Kindergeld of kinderbijslag. Hier de uitleg.

Wie zorgt voor het recht op kindergeld?

Gevraagd door: mr. Mirthe Loukili  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (43 stemmen)

Kinderbijslag krijg je automatisch van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB ontvangt je gegevens via de gemeente. Je ontvangt voor het eerst kinderbijslag in het eerstvolgende kwartaal nadat je kind is geboren. Als je kind 18 jaar wordt, stopt de kinderbijslag.

Wie komt er in aanmerking voor kinderbijslag?

Het kind is getrouwd. Het kind is ontvoogd. Het kind is 16 jaar of ouder, woont zelfstandig en er verblijft niemand in zijn gezin die instaat voor zijn of haar opvoeding. Het kind krijgt kinderbijslag voor zijn of haar eigen kind(eren).

Wie van de ouders heeft recht op kinderbijslag?

De ouder bij wie het kind woont krijgt de kinderbijslag. Woont uw kind om beurten bij u en uw ex-partner? Dan heeft u misschien co-ouderschap .

Wie heeft geen recht op kinderbijslag?

Als uw kind jonger is dan 18 jaar en hoger onderwijs volgt, heeft u geen recht op kinderbijslag voor uw kind. Uw kind heeft dan namelijk recht op studiefinanciering. Wanneer ben ik verzekerd voor de AKW? U betaalt voor kinderbijslag geen (verzekerings)premie.

Kan kind kindergeld opeisen?

De vader kan de kinderbijslag opeisen voor zijn minderjarige kinderen die bij hem gedomicilieerd zijn. de kinderen moeten bij hem gedomicilieerd zijn (= ingeschreven in de bevolkingsregisters op zijn adres); hij moet de kinderbijslag schriftelijk opeisen (brief, mail,.....)

17 gerelateerde vragen gevonden

Kan ex domicilie kind veranderen?

Vroeger kon een kind waarvan de ouders gescheiden zijn op het adres van één ouder een “hoofdverblijf” hebben. Nu kan je een kind ook inschrijven op het adres van de andere ouder, waar het kind zijn hoofdverblijf dus niet heeft. Hierdoor is het kind op het adres van beide ouders ingeschreven.

Heeft iedereen recht op kinderbijslag?

Iedereen die in Nederland woont of werkt en kinderen tot 18 jaar heeft, krijgt kinderbijslag. Je krijgt de bijslag elke drie maanden op je rekening gestort. Kinderbijslag wordt uitgekeerd door de SVB (Sociale Verzekeringsbank).

Waarom krijg ik geen kinderbijslag meer?

Wanneer stopt de kinderbijslag

U ontvangt de kinderbijslag zoals altijd als het kwartaal is afgelopen. Is uw kind op de eerste dag van een kwartaal al 18 jaar? Dan krijgt u dat kwartaal geen kinderbijslag meer. U krijgt van ons een brief als uw kinderbijslag stopt.

Heeft de vader ook recht op kinderbijslag?

De ouder in wiens huishouden het kind woont heeft recht op kinderbijslag. Als de andere ouder het kind ook onderhoudt, bijvoorbeeld door alimentatie te betalen, heeft ook deze ouder ook recht op kinderbijslag.

Kunnen beide ouders kinderbijslag aanvragen?

Allebei de ouders hebben recht op kinderbijslag. Op grond van deze hoofdregel is er sprake van 'samenloop': beide ouders hebben recht op kinderbijslag, maar slechts een ouder mag het uiteindelijk ontvangen.

Kunnen beide ouders kindgebonden budget aanvragen?

Kindgebonden budget

Het geld kan worden verdeeld over beide ouders. Dit kan alleen als er twee of meer kinderen zijn én als er sprake is van co-ouderschap. Je krijgt dan dus allebei een deel van het kindgebonden budget uitbetaald van de Belastingdienst.

Hoeveel bedraagt Leeftijdstoeslag?

Voor kinderen geboren na 01/01/2020 is er geen leeftijdstoeslag meer voorzien. Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 18 jaar ontvang je maandelijks 171,14 Euro. Vanaf dat Waalse kinderen meerderjarig zijn ontvang je 182,18 Euro per maand.

Wie krijgt kindgebonden budget vader of moeder?

Het kindgebonden budget is een bijdrage voor ouders van kinderen tot 18 jaar. Je hebt hier tot een bepaald inkomen recht op. Het maakt niet uit of het gaat om je eigen kind, een stiefkind of een pleeg- of adoptiekind.

Hoe kan ik extra kinderbijslag aanvragen?

Bekijk het stappenplan voor de aanvraag dubbele kinderbijslag
  1. Stap 1: U doet bij ons de aanvraag.
  2. Stap 2: Wij vragen het CIZ om advies. ...
  3. Stap 3: Vul de formulieren in. ...
  4. Stap 4: Het CIZ belt u op. ...
  5. Stap 5: Het CIZ onderzoekt en beoordeelt. ...
  6. Stap 6: U ontvangt een brief van het CIZ.

Waar heb je als alleenstaande ouder recht op?

Je hebt als alleenstaande moeder recht op meerdere dingen in 2022. Denk hierbij aan de huur- en zorgtoeslag, maar ook op kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en (indien nodig) een bijstandsuitkering.

Wat is een domiciliefraude?

Men spreekt over 'domiciliefraude' wanneer men op een ander adres in de bevolkingsregisters staat ingeschreven dan zijn feitelijke verblijfplaats met de intentie om hieruit voordeel te halen.

Kun je een kind op twee adressen ingeschreven staan?

Kan een kind twee officiële adressen hebben? Een kind kan maar op één adres officieel worden ingeschreven. Bij een scheiding zal de keuze dus nog steeds gemaakt moeten worden. Wel is het mogelijk om in het bevolkingsregister een vermelding toe te voegen van het adres van de andere ouder.

Wat zijn de gevolgen van domicilie?

Wie niet ingeschreven is in de bevolkingsregisters heeft geen rechten meer: geen stemrecht, geen sociale rechten (uitkeringen, pensioen, mutualiteit, ..), geen officiële documenten waarmee je een bankkaart kan verkrijgen, rijbewijs, enz.… Ingeschreven zijn is niet alleen een recht, maar ook een plicht.

Hoeveel KGB alleenstaande moeder?

Het kindgebonden budget is een bijdrage van de overheid voor ouders van kinderen tot 18 jaar. Of en hoeveel kindgebonden budget je krijgt, hangt af van je inkomen. Voor het maximale bedrag aan kindgebonden budget is de inkomensgrens 21.431 euro in 2021 voor alleenstaanden en 38.181 euro voor partners.

Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder 2021?

Verdien je als alleenstaande moeder minder dan 21.500 euro per jaar, dan heb je recht op 107 euro zorgtoeslag per maand. Hiermee komt de belastingdienst je tegemoet in de kosten van je zorgverzekering (en dus ook in die van je kinderen).

Hoeveel bedraagt het basisbedrag?

Elk kind krijgt elke maand een basisbedrag van 169,79 euro. Het Groeipakket is een verzameling van financiële tegemoetkomingen.

Hoe Uitbetaler Groeipakket kiezen?

Sinds 2020 mag elk gezin, los van de geboortedatum van het kind, zelf de uitbetaler van het groeipakket (kinderbijslag) kiezen.

Volgende artikel
Hoe oud ben je tienermoeder?