedgeld?

De zak- en kleedgeldgrens in 2021 is € 341,55 (alleenstaand) en € 531,26 (met partner).

Hoeveel kleedgeld in de maand?

Maar uit onderzoek van het Nibud blijkt dat Nederlandse jongeren gemiddeld €50,- kleedgeld per maand krijgen. De jongeren van twaalf of dertien jaar soms iets minder (€35,- tot €45,-) en de jongeren van zeventien en achttien jaar soms net iets meer (tot €60,-).

Volgende artikel
Wat oefent een baby door hapjes?