Hoe krijg je een strakke afwerking voor je muren? | Schilderstips

Doet een schilder ook kitten?

Gevraagd door: prof. Maja van Munster Bsc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (43 stemmen)

Scheuren in stucwerk kitten
Deze lijn tussen muur en plafond afkitten zorgt voor een strakke uitstraling. Hiervoor wordt acrylaatkit gebruikt. Acrylaatkit wordt ook wel schilderskit genoemd, omdat het overschilderbaar is.

Kan een schilder kitten?

Moet je kitten voor of na het schilderen? Kitten wordt het best gedaan tijdens de schilderwerken. Bij het opkitten na het aanbrengen van de primer en voor het schilderen van de eindlagen bekom je het beste resultaat. Op deze manier wordt de kit ook overschilderd waardoor dit mee verwerkt kan worden binnen het geheel.

Wat moet eerst verven of kitten?

Eerst verven of eerst kitten? Eerst verven, dan kitten is de beste volgorde om aan te houden. De verklaring hiervoor ligt in het feit dat kit van zichzelf een elastischere substantie is in vergelijking met verf.

Waarom kit bij verven?

Voegen maken om te overschilderen

Als je goed voorwerk doet door een strakke kitrand te zetten heb je later profijt als je gaat beginnen met schilderen. Inspecteer daarom voordat je met verven begint of je kitranden nog mooi zijn.

Welke kit gebruiken bij verven?

Acrylaatkit en polymeerkit zijn overschilderbare kitten. Sterker nog, deze kitten zijn vaak ontworpen om te worden overschilderd. Verf hecht goed omdat ze vrij zijn van siliconen. Deze kitten worden vaak gebruikt bij bijvoorbeeld plinten, stucwerk, ramen, kozijnen en andere schilderklussen.

38 gerelateerde vragen gevonden

Waarom Schilderskit?

Scheuren in stucwerk kitten

Zo wordt scheurvorming voorkomen. Deze lijn tussen muur en plafond afkitten zorgt voor een strakke uitstraling. Hiervoor wordt acrylaatkit gebruikt. Acrylaatkit wordt ook wel schilderskit genoemd, omdat het overschilderbaar is.

Wat is Schilderskit?

De schilderskit is direct overschilderbaar en voorkomt scheurtjes of verkleuring van de verf. Geschikt voor voegen, naden en kieren bij plafond- en wand aansluitingen, deur- en raamkozijnen, vensterbanken, muren onderling, prefab-elementen, trappen, plinten, gipsplaten en doorvoerleidingen.

Hoe lang wachten met schilderen na kitten?

Het is pas mogelijk om te overschilderen als de kit volledig uitgehard is. In de meeste gevallen geldt dus dat je 2 tot 3 volle dagen moet wachten alvorens je kunt starten met overschilderen.

Hoeveel tijd tussen kitten en schilderen?

In veel gevallen zal de acrylkit na 24 uur voldoende hard zijn. Het is mogelijk dat de kit dan nog niet helemaal uitgehard is, waardoor er een kans is dat de verflaag niet goed hecht op de kit. In veel gevallen kun je acrylaatkit pas overschilderen als deze helemaal uitgehard is, tenzij anders aangegeven op het etiket.

Kan ik over bestaande kit opnieuw kitten?

Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.

Welke naden kitten?

Welke soort kit heeft u nodig?
  • Acrylaatkit: voor het dichten van naden, kieren, voegen en scheuren in een verscheidenheid aan oppervlakten, zoals kozijnen, muren, trappen en ramen. ...
  • Siliconenkit: met siliconenkit kunt u gebruiken voor alle bouwafdichtingen.

Hoe lang duurt het voordat je kit kan overschilderen?

Denk eraan dat een kitlaag pas overschilderbaar is nadat de kitlaag volledig droog is. Houd 1mm per etmaal aan voor de droging. Voorbeeld: je brengt 4mm kit aan, dus moet je 2 dagen wachten totdat de kit volledig droog is. Schilder je de kitlaag toch eerder over, dan heb je kan op kleven van de verf.

Is kit te schuren?

Eventueel schuren kan met fijn schuurpapier worden uitgevoerd als dit voor reiniging van het oppervlak noodzakelijk is. Ter verkrijging van een betere aanhechting van de kit is schuren echter niet nodig en kan zelfs negatief op de hechting van de kit uitwerken.

Wat mag je verwachten van een schilder?

Een professionele schilder zal altijd zijn uitgerust met het professionele materiaal wat je mag verwachten. Denk dan bijvoorbeeld aan professionele verf die een langdurig mooi resultaat geeft. Denk ook aan het professionele schildergerei wat een hoogstaande kwaliteit werk levert.

Kan je een kitten bij de nek pakken?

Moederkat en kitten

Wordt een kat echt in het nekvel gepakt, dan is dit uiterst pijnlijk voor haar. Gebruik deze manier van oppakken dus niet. Ook als het gaat om straffen, omdat dit een tegenovergesteld effect heeft, stress en angstig gedrag bij je kat veroorzaakt.

Waar moet je op letten bij een schilder?

Zoek bij voorkeur een schilder die met een vaste prijs werkt, inclusief materiaal- en voorrijkosten. Dan weet je waar je aan toe bent. Controleer of de genoemde prijs in de offerte van de schilder inclusief of exclusief btw is. Voor huizen ouder dan twee jaar geldt op schilderwerk een btw-tarief van 9%.

Is 1 keer aflakken genoeg?

Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit.

Kun je over siliconenkit heen verven?

Mocht je het overschilderen van siliconenkit overwegen, dan hebben we slecht nieuws voor je: verven over siliconenkit is geen optie. Alhoewel er kitsoorten zijn waar je wel overheen kunt schilderen, bijvoorbeeld beglazingskit is overschilderbaar, is het geen goed idee om siliconenkit te overschilderen.

Waarom eerst gronden en dan kitten?

Te vroeg of foutief overschilderen

Dan is de kans groot dat de verflaag gaat kleven en de kit begint te rimpelen. Dit komt doordat de doorharding van het materiaal wordt vertraagd. De beste werkwijze is om na voldoende uitharding van de kit eerst de grondverf aan te brengen.

Hoe lang blijft kit zitten?

Hoe vaak moet je kit vervangen? Goed aangebrachte, hoogwaardige kit gaat zo'n 5-7 jaar mee, maar het is ook afhankelijk van de ruimte en de omstandigheden. In vochtige ruimtes is kit eerder aan vervanging toe, zeker als de kit niet na elk gebruik wordt gedroogd.

Wat verf je eerst muren of plinten?

Schilder eerst je plinten en daarna de muur. Het is namelijk makkelijker om muurverf van je plinten te verwijderen, dan om lakverf van een geverfde muur te halen.

Hoe afplakken bij kitten?

Plak schilderstape dicht langs alle ontvette randjes. Snijd je spuitmondje schuin af, maar houd de opening klein. Breng niet te veel kit aan. Gebruik een kant-en-klare afwerkzeep en een kitspatel om strak af te werken.

Is Schilderskit waterdicht?

Overschilderbare kit om voegen en kieren met beperkte beweging wind- en waterdicht te maken. Zowel voor binnen als buiten.

Wat is de beste Schilderskit?

De beste schilderskit op een rij

Ottoseal Acrylaatkit RAL 9010 310ml Flexibele acrylaatkit in RAL 9010! Ottoseal Acrylaatkit RAL 9001 310ml Flexibele acrylaatkit in RAL 9001! Soudal Transpacryl 310ml Transparante acrylaatkit!

Wat kost een Kitvoeg?

Wat kost een kitter

Een professionele kitter kost gemiddeld € 4,- tot € 11,- per strekkende meter, afhankelijk van de voegbreedte, ondergrond, kleur en merk. Vaak betaal je een starttarief van gemiddeld € 60,- euro (voor kitwerk onder de 20 meter) Daarnaast zijn er soms voorrijkosten als de kitter van ver komt.

Vorige artikel
Is moedermelk plakkerig?