ELBERT HELPT BIJ EEN BEVALLING - TOPDOKS EXTRA

Wie zijn er bij de bevalling in het ziekenhuis?

Gevraagd door: Luuk Rotteveel MPhil  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (11 stemmen)

Naast de verloskundige zorgverlener is er bij uw bevalling ook altijd een verpleegkundige aanwezig, die gespecialiseerd is in de verloskunde. Soms is er een leerling-verpleegkundige, leerling-verloskundige of co-assistent aanwezig.

Wie is aanwezig bij bevalling?

De bevalling wordt in ons ziekenhuis begeleid door een gynaecoloog in opleiding of een klinisch verloskundige. Daarnaast is er ook altijd een, in de zwangerschap, bevalling en kindzorg gespecialiseerde verpleegkundige (obstetrie-verpleegkundige) bij de bevalling aanwezig.

Kan je kiezen in welk ziekenhuis je bevalt?

In Nederland kun je - in principe - kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Op al deze plekken werken verloskundigen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling.

Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na een bevalling?

Een vaste verblijfsduur of ontslagdatum is er niet. Wanneer u het ziekenhuis kunt verlaten, hangt af van een aantal criteria. Na een gewone bevalling blijft de moeder doorgaans twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Na een keizersnede moet u rekenen op vier tot vijf dagen.

Hoeveel nachten in ziekenhuis na bevalling?

Normaal verblijf je drie nachten op de kraamafdeling na een natuurlijk bevalling. Bij een keizersnede is dit vijf nachten. Omwille van bepaalde medische redenen is het mogelijk dat je verblijf verlengd wordt. Je gynaecoloog of kinderarts bespreekt dit met jou.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang in ziekenhuis na bevalling Belgie?

Gewone bevalling: Eerste kind: 3 nachten. Vanaf het tweede kind: 2 nachten.

Kan je kiezen hoe je bevalt?

Bijvoorbeeld als jouw baby dwars ligt. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling. Bijvoorbeeld als jouw baby in een stuitligging ligt. Voor het kind is een keizersnede niet beter of slechter dan een vaginale bevalling.

Kan je altijd in het ziekenhuis bevallen?

In Nederland mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of (poliklinisch) in het ziekenhuis. Dit laatste gebeurt overigens de laatste jaren steeds meer. Maar wanneer je zwangerschap goed en zonder complicaties verloopt, is er eigenlijk geen enkele reden om naar het ziekenhuis te gaan.

Wat kost een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie?

Kosten bevalling ziekenhuis

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Hoeveel mensen mogen er normaal bij een bevalling zijn?

Bij de bevalling mogen 2 personen aanwezig zijn.

Waar moet een kraamkamer aan voldoen?

De grootte van het vertrek is niet van belang, maar je kraamkamer behoort wel aan een aantal voorwaarden te voldoen: Je moet – indien nodig – snel vervoerd kunnen worden naar het ziekenhuis. Zorg dat je niet meer dan twee trappen of een zeer steile trap af moet, beval in dat geval op de begane grond.

Hoeveel bevallingen thuis?

Dokterdokter.nl zocht het uit. In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis. In de meeste andere Europese landen worden kinderen bijna altijd geboren in het ziekenhuis. Slechts een paar procent van de zwangere vrouwen in westerse landen bevalt thuis.

Wat kost een bevalling in het ziekenhuis per dag?

Als je in het ziekenhuis bevalt met een medische indicatie betaal je geen eigen bijdrage. Maar als je zonder medische indicatie bevalt in het ziekenhuis moet je hiervoor een eigen bijdrage van 33 euro per dag voor betalen voor de moeder en het kindje samen.

Hoeveel kost poliklinische bevalling?

Poliklinische bevalling in het ziekenhuis

Poliklinische bevalling in het ziekenhuis wordt vergoed uit uw basisverzekering. In 2022 krijgt u € 230 per dag (voor moeder en kind samen). U betaalt géén eigen risico, maar wel een eigen bijdrage. Deze verschilt per ziekenhuis.

Wat valt onder medische indicatie bevalling?

Als tijdens uw zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, komt u onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie is bijvoorbeeld een stuitligging, keizersnede in de voorgeschiedenis of een hoge bloeddruk. U wordt dan tijdens uw bevalling begeleid door een klinisch verloskundige of arts.

Wat moet je regelen als je in het ziekenhuis wil bevallen?

Ook bij een poliklinische bevalling moet je bed thuis op klossen staan en moet je een kraampakket in huis hebben. Poliklinisch bevallen brengt vaak extra kosten met zich mee, informeer hiernaar bij je verzekering.

Hoeveel kost een epidurale?

Vraag je een epidurale, dan betaal je daar in een éénpersoonskamer ongeveer 200 euro extra voor, in het weekend of 's nachts kan dat zelfs oplopen tot 400 euro. Bij een tweepersoonskamer zijn er geen extra toeslagen. Het soort bevalling.

Waarom mag je niet kiezen voor een keizersnede?

Ook kun je met een keizersnede meer bloed verliezen, trombose krijgen, een wondinfectie of schade aan de darmen. Al met al zitten er meer risico's aan een keizersnede, en is het beste toch voor een vaginale bevalling te kiezen als er geen complicaties zijn.

Kan elke vrouw een bevalling aan?

"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".

Hoe lang blijf je op de materniteit?

Bij een normaal verblijf is de verblijfsduur na een gewone bevalling 3 dagen, bij een keizersnede 4 dagen. Dit kan om medische redenen worden verlengd. Bij een poliklinisch verblijf verlaat de moeder de materniteit binnen de 24 uur na de geboorte na advies van de gynaecoloog.

Welke maand zwanger welke maand bevallen?

De eisprong en de eventuele bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van je laatste menstruatie. Tussen de bevruchting en de geboorte liggen ongeveer 266 dagen of 38 weken. De vermoedelijke bevallingsdatum is maar een richtdatum.

Hoelang is gynaecoloog bij bevalling?

Hoe lang moet ik na de bevalling in het ziekenhuis blijven? Na een vaginale bevalling verblijft u gewoonlijk 3 nachten op de materniteit, na een keizersnede 5 nachten. Als u vroeger naar huis wil dan kan dat mits de gynaecoloog en de kinderarts akkoord gaan.

Wat kost een kraam pakket?

Kraampakket kopen

De prijs kan hierbij behoorlijk variëren. Dit is ook afhankelijk van de inhoud van het kraampakket. In een luxe uitvoering van het kraampakket kunnen ook spullen zitten die je helemaal niet nodig hebt. Voor ongeveer € 30 koop je een kraampakket met alle benodigde spullen.

Wat kost bevallen in een geboortecentrum?

De overheid heeft bepaald dat, evenals bij een poliklinische bevalling, een wettelijke eigen bijdrage van toepassing is op bevallen in een geboortecentrum. De wettelijke eigen bijdrage is in 2022 vastgesteld op € 450,28.

Volgende artikel
Kun je zwanger worden op je 51e?