Heb je recht op een uitkering als je zwanger bent?
Gevraagd door: Noah Reijers MA | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.9/5 (75 stemmen)
Als u zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering kunt u zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon. Vóór de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.
Hoeveel uitkering krijg je als je zwanger bent?
De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.
Waar heb je recht op tijdens zwangerschap?
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.
Kan niet meer werken door zwangerschap?
Ziekte tijdens zwangerschapsverlof
Kan uw werkneemster na haar zwangerschapsverlof nog niet aan het werk? Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan.
Wie betaalt salaris tijdens zwangerschap?
De moederschapsuitkering is een vervangingsinkomen dat het ziekenfonds jou betaalt tijdens je moederschapsverlof. Het bedrag van de uitkering hangt af van je loon.
Wie betaald vaderschapsverlof uit?
Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen. De resterende 7 dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.
Wie betaalt zwangerschapsverlof België?
Tijdens uw moederschapsverlof krijgt u van het ziekenfonds een moederschapsuitkering, die wordt berekend volgens uw loon: Tijdens de eerste 30 dagen bedraagt de uitkering 82% van het niet-begrensde loon. Vanaf de 31e dag en bij verlenging bedraagt de uitkering 75% van het begrensde loon.
Hoe lang mag je werken als je zwanger bent?
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
Hoe lang werken als je zwanger bent?
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.
Kun je ziek worden van zwangerschap?
De kans bestaat dat je tijdens je zwangerschap een griepje oploopt. Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. De klachten ontstaan binnen een paar uur. Symptomen kunnen zijn keelpijn en hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn in je hele lichaam, koude rillingen en koorts.
Welke beroepen mag je niet doen als je zwanger bent?
- blootstelling aan lawaai.
- werken bij hoge temperaturen.
- blootstelling aan scheikundige stoffen.
- blootstelling aan mechanische trillingen.
- gevaar voor besmetting.
- dragen van zware lasten (tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap)
Hoeveel maanden Kolfrecht?
Hoe vaak mag je kolven op werk? Volgens jouw kolfrecht mag je zo vaak en zo lang als nodig is kolven of borstvoeding geven, met een maximum van een kwart van je werkdag of -dienst. De tijd waarin je dit doet krijg je gewoon doorbetaald. Je hebt dit recht tot je kind 9 maanden is.
Hoeveel wordt je betaald tijdens zwangerschapsverlof?
82 % van het brutoloon tijdens de eerste 30 dagen. 75 % van je tot de loongrens begrensde brutoloon gedurende de rest van je moederschapsverlof. 78.24 % van je loon als je moet stoppen met werken omwille van een hoger risico op beroepsziekten.
Wat kost een zwangere werknemer?
Uitkering zwangerschap
De uitkering wordt berekend op basis van het loon van je werknemer en is maximaal 100 procent van het zogeheten maximum dagloon. Als het loon van je zwangere werknemer hoger is dan dit bedrag, betaal je als werkgever het resterende deel zelf.
Wat is mijn dagloon?
Om uw dagloon te berekenen, kijken wij naar uw sv-loon dat u verdiende tijdens het dienstverband waarin u ziek werd. We nemen daarbij de periode van 1 jaar voor uw eerste ziektedag. Dit bedrag delen we door 261, dat is het gemiddelde aantal dagloondagen in 1 jaar. De uitkomst is uw dagloon.
Hoeveel dagen vaderschapsverlof 2021?
Dit betekent dus dat de werknemer recht heeft op: 10 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vóór 1 januari 2021; 15 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2021 en vóór 1 januari 2023; 20 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2023.
Hoe lang ben ik thuis na bevalling?
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Hoelang geen nachten na bevalling?
Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.
Wie betaalt prenataal verlof?
De werkneemster kan voor de borstvoedingspauzes via haar verzekeringsinstelling (ziekenfonds) aanspraak maken op een uitkering ten laste van de ziekte- en invaliditeitsverzekering. Deze pauzes worden dus niet betaald door de werkgever.
Hoeveel dagen vaderschapsverlof Belgie?
Vaderschaps- of geboorteverlof
Vaders en co-ouders hebben recht op tien dagen verlof bij de geboorte van een kind. (15 dagen indien geboren na 1 januari 2021). U dient dit verlof op te nemen binnen vier maanden na de bevalling. Deze 10 dagen mogen in één keer of verspreid worden opgenomen.
Wie betaalt feestdag bij moederschapsrust?
Soms kan een feestdag vallen in een periode waarin je werknemer afwezig is wegens ziekte, moederschapsrust, vakantie, tijdelijke werkloosheid wegens overmacht,… Als de feestdagen vallen in een bepaalde periode na de start van de afwezigheid, zal je als werkgever deze feestdagen moeten betalen.
Hoeveel betaald vaderschapsverlof?
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door.
Hoe vaderschapsverlof opnemen?
Vanaf 1 januari 2021 heb je als vader of partner van de moeder na de geboorte van het kind recht op 15 dagen geboorteverlof. Je mag de 15 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Je bent niet verplicht om 15 dagen op te nemen. Je hoeft de 15 dagen niet in één keer op te nemen.
Hoeveel dagen betaald vaderschapsverlof?
U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.
Hoe lang mag je kolven op je werk?
Gedurende de eerste 9 maanden na de bevalling heeft de werkneemster het recht het werk te onderbreken om in alle rust en afzondering haar kind borstvoeding te geven dan wel af te kolven. Hiervoor mag maximaal 1/4 van de werktijd gebruikt worden (zie Arbeidstijdenwet, artikel 4:8).
Hoeveel tijd tussen voeding baby 3 maanden?
Hoeveel uur per dag kinderopvang?