Hoe werkt de Kindertelefoon? | Vragen van Kinderen

Wie zijn de oprichters van de Kindertelefoon?

Gevraagd door: Lina van der Laan Msc  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (2 stemmen)

"Vanaf het moment dat we openden, liep het storm", weet Denny Mouque nog. Zij was een van de eerste vrijwilligers van de Kindertelefoon. Op 12 januari 1979 maakt Nederland voor het eerst kennis met de Kindertelefoon. Dat begon allemaal met een paar vrijwilligers op een zolderkamer in Amsterdam.

Wie is de oprichter van de Kindertelefoon?

De Kindertelefoon bestaat sinds 1979 en het bestaansrecht is verankerd in de Wet op de Jeugdzorg. De Kindertelefoon was oorspronkelijk een onderdeel van Bureau Jeugdzorg, maar is op 1 januari 2015 na de transitie Jeugdzorg een zelfstandige stichting geworden.

Hoe zijn de kinderrechten ontstaan?

De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.

Waarom is de Kindertelefoon ontstaan?

Een zolderkamer

Een aantal vrijwilligers besloot dat een dergelijke lijn ook in Nederland moest bestaan, het idee van de Kindertelefoon was geboren. Op een zolderkamer op driehoog begon de Kindertelefoon met twee telefoons en twee bureaus. De lijn was toen ook maar twee uur per dag bereikbaar.

Wat is het nummer van de Kindertelefoon?

Elke dag voeren we ruim 1.000 gesprekken via telefoon en chat. Daarnaast heeft De Kindertelefoon een forum. Bellen: De Kindertelefoon is bereikbaar op het telefoonnummer 0800-0432. Als je belt, hoor je de stem van een vrijwilliger.

31 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het nummer van de Kindertelefoon 2022?

Bel dan met de Kindertelefoon: 0800-0432. Het nummer is gratis. Je kunt ook chatten op onze website. Je kunt de vrijwilligers van de Kindertelefoon overal voor bellen.

Wat is het nummer 106?

Als je 106 belt, kom je terecht bij de dichtstbijgelegen Tele-Onthaaldienst in de provincie waar je je bevindt. De vijf Tele-Onthaaldiensten beantwoorden samen de chat. Jij komt terecht in de regio waar er op dat moment iemand beschikbaar is. Je kan niet zien vanuit welke regio de vrijwilliger aan het chatten is.

Wat is het doel van de Kindertelefoon?

Bij de Kindertelefoon werken 800 vrijwilligers die echt overal met je over willen en kunnen praten. Over kleine problemen, maar ook over grote, vervelende dingen. Ze vertellen dat aan niemand door. Je kunt gratis bellen naar: 0800- 0432, maar chatten kan ook via www.kindertelefoon.nl.

Wat gebeurt er als je de Kindertelefoon prank?

Als je ons uitscheldt of meerdere malen achter elkaar belt of chat met een grap of verzonnen verhaal, dan blokkeren we je telefoonnummer of IP adres. Kortom: je kunt met De Kindertelefoon over alles praten en we vinden het fijn als je contact met ons opneemt.

Kan de Kindertelefoon zien wie je bent?

Jouw contactgegevens zijn voor ons niet zichtbaar. Gesprekken met De Kindertelefoon zijn 100% vertrouwelijk. Dat betekent dat wij aan niemand doorvertellen wat jij ons vertelt, behalve als dat van jou mag. Wij weten niet wie jij bent en dat hoef je ons ook niet te vertellen.

Wat zijn de 5 belangrijkste kinderrechten?

Kinderrechten
  • te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
  • een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
  • te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
  • genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
  • onderwijs te volgen (recht op onderwijs)

Wie is de huidige kinderrechtencommissaris?

Sinds 1 augustus 2019 is Caroline Vrijens de derde Vlaamse kinderrechtencommissaris. Op 22 mei 2019 keurde de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement haar aanstelling goed.

Waar in de wereld komt kinderarbeid nog voor?

In Azië, en met name India, komt kinderarbeid het meeste voor. In veel landen in Afrika werkt bijna een derde van de kinderen (Unicef, 2019). De meeste kindarbeiders, 112 miljoen, werken in de landbouw. Bijna 48 miljoen kinderen werken in de dienstverlening of industrie.

Is de Luisterlijn gratis?

De Luisterlijn: bij zorgen, verdriet of een luisterend oor

Bel 0900-0767 (normaal tarief) voor een vertrouwelijk gesprek.

Is de Kindertelefoon anoniem?

Je mag elke dag over ALLES bellen met één van onze goed getrainde vrijwilligers. Of je nou verliefd, bang of verdrietig bent. Bellen is gratis en anoniem: daarom hoef je niet je echte naam te zeggen en blijft het gesprek altijd tussen jou en De Kindertelefoon. In de video hiernaast zie je hoe het werkt.

Kan je appen met de Kindertelefoon?

ELKE DAG VAN 11:00 TOT 21:00. Elke dag kun je met één van onze getrainde vrijwilligers over alles chatten! Of je nou verliefd, bang of verdrietig bent. Een gesprek is gratis en vertrouwelijk.

Kun je een boete krijgen voor Prankcallen?

Indien deze bedreiging schriftelijk en onder een bepaalde voorwaarde geschiedt, wordt ze gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

Hoe vaak wordt de Kindertelefoon gebeld?

Het maakt niet uit of het iets kleins is of iets groots, een vraag of een probleem, of als je gewoon iets wilt delen. Er bellen en chatten veel kinderen met De Kindertelefoon: onze vrijwilligers voeren ruim 1.000 gesprekken per dag.

Kan je chatten met de Kindertelefoon?

ELKE DAG VAN 11:00 TOT 21:00. Elke dag kun je met één van onze getrainde vrijwilligers over alles chatten! Of je nou verliefd, bang of verdrietig bent. Een gesprek is gratis en vertrouwelijk.

Waar is de Kindertelefoon?

Bellen kan via 0800-0432 en chatten op www.kindertelefoon.nl. Ook vind je daar het forum waar je met leeftijdsgenoten kunt praten als je tussen de 12 en 18 jaar bent.

Wie kan ik bellen?

De Luisterlijn: telefoon, chat en mail

Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.

Is het nummer 106 gratis?

Een telefoongesprek met Tele-Onthaal is gratis en verschijnt niet op de factuur, de vrijwilliger kan je nummer niet zien.

Wie kan er allemaal terecht bij Tele-Onthaal?

Bellers en chatters kunnen bij Tele-Onthaal terecht om zich begrepen en gesteund te voelen, om eens met iemand te spreken die geen expert is maar hen aanspreekt van mens tot mens. Een gesprek kan nuttig zijn om een moeilijk moment of een crisis te overbruggen.

Hoe neem je contact op met Tele-Onthaal?

Een hulpverlenend gesprek kan enkel via het nummer 106 of via de chat op deze website, Tele-Onthaal voert geen gesprekken via mail.

Hoe zet ik mijn telefoon op onbekend?

Anoniem bellen: zo werkt het
  1. Open de Telefoon-app van je smartphone;
  2. Open de 'Instellingen' via het knopje rechtsboven;
  3. Ga vervolgens naar 'Gesprekken – Aanvullende (of Geavanceerde) instellingen';
  4. Pas het Beller ID aan naar 'nummer verbergen'