Hoe leg je je baby in het ledikantje of wiegje?

Zijn wiegjes veilig voor pasgeborenen?

Gevraagd door: Eva van den Velde  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (68 stemmen)

Ook een wieg is een veilige slaapplek voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Hierna wordt je kleine beweeglijker en kan tijdens het omrollen tegen de vaak dichte zijkant terecht komen. Dit zou verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken.

Wat is beter wiegje of ledikant?

Een wieg is veiliger

Wanneer je baby kan omrollen, dien je over te stappen op een ledikant. Als je baby in de wieg kan draaien bestaat namelijk de kans dat hij/zij met zijn mond en neus tegen de zijwanden komt te liggen en daardoor niet goed kan ademen.

Is een wieg veilig?

Een wieg is een veilige slaapplek voor je baby. Dat kan een gewone wieg zijn of een co-sleeper/aanschuifbedje. Als je baby zich kan omrollen, is het tijd om een kinderbed te gaan gebruiken. Dat is na 3 tot 6 maanden.

Waar laat je je pasgeboren baby slapen?

In de eerste paar maanden kan je baby in een eigen wiegje of bedje slapen op jouw slaapkamer. Vanaf ongeveer 4 tot 6 maanden kan je baby wennen aan zijn of haar eigen kamer. Leg je baby de eerste 4 maanden niet bij jou in bed. Dit wordt afgeraden vanwege de veiligheid.

Waarom een baby in wiegje?

Doordat een babywieg compact is, biedt het geborgenheid voor je kindje. Een baby vindt geborgenheid fijn; hij/zij heeft immers negen maanden in een kleine én beschermde baarmoeder geleefd. Een wieg kan daarom de eerste maanden na de geboorte comfortabeler en vertrouwder voelen dan een groot ledikant.

18 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang kan een baby in een wiegje?

Een wieg is een veilige slaapplek voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Je wisselt dan van wieg naar ledikant. Een wieg is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is. Dat komt omdat je baby dan beweeglijker wordt en kan omrollen en zitten.

Hoelang slaapt baby in wiegje?

Je baby zal gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden in de wieg kunnen liggen, daarna is ze te groot en moet ze verhuizen naar het ledikant.

Waarom mag een baby niet in de box slapen?

Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.

Wat doe je een Newborn snachts aan?

Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).

Hoe laat naar bed met pasgeboren baby?

Waarom een vroege bedtijd het beste kan zijn voor je baby. Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.

Wat moet je vermijden voor een veilige wieg?

Plaats de wieg niet in de nabijheid van een warmtebron. Laat niets achter in de wieg of zet de wieg niet in de buurt van een product dat een gevaar kan inhouden voor verstikking of wurging zoals gordijnkoorden, touwtjes … Kies bij voorkeur de matras die standaard bij de wieg wordt geleverd.

Welk bedje voor pasgeboren baby?

Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen. Een ledikant is geschikt tot je kindje ongeveer 2,5 jaar oud is.

Hoe baby veilig laten slapen?

De veiligste slaaphouding voor een baby is slapen op de rug. De baby kan dan niet met de mond of neus tegen het matras aan liggen, wat de ademhaling zou kunnen belemmeren. Wij raden slapen op de zij of op de buik sterk af, zolang de baby zichzelf nog niet snel en makkelijk om kan draaien.

Waar zet je het wiegje neer?

Het is wel aan te raden om de wieg in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je baby veel indirect zonlicht op zijn huidje krijgt. Dit breekt bilirubine af, wat ervoor zorgt dat je baby geen gele gloed heeft. Voor peuters geldt hetzelfde als voor baby's. Plaats het ledikant niet tegen het raam of tegen de verwarming.

Wat zijn de oorzaken van wiegendood?

Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Wees als ouder steeds waakzaam. Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand.

Waar slaapt een baby in kleding?

Onder een luchtige laken en/of deken of in een luchtig slaapzakje of inbakerzakje. Je baby slaapt in een romper – met lange mouw – en eventueel ook in (slaap)pakje (OOTD of pyjama). Onder een lakentje en warm (wollig) dekentje of in een warme winterslaapzak. Mét of zonder mouwen.

Hoeveel TOG is een romper?

De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG. Hierbij gaan we uit van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18 tot 20° C.

Hoe weet je of een baby het koud heeft?

Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.

Welke leeftijd komt wiegendood voor?

De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.

Welke baby's hebben een verhoogd risico op wiegendood?

Jongensbaby's lopen een kleine kans meer op babysterfte. Baby's met een laag geboortegewicht ook. Meerlingbaby's (die hebben meestal ook een lager geboortegewicht). Gebruik van onveilig beddengoed.

Hoe voorkom je hazenslaapjes baby?

Tips tegen hazenslaapjes
  1. Zorg voor een donkere kamer. De eerste tip: een donkere kamer. Donker zorgt voor de aanmaak van melatonine en dat stofje maakt baby's slaperig. ...
  2. Laat baby zelf in slaap vallen. Een andere tip is om je baby zelf de kans geven weer in slaap te vallen.

Is frisse lucht goed voor baby?

De buitenlucht is goed voor je baby.

Wist je dat frisse lucht voor je baby even belangrijk en nodig is als voor ons volwassenen? Net zoals ze aangepaste voeding nodig hebben, verlangen baby's ook naar frisse lucht. Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan.

Hoe lang mag een baby s Nachts zonder voeding?

Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.

Hoeveel uur slaapt een baby van 3 weken?

Je baby slaapt nu gemiddeld 17 uur op een dag, maar een paar uur meer of minder slaap is ook goed. Tussen de slaapjes is de wakkere periode nu zo'n drie kwartier tot een uur. 's Nachts zal je nog vaak uit bed moeten voor een of twee voedingen.

Hoe lang kan een baby in maat 50?

Je baby heeft meestal maat 50 bij 0 tot 1 maand oud. Het is dan ook vaak de eerste babymaat die je kind draagt. Wordt je baby te vroeg of te licht geboren? Dan past maat 44 waarschijnlijk beter.

Vorige artikel
Wat komt er na opa en oma?