OVERLIJDEN? WIE gaat de ERFENIS afhandelen?

Wie zijn de erfgenamen bij overlijden zus?

Gevraagd door: Gijs van Leeuwen  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (3 stemmen)

Wie zijn de erfgenamen bij het overlijden van een broer of zus?
  • Kinderen en/of de echtgenoot (of geregistreeerd partner) van uw broer of zus zijn de eerst aangewezen erfgenamen, of (achter)kleinkinderen;
  • Daarna volgen ouders, broers en zussen en hun afstammelingen.

Wie erft bij overlijden zus?

Heeft je broer of zus een partner en/of kinderen, dan erven de echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. Kleinkinderen erven als moeder of vader al is overleden. De kleinkinderen komen dan in de plaats van hun overleden ouder. Dit heet plaatsvervulling.

Hoe is de volgorde van erfgenamen?

De volgorde is:
  • Echtgenoot, geregistreerd partner, (adoptie) kinderen en hun afstammelingen;
  • Ouders, (half)broers en (half)zussen en hun afstammelingen;
  • Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten;
  • Overgrootouders en hun afstammelingen;
  • De Nederlandse Staat.

Wie informeert de erfgenamen?

Deze werkgroep hanteert als uitgangspunt dat de notaris die een verklaring van erfrecht afgeeft, de door hem vastgestelde erfgenamen aanschrijft en informeert.

Hoe kom je te weten of je erfgenaam bent?

In een testament staat wie de erfgenamen van de overledene zijn. Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u of kan uw notaris contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR).

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of er nog een erfenis is?

Informatie over erfenis

Als u informatie zoekt over een erfenis kunt u terecht bij de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats kunt u zien op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl. Bij de rechtbank kunt u gratis het boedelregister inzien.

Hoe worden erfgenamen verwittigd?

Hiervoor moet u naar een notaris. Dat kan de notaris zijn die het testament gemaakt heeft (of zijn opvolger), of een notaris naar keuze. Die notaris naar keuze benadert dan de notaris die het testament gemaakt heeft en krijgt een afschrift. Nu kan de notaris de erfgenamen informeren over de inhoud van het testament.

Hoe wordt notaris ingelicht bij overlijden?

De notaris die het testament heeft gemaakt neemt geen contact op met de erfgenamen na het overlijden van de erflater. Dat doet de notaris alleen als hij of zij is aangewezen als executeur. Anders gaat de notaris niets doen en moeten de erfgenamen het zelf onderling regelen.

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Hoeveel tijd dat is, verschilt sterk per nalatenschap. In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.

Wie is de eerste erfgenaam?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Wie erft als eerste?

De eerste groep bestaat uit de echtgenoot (of geregistreerd partner) en de kinderen. Zij zijn ieder voor een gelijk deel erfgenaam. Bij eerder overlijden van een kind, erven zijn of haar kinderen samen het gedeelte van dat kind.

Hoe verloopt de verdeling van een erfenis?

De verdeling van een nalatenschap verloopt in drie stappen:
  1. Stap 1: Bepaal de waarde van de nalatenschap. ...
  2. Stap 2: Betaal schulden en verkoop eventueel spullen uit de nalatenschap. ...
  3. Stap 3: Verdeel overgebleven spullen en het geld in de nalatenschap.

Wat is vererven?

(vererfde, heeft vererfd), door erfenis overgaan op: daar hij geen naaste familie heeft, zal zijn kapitaal aan een verre neef vererven.

Hoe lang na overlijden bericht van notaris?

Er is geen regel voor, wanneer u contact moet opnemen met een notaris na moment van overlijden van uw dierbare. Wel is het zo: hoe eerder, hoe meer steun en profijt u daarvan zult ervaren. Niet alles hoeft direct na het eerste gesprek geregeld te worden.

Hoe weet de Belastingdienst dat ik een erfenis hebt gekregen?

Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.

Hoe lang wordt een rekening geblokkeerd na overlijden?

Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.

Hoe weet ik welke notaris dat iemand is overleden?

Het Centraal Testamentenregister (CTR) kunt u raadplegen als er iemand in uw familie is overleden. Het CTR bekijkt op uw verzoek of er een testament aanwezig is van de overledene. En welke notaris dit dan onder zijn beheer heeft.

Heb je notaris nodig bij overlijden?

Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.

Wat wordt er automatisch doorgegeven bij overlijden?

Kort na het overlijden heb je een akte van overlijden ontvangen. Instanties vragen hier vaak om. Stuur altijd een kopie op van de akte. De gemeente geeft het overlijden automatisch door aan overheidsinstanties als de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wie contacteert erfgenamen?

Contacteer een notaris om de verdeling van de nalatenschap minnelijk te proberen regelen. De notaris kan voor jou de andere erfgenamen opsporen en contacteren. Ook kan de notaris nagaan of de overledene een testament maakte. Meestal zal de notaris een inschatting kunnen geven over wat je kan verwachten van de erfenis.

Wie wordt er gecontacteerd bij een overlijden?

De notaris kan nagaan of er bij hem een testament werd opgemaakt door de overledene. Het is van uiterst belang dat de notaris snel na het overlijden, niet na de uitvaart, maar voor de uitvaart, gecontacteerd wordt.

Wat gebeurt er met mijn bankrekening bij overlijden?

Als iemand overlijdt, moet je dit melden aan de bank. Je kunt als nabestaande niet altijd zomaar de bankzaken regelen.
...
Documenten waar de bank bijvoorbeeld om kan vragen:
  1. Een verklaring van het centraal testamentenregister (CTR). ...
  2. Een kopie van je eigen identiteitsbewijs.
  3. De akte van overlijden.

Welke waarde woning erfbelasting?

Voor de erfbelasting over een woning gaan we uit van de WOZ-waarde (opent nieuw venster) min de hypotheekschuld. U kunt in de aangifte kiezen welke WOZ-waarde u opgeeft: of u geeft de WOZ-waarde in het jaar van overlijden op, of de WOZ-waarde in het jaar ná overlijden.